Αριθμός ρεκόρ μικροπλαστικών στους πάγους της Αρκτικής

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στον πάγο της Αρκτικής βρίσκεται παγιδευμένη ποσότητα ρεκόρ πλαστικών, προκαλώντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία.

 

Πάνω από 12.000 μικροπλαστικά σωματίδια βρέθηκαν ανά λίτρο θαλάσσιου πάγου σε δείγματα  πάγου από πέντε διαφορετικές περιοχές στον Αρκτικό Ωκεανό - τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες μελέτες. Σύμφωνα με του ερευνητές η υψηλή συγκέντρωση πλαστικού δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός του Αρκτικού Ωκεανού, αλλά αντίθετα καταδεικνύει την ευθύνη ττου τοπικού πληθυσμού της Αρκτικής.

 

Πρόκειται για μικροπλαστικά σωματίδια, διαμέτρου λίγων μικρομέτρων έως και πέντε χιλιοστών από 17 διαφορετικά είδη πλαστικών, που συγκεντρώθηκαν από το πλοίο Polarstern το 2014 και το 2015. Ανάμεσα στα είδη που αναγνωρίστηκαν, συναντάμε θραύσματα συσκευασιών, χρώματα, νάιλον, πολυεστέρα και οξική κυτταρίνη που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή φίλτρων τσιγάρων.

 

Την συλλογή και επεξεργασία των δειγμάτων έκανε μια ομάδα εννέα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ της Γερμανίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν υπέρυθρο φασματογράφο μετασχηματισμού Fourier για να ελέγξουν λεπτομερώς, κάθε στρώμα των δειγμάτων πάγου και να φωτίσουν τα μικροσωματίδια. Τα διάφορα σωματίδια αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος, έτσι οι επιστήμονες μπορούν να τα ταυτοποιήσουν.

 

"Με αυτό τον τρόπο, ανακαλύψαμε επίσης πλαστικά σωματίδια μεγέθους 11 μικρομέτρων, περίπου το ένα έκτο της διαμέτρου της ανθρώπινης τρίχας. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο, με περισσότερα από 12.000 σωματίδια ανά λίτρο θαλάσσιου πάγου, μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε δύο έως τρεις φορές υψηλότερες πλαστικές συγκεντρώσεις από ό,τι προηγούμενες μελέτες", δήλωσε ο διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου, Γκούναρ Γκερντς.

 

Το 67% των σωματιδίων στα δείγματα πάγου είχε διάμετρο μικρότερη από 50 μικρόμετρα και έτσι καταναλώνονται εύκολα από τους αρκτικούς μικροοργανισμούς, με άγνωστες επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα, αναφέρουν οι ερευνητές. Το σίγουρο είναι ότι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, με πλαστικά 5 βάρους 5 τόνων να εκτιμάται ότι αυτή την στιγμή επιπλέουν στους ωκεανούς παγκοσμίως. Το πλαστικό συχνά μπερδεύεται ως τρόφιμο από τα ψάρια και τα πουλιά, προκαλώντας βλάβη στη θαλάσσια ζωή και εισερχόμενο έπειτα στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.


protoselida

World Business

Ο επικεφαλής της Apple θέλει να δώσει τον έλεγχο των δεδομένων στους χρήστες

Ο επικεφαλής της Apple θέλει να δώσει τον…

Ο επικεφαλής της Apple κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς νομοθέτες να δώσουν στους χρήστες τον έλεγχο...

Media

Netflix: Αυξάνει την μηνιαία συνδρομή στις ΗΠΑ

Netflix: Αυξάνει την μηνιαία συνδρομή στις ΗΠΑ

Σε αύξηση των τιμών της στις ΗΠΑ προχωρά η δημοφιλής πλατφόρμα διαμοιρασμού ταινιών/σειρών Netflix, μια...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Τεχνολογία

Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο!

Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο!

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστηριακές συνθήκες,...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.