Μη κατοικήσιμες το 2030 Μαλδίβες, Σεϋχέλλες

Πάνω από χίλια τροπικά νησιά κινδυνεύουν να γίνουν “ακατοίκητα” έως τα μέσα του αιώνα - ή ίσως και νωρίτερα - εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, εξορίζοντας τους πληθυσμούς ορισμένων νησιωτικών εθνών και θέτοντας σε κίνδυνο βασικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποιήσε δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

 

Οι απειλές για εξωτικά νησιά όπως οι Σεϋχέλλες και οι Μαλδίβες είναι διττές. Μακροπρόθεσμα, η ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας απειλεί να πλημμυρίσουν πλήρως τα νησιά. Πιο άμεσα, όμως τα νησιά θα απασχολήσουν όλο και πιο συχνά μεγάλα κύματα που εισβάλλουν στην ακτή, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντά τους με θαλασσινό νερό.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), που δημοσιοποίησαν την μελέτη τους στο Science Advances, προειδοποιούν ότι τα αποθέματα πόσιμου νερού σε αυτές τις περιπτώσεις θα επηρεαστούν σε τέτοιο βαθμό από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ώστε οι κάτοικοί τους θα αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν ενδεχομένως ακόμη και από το 2030! 

 

Η πρωταρχική πηγή γλυκού νερού στις κατοικημένες ατόλες είναι η βροχή που διαποτίζει το έδαφος δημιουργώντας ένα στρώμα που επιπλέει πάνω στο πυκνότερο αλμυρό νερό. Ωστόσο η βαθμιαία άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα να προκαλεί κάθε χρόνο πλημμυρίδες που θα κατακλύζουν τα χαμηλού υψομέτρου νησιά “μολύνοντας” τον υδροφόρο ορίζοντά τους και αναγκάζοντας τους κατοίκους τους να φύγουν εκτός κι αν γίνουν επενδύσεις υψηλού κόστους σε νέες υποδομές.

 

Η έρευνά εστίασε σε ατόλες των Νήσων Μάρσαλ, όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά όπως λένε τα πορίσματά της, ισχύουν και για τα βορειοδυτικά νησιά της Χαβάης, τις νήσους Κουκ, Κάρολαϊν, Τζίλμπερτ, Λάιν, Σοσάιετι, Σπράτλι, τις Μαλδίβες, τις Σεϋχέλες και για νησιά με παρόμοιο υψόμετρο και μορφολογία σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Η Χίλντα Χάιν, πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η δημοσιευμένη έκθεση καταδεικνύει τη σοβαρότητα του δυσάρεστου προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησιωτικό της έθνος. “Είναι ένα τρομακτικό σενάριο για εμάς”, ανέφερε.

Η έρευνα έχει επίσης συνέπειες για τον αμερικανικό στρατό, που χρηματοδότησε άλλωστε και την έρευνα. Ο τεράστιος χώρος δοκιμών άμυνας βαλλιστικών πυραύλων Ronald Reagan βρίσκεται, εν μέρει, στο νησί Roi-Namur - μέρος των Νήσων Μάρσαλ που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας. Η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση στο Roi-Namur και στα γύρω νησιά υποστηρίζει περίπου 1.250 Αμερικανούς πολίτες, εργολάβους και στρατιωτικό προσωπικό.

 

 

 


protoselida

World Business

Ο επικεφαλής της Apple θέλει να δώσει τον έλεγχο των δεδομένων στους χρήστες

Ο επικεφαλής της Apple θέλει να δώσει τον…

Ο επικεφαλής της Apple κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς νομοθέτες να δώσουν στους χρήστες τον έλεγχο...

Media

Netflix: Αυξάνει την μηνιαία συνδρομή στις ΗΠΑ

Netflix: Αυξάνει την μηνιαία συνδρομή στις ΗΠΑ

Σε αύξηση των τιμών της στις ΗΠΑ προχωρά η δημοφιλής πλατφόρμα διαμοιρασμού ταινιών/σειρών Netflix, μια...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Τεχνολογία

Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο!

Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο!

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστηριακές συνθήκες,...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.