Τεχνολογία

Εκκαθάριση κακόβουλων λογαριασμών προκαλεί αναστάτωση στο Twitter

Tην εκκαθάριση του από αυτόνομα προγράμματα λογισμικού, πιο γνωστά κι ως bots, προγράμματα δηλαδή που προσποιούνται τους χρήστες παρεμβαίνοντας προπαγανδιστικά στον δημόσιο λόγο, επιχείρησε από χθες το Twitter, προκαλώντας την αναστάτωση των συντηρητικών και δεξιών πεποιθήσεων χρηστών του, που θεώρησαν ότι γίνεται “κυνήγι μαγισσών” εναντίον τους.

 

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι αποφάσισε να βάλει τέλος σε υπηρεσίες που επιτρέπουν σε άλλους να ελέγχουν μεγάλο αριθμό λογαριασμών, να ακολουθούν τους χρήστες, να κάνουν μαζικά retweets ή να κάνουν likes σε tweets.

 

Δεκάδες χρήστες, ωστόσο, ανέφεραν ότι μπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί τους, μέχρι να αποδέιξπυ μέσω του αριθμού τηλεφώνου τους ότι δεν ήσαν bots. Τα hashtags #TwitterLockout και #TwitterPurge έγιναν δημοφιλή, καθώς ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν ότι έχασαν πολλούς «ακολούθους» και ότι το Twitter κάνει διακρίσεις εναντίον των συντηρητικών πολιτικών απόψεων. Άλλοι πάλι τους κορόϊδεψαν και αρνήθηκαν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

 

Σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό το ίδιο το Twitter δήλωσε, ότι “τα εργαλεία μας είναι απολίτικα και εφαρμόζουμε τους κανόνες μας χωρίς πολιτική μεροληψία”. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα, ότι συνεχίζει σε καθημερινή βάση να αναζητά και να εξουδετερώνει λογαριασμούς με ύποπτες συμπεριφορές, που υποδηλώνουν ότι ανήκουν σε αυτοματοποιημένα bots ή που παραβιάζουν τους κανονισμούς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας κακόβουλους ή άδηλους στόχους.

 

Το Twitter έκανε γνωστό ότι πλέον δεν θα επιτρέπει να αναρτώνται, ούτε από ανθρώπους χρήστες ούτε από bots, πανομοιότυπα μηνύματα από πολλαπλούς λογαριασμούς του, μία τακτική που θεωρείται ότι χρησιμοποιούν ρώσοι πράκτορες για να δημιουργούν στοχευμένα μηνύματα (tweets), τα οποία εξαπλώνονται σαν ιός στο διαδίκτυο (γίνονται δηλαδή viral).

 

Επίσης, το Twitter απαγόρευσε πια τη χρήση bots που επιτρέπουν σε χρήστες να εκτελούν ταυτόχρονες δραστηριότητες σε μαζική κλίμακα από πολλαπλούς λογαριασμούς, όπως τα απανωτά likes και retweets. Στόχος του, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν είναι να απαγορεύσει τελείως τη χρήση τέτοιων αυτόνομων προγραμμάτων λογισμικού που μπορεί να είναι χρήσιμα, για παράδειγμα οι αυτοματοποιημένες προειδοποιήσεις για σεισμό, για τον καιρό ή για άλλες δημόσιες και κοινωνικά ωφέλιμες υπηρεσίες.

 

Αντίθετα υποστηρίζεται ότι στόχος είναι να υπάρξει “ποιότητα στη διάχυση των πληροφοριών” και περιορισμός “της κακόβουλης δραστηριότητας που στοχεύει σε κρίσιμες συνομιλίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο Twitter, όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο”. Αυτές οι κινήσεις της εταιρείας ακολουθούν τις επικρίσεις που έχει δεχτεί -όπως και το Facebook- ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους λογαριασμούς για να εξαπολύσει πόλεμο παραπληροφόρησης εναντίον των ΗΠΑ.

 

Το Twitter ανακοίνωσε ότι δίνει περιθώριο στους χρήστες, έως τις 23 Μαρτίου, για να συμμορφωθούν και μετά θα διαγράφει τους λογαριασμούς που “κάνουν του κεφαλιού τους”.

 

 

 


επιστροφή στην αρχή