Πού οφείλεται η διολίσθηση του ελβετικού φράγκου

Ρώσοι μεγιστάνες πιθανόν να ήταν πίσω από τις πωλήσεις του ελβετικού φράγκου, που οδήγησαν στην υποχώρηση της ισοτιμίας του, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

 

Η διολίσθηση του ελβετικού νομίσματος στην τρέχουσα εβδομάδα δεν ήταν συμβατή με τον χαρακτήρα του ως ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους αναταραχής στις αγορές.

 

Το φράγκο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015 (πριν λίγο η ισοτιμία ήταν 1,1863 φράγκα ανά ευρώ), ενώ το γεν, που αποτελεί επίσης καταφύγιο, ενισχύθηκε, καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν με στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, κλιμάκωσαν την εμπορική διαμάχη με την Κίνα και επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.

 

«Το ελβετικό φράγκο καθοδηγείται τώρα κυρίως από ροές κεφαλαίων και οι κυρώσεις στη Ρωσία περιλάμβαναν ελβετικές εταιρείες, όπου έχουν επενδύσει Ρώσοι», δήλωσε ο Μάνουελ Ολιβέρι, υπεύθυνος στρατηγικής της Credit Agricole, αναφέροντας ως παράδειγμα την εταιρεία Sulzer.

 

«Η αυξημένη ανάγκη των Ρώσων για ρευστότητα και η έλλειψη διάθεσης να αφήσουν χρήματα στην Ελβετία αλλάζει τη σχέση του φράγκου με το κλίμα κινδύνου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για το θέμα αυτό είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

 

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα για να την τιμωρήσουν για τη δράση της στη Συρία και την προσπάθεια να υπονομεύσει δυτικές δημοκρατίες, οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις του ρουβλιού και ρωσικών μετοχών.

 

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα που κόβουν την πρόσβαση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές για αρκετούς δισεκατομμυριούχους που έχουν σχέσεις με το Κρεμλίνο.

 

Η πτώση του φράγκου σημειώθηκε παράλληλα με απότομες κινήσεις σε άλλες ελβετικές αγορές.

 

Οι μετοχές της Sulzer, μίας εταιρείας κατασκευής μηχανών, υποχώρησαν την Τετάρτη για να σημειώσουν χθες τη μεγαλύτερη άνοδο 21 ετών, μετά τη δήλωση της εταιρείας ότι δεν υπόκειται πλέον στους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς των ΗΠΑ καθώς ο Ρώσος ολιγάρχης Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις, περιόρισε τη συμμετοχή του.

 

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του διετούς ελβετικού κρατικού τίτλου αυξήθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο μήνα, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων μειώθηκε.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτήρας του φράγκου ως καταφυγίου δεν είναι τόσο ελκυστικός φέτος σε σχέση με το γεν, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παραμένει απρόθυμη να μετακινηθεί από τη ρητορική της ότι το νόμισμα είναι «πολύ υπερτιμημένο».


protoselida

Media

Βρετανικά ΜΜΕ: Κατέρρευσε το σχέδιο της Μέι για το Brexit

Βρετανικά ΜΜΕ: Κατέρρευσε το σχέδιο της Μέι για…

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τελειωμένες τις προτάσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το...

Secret Money

 Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Θορυβημένο από την επενδυτική νωχελικότητα το υπουργείο Oικονομίας και Aνάπτυξης ετοιμάζει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο...

Αυτοκίνητο

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2 από την Peugeot

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2…

Εναρμονιζόμενη πλήρως με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των...

Τεχνολογία

 Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία τα δύο μικρά ρομποτικά «ρόβερ»

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία…

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2, αφού άγγιξε σχεδόν τον αστεροειδή Ριούγκου, πλησιάζοντας σε απόσταση μόνο 55...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.