Ηλεκτρονικό εισιτήριο σε 11 αρχαιολογικούς χώρους από φέτος

Παρελθόν θα αποτελέσουν οι ουρές και η συνεπαγόμενη ταλαιπωρία σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από το φετινό καλοκαίρι, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε το ΟΚ για την για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η αρχή θα γίνει από το Ολυμπιείο στις αρχές Μαϊου και από 1η Ιουνίου θα ακολουθήσουν Ακρόπολη και κλιτύες, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλους, Κνωσός, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

 

Έστω και με καθυστέρηση τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ενέκριναν τα παραπάνω, με την ελπίδα ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί από την ανάδοχο εταιρεία και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Τα τουρνικέ θα τοποθετηθούν στην Ακρόπολη, στο Ολυμπιείο, στην Κνωσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ στους υπόλοιπους χώρους τα ακυρωτικά μηχανήματα θα είναι φορητά. Δωρητές του παραπάνω έργου (χρηματοδότηση σε προϊόν ύψους 1,2 εκατ. ευρώ) είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

 

“Τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία μετά την υπογραφή της σύμβασης την 1η Φεβρουαρίου είναι πολύ συγκεκριμένα. Η μελέτη εφαρμογής ήταν για ένα μήνα και παραδόθηκε σε έναν μήνα από τον ανάδοχο, ενώ τώρα είμαστε στο τρίμηνο της υλοποίησης που τελειώνει την 1η Μαΐου. Μετά υπάρχει ένας μήνας για πιλοτική λειτουργία κι έχουμε σκεφτεί να γίνει στο Ολυμπιείο γιατί έχει καλύτερες υποδομές και είναι πιο ελέγξιμος, ενώ τον Ιούνιο ξεκινά η παραγωγική λειτουργία σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν προβλεφθεί”, ανέφερε η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), Αθηνά Χατζηπέτρου.

 

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσαν η κα Χατζηπέτρου και η ανάδοχος εταιρεία (COSMOTE) για την εφαρμογή του εκσυγχρονιστικού μέτρου, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα υπάρχει κομβίο που θα χρησιμοποιείται απελευθερώνοντας τα “πτερύγια” των τουρνικέ, θα υπάρξει και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων μεταξύ τουρνικέ και περιφράξεων αρχαιολογικών, για να αποφευχθεί η παράπλευρη διέλευση), ενώ τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα δεν αξιοποιούνται διότι μπορεί να προκύπτουν προβλήματα ασυμβατότητας.

 

 

Επίσης, τονίστηκε ότι θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων από το Ίντερνετ, “κάτι που θα αλλάξει πάρα πολύ τις ροές στα ταμεία”, οι έχοντες ελευθέρας για επαγγελματικούς λόγους, π.χ. αρχαιολόγοι, θα πιστοποιούνται στο ΤΑΠΑ και θα εκδίδουν το εισιτήριό τους δωρεάν, ενώ οι πολίτες που δικαιούνται εκπτωτικής εισόδου θα μπορούν να εκδίδουν το εισιτήριό τους μόνο στα ταμεία. Τέλος, με τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών που θα παρέχει το σύστημα, θα μπορούν να συνάγονται συμπεράσματα για την επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, όπως και για τις ώρες αιχμής, ώστε να αποφεύγονται οι ουρές στα ταμεία.

 

 

 

 


protoselida

World Business

Oι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς εάν κατασκευάσουν μονάδες στις ΗΠΑ

Oι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς εάν…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν και...

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.