Αριθμός ρεκόρ μικροπλαστικών στους πάγους της Αρκτικής

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στον πάγο της Αρκτικής βρίσκεται παγιδευμένη ποσότητα ρεκόρ πλαστικών, προκαλώντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία.

 

Πάνω από 12.000 μικροπλαστικά σωματίδια βρέθηκαν ανά λίτρο θαλάσσιου πάγου σε δείγματα  πάγου από πέντε διαφορετικές περιοχές στον Αρκτικό Ωκεανό - τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες μελέτες. Σύμφωνα με του ερευνητές η υψηλή συγκέντρωση πλαστικού δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός του Αρκτικού Ωκεανού, αλλά αντίθετα καταδεικνύει την ευθύνη ττου τοπικού πληθυσμού της Αρκτικής.

 

Πρόκειται για μικροπλαστικά σωματίδια, διαμέτρου λίγων μικρομέτρων έως και πέντε χιλιοστών από 17 διαφορετικά είδη πλαστικών, που συγκεντρώθηκαν από το πλοίο Polarstern το 2014 και το 2015. Ανάμεσα στα είδη που αναγνωρίστηκαν, συναντάμε θραύσματα συσκευασιών, χρώματα, νάιλον, πολυεστέρα και οξική κυτταρίνη που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή φίλτρων τσιγάρων.

 

Την συλλογή και επεξεργασία των δειγμάτων έκανε μια ομάδα εννέα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ της Γερμανίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν υπέρυθρο φασματογράφο μετασχηματισμού Fourier για να ελέγξουν λεπτομερώς, κάθε στρώμα των δειγμάτων πάγου και να φωτίσουν τα μικροσωματίδια. Τα διάφορα σωματίδια αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος, έτσι οι επιστήμονες μπορούν να τα ταυτοποιήσουν.

 

"Με αυτό τον τρόπο, ανακαλύψαμε επίσης πλαστικά σωματίδια μεγέθους 11 μικρομέτρων, περίπου το ένα έκτο της διαμέτρου της ανθρώπινης τρίχας. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο, με περισσότερα από 12.000 σωματίδια ανά λίτρο θαλάσσιου πάγου, μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε δύο έως τρεις φορές υψηλότερες πλαστικές συγκεντρώσεις από ό,τι προηγούμενες μελέτες", δήλωσε ο διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου, Γκούναρ Γκερντς.

 

Το 67% των σωματιδίων στα δείγματα πάγου είχε διάμετρο μικρότερη από 50 μικρόμετρα και έτσι καταναλώνονται εύκολα από τους αρκτικούς μικροοργανισμούς, με άγνωστες επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα, αναφέρουν οι ερευνητές. Το σίγουρο είναι ότι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, με πλαστικά 5 βάρους 5 τόνων να εκτιμάται ότι αυτή την στιγμή επιπλέουν στους ωκεανούς παγκοσμίως. Το πλαστικό συχνά μπερδεύεται ως τρόφιμο από τα ψάρια και τα πουλιά, προκαλώντας βλάβη στη θαλάσσια ζωή και εισερχόμενο έπειτα στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.


protoselida

Αθλητικά

Το βίντεο που προκαλεί θλίψη για τον Ντιέγκο Μαραντόνα

Το βίντεο που προκαλεί θλίψη για τον Ντιέγκο…

Τον γύρο του κόσμου  κάνει ένα βίντεο το οποίο  δείχνει τον Ντιέγκο Μαραντόνα να περπατά...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.