Μη κατοικήσιμες το 2030 Μαλδίβες, Σεϋχέλλες

Πάνω από χίλια τροπικά νησιά κινδυνεύουν να γίνουν “ακατοίκητα” έως τα μέσα του αιώνα - ή ίσως και νωρίτερα - εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, εξορίζοντας τους πληθυσμούς ορισμένων νησιωτικών εθνών και θέτοντας σε κίνδυνο βασικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποιήσε δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

 

Οι απειλές για εξωτικά νησιά όπως οι Σεϋχέλλες και οι Μαλδίβες είναι διττές. Μακροπρόθεσμα, η ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας απειλεί να πλημμυρίσουν πλήρως τα νησιά. Πιο άμεσα, όμως τα νησιά θα απασχολήσουν όλο και πιο συχνά μεγάλα κύματα που εισβάλλουν στην ακτή, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντά τους με θαλασσινό νερό.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), που δημοσιοποίησαν την μελέτη τους στο Science Advances, προειδοποιούν ότι τα αποθέματα πόσιμου νερού σε αυτές τις περιπτώσεις θα επηρεαστούν σε τέτοιο βαθμό από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ώστε οι κάτοικοί τους θα αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν ενδεχομένως ακόμη και από το 2030! 

 

Η πρωταρχική πηγή γλυκού νερού στις κατοικημένες ατόλες είναι η βροχή που διαποτίζει το έδαφος δημιουργώντας ένα στρώμα που επιπλέει πάνω στο πυκνότερο αλμυρό νερό. Ωστόσο η βαθμιαία άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα να προκαλεί κάθε χρόνο πλημμυρίδες που θα κατακλύζουν τα χαμηλού υψομέτρου νησιά “μολύνοντας” τον υδροφόρο ορίζοντά τους και αναγκάζοντας τους κατοίκους τους να φύγουν εκτός κι αν γίνουν επενδύσεις υψηλού κόστους σε νέες υποδομές.

 

Η έρευνά εστίασε σε ατόλες των Νήσων Μάρσαλ, όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά όπως λένε τα πορίσματά της, ισχύουν και για τα βορειοδυτικά νησιά της Χαβάης, τις νήσους Κουκ, Κάρολαϊν, Τζίλμπερτ, Λάιν, Σοσάιετι, Σπράτλι, τις Μαλδίβες, τις Σεϋχέλες και για νησιά με παρόμοιο υψόμετρο και μορφολογία σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Η Χίλντα Χάιν, πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η δημοσιευμένη έκθεση καταδεικνύει τη σοβαρότητα του δυσάρεστου προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησιωτικό της έθνος. “Είναι ένα τρομακτικό σενάριο για εμάς”, ανέφερε.

Η έρευνα έχει επίσης συνέπειες για τον αμερικανικό στρατό, που χρηματοδότησε άλλωστε και την έρευνα. Ο τεράστιος χώρος δοκιμών άμυνας βαλλιστικών πυραύλων Ronald Reagan βρίσκεται, εν μέρει, στο νησί Roi-Namur - μέρος των Νήσων Μάρσαλ που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας. Η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση στο Roi-Namur και στα γύρω νησιά υποστηρίζει περίπου 1.250 Αμερικανούς πολίτες, εργολάβους και στρατιωτικό προσωπικό.

 

 

 


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

World Business

Ο Τραμπ κατέληξε σε συμφωνία με την ZTE

Ο Τραμπ κατέληξε σε συμφωνία με την ZTE

Σε συμφωνία για τη διευθέτηση της διένεξης με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE Corp κατέληξε...

Media

FT: Οι φόβοι για πολιτική αστάθεια στη Ρώμη και τη Μαδρίτη προκαλούν ρίγη στις αγορές ομολόγων

FT: Οι φόβοι για πολιτική αστάθεια στη Ρώμη…

Οι εντεινόμενοι φόβοι για εκδήλωση πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία και την Ισπανία προκάλεσαν ρίγη στις...

Secret Money

 «Bόμβα» Λεμπέντεφ στον ΔEΣΦA

«Bόμβα» Λεμπέντεφ στον ΔEΣΦA

Mπορεί η αποκρατικοποίηση του ΔEΣΦA να προχώρησε και να άνοιξε ο δρόμος για να περάσει...

Αυτοκίνητο

Στον Ρικιάρντο η pole position στο Μονακό

Στον Ρικιάρντο η pole position στο Μονακό

Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο ήταν απλά ασυναγώνιστος στην πίστα του Μονακό, έκανε... πλάκα στους υπόλοιπους οδηγούς...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.