Cora: Ένα αυτόνομο ηλεκτρικό αεροταξί τύπου Uber

Το όνομα του είναι Cora και πρόκειται για ένα αυτόνομο, κινούμενο με ηλεκτρικό ρεύμα αεροταξί, το οποίο φιλοδοξεί απο το 2021 να χρησιμοποιείται σαν όχημα τύπου "uber για τους ουρανούς", σύμφωνα τουλάχιστον με την κατασκευάστρια του εταιρεία Kitty Hawk, που χρηματοδοτείται από τον συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ.

 

Το εν λόγω διθέσιο σκάφος θα μπορεί να πιάσει ταχύτητα μέχρι και 180 χλμ/ ώρα και ανήκει στην κατηγορία eVTOL (electric Vertical Take Off and Landing). Θα απογειώνεται/προσγειώνεται με την χρήση ειδικού λογισμικού αυτόνομης πτήσης, το οποίο σε συνδυασμό με ανθρώπινη επίβλεψη, θα χειρίζεται τα 12 στροφεία και τον έναν έλικα στο πίσω μέρος που θα δινει την κύρια ώθηση.

 

Σύμφωνα με τα Βρετανικά ΜΜΕ, μπορεί να πετάει αυτόνομα μέχρι και 914 μέτρα πάνω από το έδαφος, έχει άνοιγμα φτερών 11 μέτρα και αναπτυσσόταν επί οκτώ χρόνια. Με μία φόρτιση μπορεί να διανύσει 100 χλμ, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Μάλιστα, χάρη στις δυνατότητες κάθετης απογείωσης/ προσγείωσής το Cora δεν θα χρειάζεται αεροδρόμια, καθώς θα μπορεί να μεταμορφώσει χώρους όπως οι ταράτσες και τα πάρκινγκ σε χώρους απογείωσης και προσγείωσης.

 

Η Kitty Hawk αναφέρει πως το αεροσκάφος θα είναι διαθέσιμο στους πελάτες στο πλαίσιο μιας υπηρεσίας η οποία θα είναι κάτι ανάμεσα σε αερογραμμή και υπηρεσία ridesharing. Η εταιρεία δουλεύει ήδη σε μια εφαρμογή και την κατάλληλη τεχνολογία για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πελάτες να καλούν αεροταξί όπως θα καλούσαν αυτοκίνητο σε υπηρεσίες σαν την Uber. Παρά την εποικοδομητική, όπως την χαρακτηρίζει, συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές πολιτικής αεροπορίας, αλλά δεν έχει δώσει ημερομηνία για το πότε το Cora θα αρχίσει να χρησιμοποιείται κανονικά.

 

Το αεροσκάφος αναπτύχθηκε στη Νέα Ζηλανδία, όπου η κυβέρνηση υποστήριξε το εγχείρημα εξαιτίας του ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον. "Έχουμε φιλόδοξους στόχους εδώ στη Νέα Ζηλανδία, θέλουμε να φτάσουμε στους μηδενικούς ρύπους ως το 2050, και αυτό περιλαμβάνει την κινητικότητα" δήλωσε σε προωθητικό βίντεο για το αεροσκάφος η Dr Μέγκαν Γουντς, υπουργός Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας.

 

Η Kitty Hawk έστειλε το πρώτο αεροταξί στη Νέα Ζηλανδία τον Οκτώβριο του 2017, οπότε κι άρχισαν οι πρώτες δοκιμές λίγο αργότερα. Το έργο διαχειρίζεται η Zephyr Airworks, παλαιότερα γνωστή ως Zee.Aero, μια από τις δύο εταιρείες που χρηματοδοτούνται από την Page για την ανάπτυξη αεροσκαφών.


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Media

Le Monde: «Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε»

Le Monde: «Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και…

«Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο...

Αυτοκίνητο

Ιταλικό sportcar: To 250 GTO έχει γράψει την δίκη του ιστορία

Ιταλικό sportcar: To 250 GTO έχει γράψει την…

Στους κύκλους των κορυφαίων συλλεκτών χαρακτηρίζεται ως το «άγιο δισκοπότηρο» των τεσσάρων τροχών. Eίναι το...

Τεχνολογία

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρήση drone

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρήση drone

Εγκρίθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ασφάλεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) κατά τη τρέχουσα...

Περιβάλλον

Θεαματική μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα

Θεαματική μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στην…

Λιγότεροι καταναλωτές χρησιμοποίησαν λεπτές πλαστικές σακούλες στις αγορές τους, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.