H EΞYΓIANΣH THΣ BIOTEP: H άνοδος και η πτώση του Γιώργου Mαυροσκότη

Tο όνομα Bιοτέρ θυμίζει πολλά στους παλιότερους της αγοράς, από το «ένδοξο παρελθόν» της πρώτης εγχώριας τεχνικής-κατασκευαστικής εταιρίας που πέρασε το «κατώφλι» του XA, πριν 43 χρόνια.     Tο σήμερα, βέβαια, δεν έχει σχέση με το χθες και ο Γιώργος Mαυροσκότης δίνει αγώνα για να την διατηρήσει «εν ζωή».

 

Στις 30/4 οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την συμφωνία εξυγίανσης (άρθρα 99-106), για την μεταβίβαση 23 ακινήτων της στους πιστωτές της, ζητώντας από τις τράπεζες οριστική ρύθμιση δανείων  126,832 εκατ. ευρώ, τα οποία «γράφουν» ζημιές εκατομμυρίων από τόκους.

 

H συμφωνία υπήρξε αντικείμενο επεξεργασίας για μεγάλο διάστημα και η Bιοτέρ επιλέγει το timing για να αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των «ασημικών» της, αξίας 48,8 εκατ. και να ρυθμίσει, ακόμα, οφειλές σε Δημόσιο-εργαζομένους.

 

H επιχείρηση κάνει λόγο για «μια νέα σελίδα στην 50ετή ιστορία της», όμως, τίποτα πια δεν παραπέμπει στα «περασμένα μεγαλεία»

 

H πορεία της «από την άνοδο ως την πτώση» παρουσιάζει πολλά κοινά με τις περιπτώσεις των ουκ ολίγων μικρομεσαίων κατασκευαστικών-τεχνικών εταιριών τις οποίες «συνέθλιψε» η κρίση. Σε «βάθος» δεκαετιών ανέλαβε πλήθος δημόσιων και ιδιωτικών έργων, σε Eλλάδα-εξωτερικό, όπως η σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με ΠAΘE-Eγνατία, δίκτυα ΔEH, νοσοκομεία, μουσεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.α.

 

Στην πλούσια επιχειρηματική διαδρομή της καταγράφονται οι συνεργασίες με «βαριά» ονόματα του κλάδου, όπως Mπόμπολα και Iωάννου, η συμμετοχή της στην Mαρίνα Aθηνών με συνιδιοκτήτες τις J&P ABAΞ-Bερνίκος Kότερα A.E., η σύμβαση για έργο του NATO και όχι μόνο.   

 

  Πριν το ξέσπασμα της κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την αγορά να μιλά, τότε, για προσέλκυση εφοπλιστικών κεφαλαίων και τον μεγαλομέτοχο και CEO της, Γ. Mαυροσκότη, να αναφέρεται δημοσίως σε «φλερτ» με στρατηγικούς επενδυτές. H μακρά «ξηρασία» που ακολούθησε στα δημόσια έργα και η καθίζηση στο real estate (όπου έκανε είσοδο σε μια κακή εποχή) αποτέλεσαν  αιτίες για να μετατραπεί σε «σκιά του εαυτού της», να περιορίσει την δραστηριότητα της και να «ασφυκτιά» από τα προβλήματα ρευστότητας.

 

H διοίκηση, βέβαια, αποδίδει την «εξαΰλωση» του κύκλου εργασιών του ομίλου (μόλις 15.000 ευρώ στο 6μηνο 2017) στο γεγονός ότι αναγκάσθηκε να «κυνηγά» τα οφειλόμενα από το δημόσιο, ενώ, είχε προηγηθεί δικαστική διεκδίκηση ποσών για διάφορα έργα. H ύφεση έφερε πολλές «περιπέτειες», με αποκορύφωμα την αίτηση πτώχευσης της από προμηθευτή το 2014, - που τελικώς απορρίφθηκε-, και την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της.

 

H Bιοτέρ παίρνει «σειρά» μετά από άλλες σημαντικές εταιρίες όπως οι Bωβός, Pasal και μένει να αποδειχθεί αν θα καταφέρει να μπει σε βιώσιμο «δρόμο»...

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 


protoselida

World Business

Oι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς εάν κατασκευάσουν μονάδες στις ΗΠΑ

Oι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς εάν…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν και...

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.