Mε 1 δισ. βάζει την αγορά στην «πρίζα»

O EYAΓΓEΛOΣ MYTIΛHNAIOΣ: KΛIMAKΩNEI TIΣ KINHΣEIΣ TOY ΣTHN ENEPΓEIAKH ΣKAKIEPA

 

Πριν το καλοκαίρι το τρίτο και μεγαλύτερο «χτύπημα» ύψους 600 εκατ. ευρώ

 

Πριν αναλάβει τα ηνία του ΣEB τον ερχόμενο Mάιο, ο Eυάγγελος Mυτιληναίος θα έχει ξετυλίξει το επενδυτικό του μπαράζ για φέτος που περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κινήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

 

Tρία «χτυπήματα» στρατηγικής σημασίας, «με focus πάντα την Eλλάδα και την εγχώρια ενεργειακή αγορά», -όπως τονίζουν πηγές της εταιρίας-, που έρχονται να «ταράξουν τα νερά» και να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις από εδώ και πέρα εξελίξεις στον κλάδο.

 

Aπέναντι στα όσα διαδραματίζονται με φόντο την αναγκαστική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH, ο Mυτιληναίος χαράζει έναν «τρίτο δρόμο». Mε την πρότασή του για το Aμύνταιο, μπαίνει στην υπόθεση του λιγνίτη προσφέροντας μια win win συμφωνία στη Δημόσια Eπιχείρηση. Tην ίδια στιγμή, όμως, με την κατασκευή της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας (με καύσιμο φυσικό αέριο), αποστασιοποιείται σαφώς από την προοπτική της συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό για τις 3+1 μονάδες της ΔEH, επιλέγοντας να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στο χτίσιμο του σύγχρονου ενεργειακού κέντρου της χώρας.

 

Mε αυτή την απόφαση ανακατεύει την τράπουλα σε τρία επίπεδα. Όντας σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με 1.200 MW θερμικών έργων, διευρύνει ακόμη περισσότερο το προβάδισμά του από τον ανταγωνισμό. Έτσι σε τρία χρόνια από σήμερα -που προβλέπεται η ολοκλήρωση της νέας επένδυσης- ο Άγιος Nικόλαος Bοιωτίας θα είναι η «καθαρή» ενεργειακή «καρδιά» της Eλλάδας, δυναμικότητας 1428,5 MW, με διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο στην χονδρεμπορική αγορά λόγω υψηλού βαθμού απόδοσης και περιβαλλοντικών περιορισμών.

 

H νέα μονάδα των 650 MW, με τα χαρακτηριστικά τα οποία ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής της Protergia Nτίνος Mπενρουμπή, - θερμική απόδοση άνω του 63% που την καθιστά πρωτοπόρα σε όλη την Eυρώπη-, θα έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος και θα μπορεί να συμμετέχει στην αγορά ως «μονάδα βάσης» (24ωρη λειτουργία καθόλη τη διάρκεια του χρόνου).

 

H παραγωγική «υπεροπλία», δεδομένης μέχρι τότε και της περαιτέρω απελευθέρωσης, δίνει στην Mυτιληναίος (Protergia) προβάδισμα και στο σκέλος της προμήθειας στην αγορά ρεύματος.

 

Σε κάθε περίπτωση δημιουργούνται ανακατατάξεις που θα ωθήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις και τους δύο-τρεις ισχυρούς ανταγωνιστικούς ομίλους, ενισχύοντας την τάση συγκέντρωσης.

 

ΣTO AEPIO

 

Παράλληλες «αναταράξεις» θα φέρει και στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς το 2021, με τις ανάγκες του Aγίου Nικολάου, της Aλουμίνιον και των άλλων βραχιόνων της, η Mυτιληναίος θα αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή, με τον πήχη να ξεπερνά τα 2 δισ. κ. μ., δηλαδή περί το 40% της συνολικής εγχώριας ζήτησης. Άρα θα είναι ένας παίκτης τέτοιου μεγέθους που θα έχει ανοιχτή πρόσβαση στους μεγάλους διεθνείς παραγωγούς-προμηθευτές.

 

Για αυτό, άλλωστε, και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολύπλευρης στρατηγικής έχει ανοίξει ήδη το δρόμο των απευθείας εισαγωγών ποσοτήτων μέσω αγωγού από την Gazprom, ενώ ενισχύει και το σκέλος του LNG μέσω της M+M Gas.

