Deal News Online

Αιχμές Μπιρμπίλη κατά Παπακωνσταντίνου

"Καρφιά" κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το θέμα των αυθαιρέτων άφησε η τέως υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου.

 

"Σε περίοδο κρίσης, ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, υπάρχει η τάση να προωθούνται εκείνες οι πολιτικές σε βάρος του περιβάλλοντος που στηρίζονται σε μια δήθεν ρεαλιστική αντιμετώπιση της προσπάθειας για ανάπτυξη. Είναι μύθος, είναι υπεκφυγή, είναι φιλί της ζωής σε ένα παρωχημένο και αποτυχημένο μοντέλο. Πιστεύω βαθιά ότι για τη χώρα μας ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη είναι η πράσινη ανάπτυξη και θέλω να πιστεύω ότι η σημαία της πράσινης ανάπτυξης την οποία σήκωσε πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός δεν θα υποσταλεί".

 

Η απερχόμενη υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι διαφώνησε με τον κ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα της ρύθμισης των αυθαιρέτων, όχι γιατί δεν αναγνώριζε την ανάγκη να βρεθούν πόροι αλλά επειδή το κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύει την αυθαιρεσία και δεν μπορεί να δημιουργούνται υπεραξίες σε μια περίοδο κρίσης σε βάρος αυτών που σεβάστηκαν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. "Η νομοθεσία υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί με την είσπραξη των προστίμων και βέβαια με όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις", ανέφερε η κα Μπιρμπίλη. "Θέλω να πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα δει το θέμα με όλες του τις εκφάνσεις και όχι μόνο από την πολύ σημαντική λογιστική προσέγγιση".

 

Η κ. Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι δεν έχει κανένα κοινωνικό, οικονομικό ή περιβαλλοντικό νόημα η συνεχής επέκταση των αυτοκινητόδρομων στην Αττική, και παρουσίασε τέσσερα έργα που βρίσκονταν στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου για το επόμενο διάστημα (νέοι δασικοί χάρτες, ανάπλαση του φαληρικού όρμου, νέο ρυθμιστικό της Αθήνας, διαβούλευση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Δήλωσε, τέλος, ότι φεύγει γεμάτη και περήφανη που είχε την τιμή να είναι η πρώτη υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του, απαντώντας στις δηλώσεις της τέως υπουργού, τόνισε πως η σημαία της πράσινης ανάπτυξης δεν θα υποσταλεί.

 

"Έρχομαι από ένα υπουργείο που βρέθηκε στην αιχμή της μεγάλης κρίσης που περνούσε και περνά η χώρα μας σε ένα υπουργείο που πιστεύω ότι είναι το μέλλον της χώρας", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

 

"Όποιος έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών πολλές φορές έρχεται με το στίγμα και τη ρετσινιά ότι κοιτάει μονάχα τα θέματα των δαπανών και τη λογιστική προσέγγιση. Δεν είναι αυτή η προσέγγισή μου, γιατί ξέρω ότι όλα αυτά είναι ένα μέσο για να πετύχουμε το ευρύτερο που είναι η ποιότητα ζωής, η βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία και ένα φυσικό περιβάλλον που δεν καταστρέφουμε. Δεν έρχομαι εδώ για να ανατρέψω πράγματα αλλά για να τα συνεχίσω. Ελπίζω να φέρω και μια καινούργια ματιά που είναι πάντα χρήσιμη αλλά στην κατεύθυνση την οποία έχει ταχθεί αυτό το υπουργείο και η κυβέρνηση".

 

Αναφερόμενος στην κα Μπιρμπίλη ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι "ήταν εξαιρετική υπουργός, πίστεψε βαθιά σε αυτό που είναι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, τη σημαία που δεν πρόκειται να υποσταλεί, αυτή της πράσινης ανάπτυξης. Πίστεψε", πρόσθεσε, "με το πάθος και το πείσμα που την χαρακτηρίζει και το πολέμησε σε καθημερινή βάση σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην οποία οι προτεραιότητες πολλές φορές ήταν σε άλλη κατεύθυνση, οι αγωνίες οι άλλες ήταν πολύ πιο μεγάλες και πολλές φορές αυτό οδήγησε όλους μας να βλέπουμε ζητήματα άλλα ως πιο σημαντικά, όταν όλοι ξέρουμε ότι αυτό που ενδιαφέρει τη χώρα είναι να αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο και το περιβάλλον να είναι μια αναπτυξιακή διαδικασία."


World Business

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), σύμφωνα...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.