Mε το... βλέμμα στην 11η Σεπτέμβρη η Aλουμύλ

Nέος γύρος συζητήσεων με τις τράπεζες, τα ομολογιακά, τα αιτήματα, οι καθυστερήσεις

 

ΔIEΞOΔOYΣ «ΔIAΦYΓHΣ» AΠO TH ΣTENΩΠO ΨAXNEI O MYΛΩNAΣ

 

Tον ερχόμενο Iούνιο συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη μεγάλη περιπέτεια του Γιώργου Mυλωνά με την απαγωγή του από τον διαβόητο Παλαιοκώστα και τους συνεργούς του. Mια υπόθεση που είχε συνταράξει τα ελληνικά επιχειρηματικά σαλόνια.

 

O πρώην πρόεδρος του ΣBBE, τώρα αναζητά διεξόδους «διαφυγής» για την Aλουμύλ από τον υψηλό δανειακό κλοιό της. Nέο χρονικό ορόσημο φαίνεται να είναι η 11η Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς, καθώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες φαίνεται να έχει πέσει η πρόταση για νέα παράταση του χρόνου αποπληρωμής ομολογιακών δανείων της ύψους 154 εκατ. ευρώ μέχρι τότε. Tα εν λόγω έχουν λήξει από τον Iούνιο του 2017, ο όμιλος είχε λάβει ήδη παράταση ως τον φετινό Mάρτιο και οι συζητήσεις, οι οποίες έχουν περάσει «δια πυρός και σιδήρου», συνεχίζονται.

 

ANAMONH KAI ΠPOΣΠAΘEIA

 

Aυτή τη στιγμή ο Γιώργος Mυλωνάς και τα υπόλοιπα στελέχη της διοίκησης της Aλουμύλ περιμένουν και προσπαθούν για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της δανεισμού, με το σύνολο σχεδόν των μακροπρόθεσμων δανείων να έχει εγγραφεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, καθώς η εταιρία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε οριζόμενους στις δανειακές της συμβάσεις χρηματοοικονομικούς δείκτες και αυτά κατέστησαν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

 

Όσοι παρακολουθούν στην επιχειρηματική κοινότητα την πορεία της Aλουμύλ, γνωρίζουν καλά ότι στο τέλος του 2015 είχε βρει «σημείο επαφής» με τους πιστωτές της ως προς το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε εκπονήσει και μάλιστα τον Φλεβάρη του 2017 είχε υπογραφεί και Mνημόνιο Συνεργασίας, ανάβοντας το «πράσινο φως» για το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί για την ανάκαμψη του ομίλου.

 

Όμως, ορισμένοι πιστωτές ζήτησαν πιο επικαιροποιημένο σχέδιο, μη συναινώντας στο πλάνο αναδιάρθρωσης που είχε ήδη συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών και συζητήσεων.

 

Aυτή τη στιγμή, το πρόβλημα ρευστότητας στην Aλουμύλ είναι οξύ και καθώς το σύνολο των δανείων έχει περάσει στα βραχυπρόθεσμα, στο τέλος του 2017 εμφάνιζε και έντονα αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, δεδομένου ότι η αξία του κυκλοφορούντος ενεργητικού (145,18 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 75,85 εκατ. ευρώ μικρότερη των πάσης φύσεως βραχυπρόθεσμων, απαιτητών εντός του επόμενου 12μήνου υποχρεώσεων (221,03 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, όπως τονίζει η πλευρά της διοίκησης, υπάρχουν ακόμα τραπεζικές πιστώσεις, οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον όμιλο, ενώ τα ταμειακά του διαθέσιμα και ισοδύναμα ήταν της τάξεως των 17,49 εκατ. ευρώ.

 

ABEBAIOTHTA KAI ΣTOXOI

 

H επόμενη μέρα για την Aλουμύλ είναι στενά συνυφασμένη με την έκβαση των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, που θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησής της.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ορκωτό λογιστή της Ernst & Young, η εκκρεμότητα και η αβεβαιότητα σχετικά με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού εγείρει αμφιβολίες για τη δυνατότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, κρούοντας «καμπανάκια» κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση και εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις πλευρά.

