Τα καταναλωτικά χημικά προϊόντα συναγωνίζονται τα καυσαέρια στην ατμοσφαιρική ρύπανση!

Τα καθημερινής χρήσης χημικά προϊόντα από πετρέλαιο, όπως αρώματα, καθαριστικά, φυτοφάρμακα και μπογιές, συναγωνίζονται ως προς την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τους νο1 "συνήθεις ύποπτους" για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων.

 

Μια πρόσφατη μελέτη από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ(NOAA), κατέληξε σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα έπειτα από τον υπολογισμό των χημικών ουσιών που ευθύνονται για τον σχηματισμό μικρο σωματιδίων και άλλων επιβλαβών για τους πνεύμονες ρύπων στο Λος Άντζελες.

 

"Καθώς οι μεταφορές γίνεται πιο καθαρές, αυτές οι άλλες πηγές γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές", δήλωσε ο Brian McDonald, επικεφαλής του πρότζεκτ. "Τα πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να επηρεάσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση".

 

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα προϊόντα αυτά έχουν την ίδια επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών, παρ' όλο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα καύσιμα από ό,τι χημικά προϊόντα με βάση το πετρέλαιο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν 15 φορές περισσότερα καύσιμα, κατά βάρος, από ό,τι χημικά προϊόντα από πετρέλαιο.

 

Σύμφωνα πάντα με την μελέτη ο γενικός κανόνας είναι η συμβολή των εκπομπών οχημάτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση να υπερεκτιμάται, λόγω των πιο αυστηρών κανονισμών των τελευταίων ετών, την ίδια στιγμή που οι εκπομπές από χημικά προϊόντα υποτιμώνται κατά περίπου δύο ή τρεις φορές.

 

Η αιτία βρίσκεται στ' ότι ότι τα χημικά προϊόντα παράγουν μικροσκοπικά σωματίδια, ικανά να βλάψουν τους πνεύμονες του ανθρώπου, με ρυθμό διπλάσιο από τον τομέα των μεταφορών. Η φύση αυτών των ρύπων και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα προϊόντα και τα καύσιμα καθιστά τον αντίκτυπό τους διαφορετικό.

 

Για παράδειγμα, η βενζίνη συνήθως αποθηκεύεται σε αεροστεγή δοχεία και καίγεται για να απελευθερώσει ενέργεια. Τα χημικά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξατμίζονται, οπότε αντί να τα αποθηκεύουμε, τα εφαρμόζουμε στο δέρμα και τα σπίτια μας, επιτρέποντάς τους να εισέλθουν στον αέρα. "Φοράτε άρωμα ή χρησιμοποιείτε αρωματισμένα προϊόντα, ώστε εσείς ή ο γείτονάς σας να απολαύσετε το άρωμα. Δεν το κάνετε αυτό με τη βενζίνη", αναφέρει χαρακτηριστικά η Jessica Gilman, μέλος της ερευνητικής ομάδας της NOAA.

 

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες χημικές ενώσεις είναι πιο σημαντικές", δήλωσε ο Chris Cappa, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis. Προς το παρόν, πρόσθεσε, η καλύτερη συμβουλή για τους καταναλωτές είναι: "Χρησιμοποιήστε την ελάχιστη ποσότητα οποιουδήποτε προϊόντος που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας".


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Secret Money

EKΛEIΣAN OI ΠYΛEΣ

EKΛEIΣAN OI ΠYΛEΣ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναβάθμιση των συνθηκών ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του OΛΠ, στο πλαίσιο...

Αυτοκίνητο

Νέο site από την Avis,αποκλειστικά για leasing αυτοκινήτων

Νέο site από την Avis,αποκλειστικά για leasing αυτοκινήτων

H Avis, η μεγαλύτερη εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσιάζει το νέο website της, www.myavis.gr,...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.