Μογγολία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί υγειονομική κρίση

Το νέφος στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, την Ουλάν Μπατόρ, προκαλεί κρίση στη δημόσια υγεία και κυρίως στην υγεία των παιδιών, με το κόστος της θεραπείας να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη φτωχή αυτή χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

 

Η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει επείγοντα μέτρα για να μειώσει τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την ατμοσφαιρική μόλυνση, αναφέρουν σε μελέτη τους η UNICEF και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Μογγολίας και προσθέτουν ότι μια πιθανή αποτυχία αντιμετώπισης του προβλήματος, θα μπορούσε να αυξήσει κατά το ένα τρίτο το κόστος της θεραπείας μέχρι το 2025, προσθέτοντας επιπλέον δύο εκατομμύρια δολάρια κόστους ετησίως στην πρωτεύουσα.

 

“Η ρύπανση του αέρα έχει προκαλέσει κρίση στην υγεία των παιδιών στο Ουλάν Μπατόρ, εκθέτοντας σε κίνδυνο κάθε παιδί και κάθε εγκυμοσύνη”, αναφέρει στην έκθεση ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Μογγολία Άλεξ Χέικενς.

 

“Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη γέννηση νεκρών, πρόωρων ή ελλιποβαρών εμβρύων, αλλά και την εμφάνιση πνευμονίας, βρογχίτιδας, άσθματος, ελλιπούς εγκεφαλικής ανάπτυξης και θανάτου στα βρέφη”, εξήγησε ο ίδιος.

 

Τα επίπεδα της μόλυνσης στο Ουλάν Μπατόρ είναι υψηλότερα από εκείνα σε πόλεις όπως το Πεκίνο και το Νέο Δελχί, σημειώνουν η UNICEF και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στην έκθεσή τους, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

 

Η συγκέντρωση εισπνεόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, γνωστών ως ΡM2.5, έφθανε στα 3.320 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε έναν σταθμό παρακολούθησης της ποιότητας αέρα στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Η κατά μέσον όρο μέτρηση των ΡM2.5 αντιστοιχούσε σε περίπου 206 μικρογραμμάρια στο Ουλάν Μπατόρ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, βασισμένους σε κυβερνητικά δεδομένα που δεν είναι ωστόσο πλήρη.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά κατά μέσον όρο ετήσια συγκέντρωση PM2.5 όχι μεγαλύτερη των 10 μικρογραμμαρίων. Το επίπεδο των PM2.5 τον Ιανουάριο στο Πεκίνο ανερχόταν σε 34 μικρογραμμάρια, μειωμένο κατά 70,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

 

Η Μογγολία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης στην πρωτεύουσά της, όπου η μαζική ροή νομάδων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και έχουν μεταναστεύσει από την ύπαιθρο, έχει προκαλέσει τον διπλασιασμό του πληθυσμού μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.

 

Η κυβέρνηση προσφέρει επιδότηση για λιγότερο ρυπογόνους ξυλόφουρνους και σόμπες και παρέχει δωρεάν νυχτερινό ρεύμα σε κάποιες συνοικίες της πρωτεύουσας, αλλά τα επίπεδα του νέφους είναι πολύ υψηλά κατά τους πολύ ψυχρούς χειμώνες --και ιδιαίτερα στις φτωχές συνοικίες “γκερ” (ή γιουρτ)- τα παραδοσιακά δηλαδή καταλύματα στα οποία κατοικούν πολλοί μετανάστες.

 

Πολλά νοικοκυριά γκερ χρησιμοποιούν κάρβουνο, ακόμη και σκουπίδια, για τη θέρμανσή τους και το νέφος που παράγεται έχει οδηγήσει σε μια αλματώδη αύξηση νόσων του αναπνευστικού και καρδιακών ασθενειών, προκαλώντας, παράλληλα, την οργή των κατοίκων και διαμαρτυρίες.

 

“Η μείωση των επιπέδων ρύπανσης της ατμόσφαιρας είναι η μόνη μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση για την προστασία της υγείας των παιδιών”, δήλωσε ο Χέικενς.

 

“Εν τω μεταξύ, χιλιάδες παιδιά θα συνεχίσουν να υποφέρουν αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα”.

 

 

 

 

 


protoselida

World Business

DW: Θα γίνει η Ryanair κανονική αεροπορική εταιρεία;

DW: Θα γίνει η Ryanair κανονική αεροπορική εταιρεία;

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία χαμηλού κόστους υπέγραψε τις πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αλλά παραμένει δύσκολος...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Aφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο

Αρχείο της ΕΡΤ: Aφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο

Με αφορμή τα έξι χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή, στιχουργού Άλκη Αλκαίου, στις...

Secret Money

 H PAE KAI TA LAPTOPS

H PAE KAI TA LAPTOPS

Tα 1450 ευρώ δεν τα λες και λίγα όταν πρόκειται για ένα laptop. H PAE...

Αυτοκίνητο

Ανακαλεί ακόμη 150.000 οχήματα η Nissan

Ανακαλεί ακόμη 150.000 οχήματα η Nissan

Ακόμη 150.000 οχήματα ανακαλεί από την Ιαπωνία η Nissan Motor, όπως ενημέρωσε την Παρασκευή, καθώς...

Τεχνολογία

Λουκέτο τον Απρίλιο για την Google+

Λουκέτο τον Απρίλιο για την Google+

Κρίθηκε αποτυχημένο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης   Η Google ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει για τον Απρίλιο του...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.