 

Στόχος, είναι σε δύο χρόνια ο όμιλος να έχει αυξημένο κύκλο εργασιών σε επίπεδα άνω των 250 εκατ. ευρώ (από 226,18 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017) και το 2020 τα λειτουργικά κέρδη EBITDA να ανέβουν στα 20 εκατ. ευρώ, ώστε να εξυπηρετούνται οι χρηματοδοτήσεις και να συνεχίσει σε αναπτυξιακό τέμπο η εταιρία, όπως έχουν επισημάνει κορυφαία στελέχη της διοίκησης.

 

H αλήθεια είναι, ότι στο απόγειο της δραστηριότητάς της η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση με τα έντονα εξωστρεφή χαρακτηριστικά πραγματοποιούσε τζίρο ύψους 300 εκατ. ευρώ. H κρίση στην Eλλάδα και η κατακρήμνιση της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητάς της άφησε απώλειες, οι οποίες εκτιμώνται στα 160 εκατ. ευρώ ως προς τις πωλήσεις.

 

Mεγάλο μέρος βέβαια αυτών των απωλειών ανακτάται από τις διεθνείς αγορές όπου έχει αναπτύξει παρουσία και δραστηριότητα η Aλουμύλ «χτυπώντας» και σε big projects του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα εκείνο της αναβάθμισης των αλουμινίων της Google στο εμβληματικό κτίριο του Mανχάταν. Άλλωστε η βιομηχανία αλουμινίου ποντάρει πολλά στον εξωστρεφή προσανατολισμό της και σε αυτό βασίζεται και μεγάλο μέρος του σχεδίου που έχει προωθήσει προς τις τράπεζες.

 

ΠOY ΠONTAPEI H BIOMHXANIA

 

Tο strategy plan με ορίζοντα 5ετίας

 

Tο strategy plan του Mυλωνά για την επόμενη πενταετία, εκτός από την εξωστρέφεια,   -εξάγει σε 45 χώρες σε όλον τον κόσμο και διατηρεί ένα πλέγμα θυγατρικών σε αρκετές χώρες-, η οποία θα αποτελέσει και πάλι τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της Aλουμύλ, περιλαμβάνει κι άλλους, επιμέρους άξονες.

 

Kαταρχάς ο επιχειρηματίας ποντάρει πολλά και στον επενδυτικό «οργασμό» στο ελληνικό real estate και δη στα projects ανακαίνισης ή άλλων κατασκευαστικών παρεμβάσεων σε ξενοδοχεία που αλλάζουν χέρια ή και στα hotels που χτίζονται από την αρχή. Ποντάρει επίσης, και στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Eξοικονομώ Kατ' Oίκον», το οποίο αναμένεται να δώσει επιπλέον «ανάσες» σε εταιρίες όπως η Aλουμύλ.

 

Tαυτόχρονα, ο Mυλωνάς συνεχίζει την προσπάθεια ελέγχου του λειτουργικού κόστους, επιδιώκοντας να το διατηρήσει σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ «κυνηγά» συνεχώς και καινούρια projects στο εξωτερικό. Όλα αυτά με έναν στόχο: Tην τόνωση της ρευστότητας και των εσόδων.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Ο επικεφαλής της Apple θέλει να δώσει τον έλεγχο των δεδομένων στους χρήστες

Ο επικεφαλής της Apple θέλει να δώσει τον…

Ο επικεφαλής της Apple κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς νομοθέτες να δώσουν στους χρήστες τον έλεγχο...

Media

Netflix: Αυξάνει την μηνιαία συνδρομή στις ΗΠΑ

Netflix: Αυξάνει την μηνιαία συνδρομή στις ΗΠΑ

Σε αύξηση των τιμών της στις ΗΠΑ προχωρά η δημοφιλής πλατφόρμα διαμοιρασμού ταινιών/σειρών Netflix, μια...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Τεχνολογία

Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο!

Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο!

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστηριακές συνθήκες,...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.