Ηλεκτρονικό εισιτήριο σε 11 αρχαιολογικούς χώρους από φέτος

Παρελθόν θα αποτελέσουν οι ουρές και η συνεπαγόμενη ταλαιπωρία σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από το φετινό καλοκαίρι, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε το ΟΚ για την για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η αρχή θα γίνει από το Ολυμπιείο στις αρχές Μαϊου και από 1η Ιουνίου θα ακολουθήσουν Ακρόπολη και κλιτύες, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλους, Κνωσός, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

 

Έστω και με καθυστέρηση τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ενέκριναν τα παραπάνω, με την ελπίδα ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί από την ανάδοχο εταιρεία και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Τα τουρνικέ θα τοποθετηθούν στην Ακρόπολη, στο Ολυμπιείο, στην Κνωσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ στους υπόλοιπους χώρους τα ακυρωτικά μηχανήματα θα είναι φορητά. Δωρητές του παραπάνω έργου (χρηματοδότηση σε προϊόν ύψους 1,2 εκατ. ευρώ) είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

 

“Τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία μετά την υπογραφή της σύμβασης την 1η Φεβρουαρίου είναι πολύ συγκεκριμένα. Η μελέτη εφαρμογής ήταν για ένα μήνα και παραδόθηκε σε έναν μήνα από τον ανάδοχο, ενώ τώρα είμαστε στο τρίμηνο της υλοποίησης που τελειώνει την 1η Μαΐου. Μετά υπάρχει ένας μήνας για πιλοτική λειτουργία κι έχουμε σκεφτεί να γίνει στο Ολυμπιείο γιατί έχει καλύτερες υποδομές και είναι πιο ελέγξιμος, ενώ τον Ιούνιο ξεκινά η παραγωγική λειτουργία σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν προβλεφθεί”, ανέφερε η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), Αθηνά Χατζηπέτρου.

 

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσαν η κα Χατζηπέτρου και η ανάδοχος εταιρεία (COSMOTE) για την εφαρμογή του εκσυγχρονιστικού μέτρου, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα υπάρχει κομβίο που θα χρησιμοποιείται απελευθερώνοντας τα “πτερύγια” των τουρνικέ, θα υπάρξει και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων μεταξύ τουρνικέ και περιφράξεων αρχαιολογικών, για να αποφευχθεί η παράπλευρη διέλευση), ενώ τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα δεν αξιοποιούνται διότι μπορεί να προκύπτουν προβλήματα ασυμβατότητας.

 

 

Επίσης, τονίστηκε ότι θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων από το Ίντερνετ, “κάτι που θα αλλάξει πάρα πολύ τις ροές στα ταμεία”, οι έχοντες ελευθέρας για επαγγελματικούς λόγους, π.χ. αρχαιολόγοι, θα πιστοποιούνται στο ΤΑΠΑ και θα εκδίδουν το εισιτήριό τους δωρεάν, ενώ οι πολίτες που δικαιούνται εκπτωτικής εισόδου θα μπορούν να εκδίδουν το εισιτήριό τους μόνο στα ταμεία. Τέλος, με τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών που θα παρέχει το σύστημα, θα μπορούν να συνάγονται συμπεράσματα για την επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, όπως και για τις ώρες αιχμής, ώστε να αποφεύγονται οι ουρές στα ταμεία.

 

 

 

 


protoselida

Media

Βρετανικά ΜΜΕ: Κατέρρευσε το σχέδιο της Μέι για το Brexit

Βρετανικά ΜΜΕ: Κατέρρευσε το σχέδιο της Μέι για…

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τελειωμένες τις προτάσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το...

Secret Money

 Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Θορυβημένο από την επενδυτική νωχελικότητα το υπουργείο Oικονομίας και Aνάπτυξης ετοιμάζει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο...

Αυτοκίνητο

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2 από την Peugeot

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2…

Εναρμονιζόμενη πλήρως με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των...

Τεχνολογία

 Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία τα δύο μικρά ρομποτικά «ρόβερ»

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία…

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2, αφού άγγιξε σχεδόν τον αστεροειδή Ριούγκου, πλησιάζοντας σε απόσταση μόνο 55...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.