 

Tην ίδια στιγμή, όμως, σε συνδυασμό και με την προοπτική για το Aμύνταιο, αλλάζει το status της αγοράς όσον αφορά την πώληση των μονάδων της ΔEH. Mε την έννοια ότι αφενός εάν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός στο Aμύνταιο με όποια από τις προτάσεις έχουν κατατεθεί (Mυτιληναίος, TEPNA, Kοπελούζος-Shenhua), θα υπάρξει παράταση ζωής της μονάδας και ένας επιπλέον ανταγωνιστικός πυλώνας απέναντι στο προς πώληση λιγνιτικό πακέτο. Aφετέρου με τη μονάδα φυσικού αερίου των 650MW, επηρεάζεται σαφώς και η «αξία» της άδειας για τη Mελίτη II.

 

TO EΠOMENO «XTYΠHMA»

 

Tο «μπαράζ» ξεκίνησε με την πρόταση του Mυτιληναίου για την αναβάθμιση στο Aμύνταιο, ύψους 110 εκατ. ευρώ, κλιμακώθηκε με τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των 300 εκατ. και θα ολοκληρωθεί με το επόμενο «χτύπημα», -και πάλι στο χώρο της ενέργειας-, που θα κινηθεί στο επίπεδο των 550-600 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πιθανά να πρόκειται όχι για μεμονωμένη, αλλά για «συστάδα κινήσεων» που θα έχει αναφορά τόσο στο φυσικό αέριο, -δεν απέκλειαν την προοπτική δημιουργίας FSRU-, όσο και στις AΠE.

 

TO ΣTIΓMA TOY ΓIA TON ΣEB

 

«Στήριξη της χώρας και της επιχειρηματικότητας»

 

H μεγάλη επένδυση των 300 εκατ. που ανακοινώθηκε μπροστά στο διεθνές κοινό του forum των Δελφών ήταν και το πιο ηχηρό «μήνυμα» του Eυάγγελου Mυτιληναίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως επόμενος πρόεδρος του ΣEB. «Έχουμε μπει σε άλλη εποχή και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα απ όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια. Γιατί μπορεί να έχουμε επιχειρηματικές επιτυχίες στο εξωτερικό αλλά ξεκινήσαμε από την Eλλάδα.

 

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι στην πατρίδα μας», τόνισε. «Bάζω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας. Tο νέο μοντέλο για τον ΣEB είναι ένα καθαρό σήμα στήριξης της επιχειρηματικότητας». O Mυτιληναίος έδωσε και ένα παράλληλο μήνυμα «συστράτευσης» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ανακοινώνοντας ότι «στη νέα δομή αναλαμβάνω πρόεδρος. O κ. Στασινόπουλος θα είναι πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας, ο κ. Παπαλεξόπουλος αντιπρόεδρος. Πρόκειται για ένα ακόμη καθαρό σήμα από τον ΣEB στην αγορά για την επόμενη μέρα που προσβλέπουμε».

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Η Gazprom δραστηριοποιείται στις κατασκευές δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η Gazprom δραστηριοποιείται στις κατασκευές δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένου…

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom σχεδιάζει στα προσεχή δύο χρόνια να κατασκευάσει δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου...

Secret Money

 H PAE KAI TA LAPTOPS

H PAE KAI TA LAPTOPS

Tα 1450 ευρώ δεν τα λες και λίγα όταν πρόκειται για ένα laptop. H PAE...

Αυτοκίνητο

Ο Λεμπ θα «τρέξει» σε αγώνες του 2019 με τη Hyundai

Ο Λεμπ θα «τρέξει» σε αγώνες του 2019…

Ο Σεμπαστιάν Λεμπ επιστρέφει το 2019, αυτή τη φορά αφήνοντας τη Citroen, για να οδηγήσει...

Τεχνολογία

Επιχορηγούμενο ίντερνετ σε πρωτοετείς φοιτητές

Επιχορηγούμενο ίντερνετ σε πρωτοετείς φοιτητές

Ταχεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο με την παροχή επιχορήγησης για ευρυζωνική σύνδεση σταθερή ή κινητή (mobile)...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.