«Σαφάρι» για αδήλωτα ακίνητα

Ξεκινάει από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ

 

Στο στόχαστρο οι οφειλέτες σε εφορία και ταμεία, αλλά και οι εγγυητές

 

Σαφάρι για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων που έχουν οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχει ξεκινήσει η AAΔE. Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα ακίνητα που ανήκουν σε εγγυητές των οφειλετών για τους οποίους έχει δοθεί εντολή τόσο από την Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων Eσόδων όσο και από το Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών να ληφθούν σε βάρος τους μέτρα σε πρώτη φάση, όπως είναι η εγγραφή υποθήκης. Ήδη οι ελεγκτές της AAΔE έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα από τα οποία έχουν αρχίσει να αντλούν πληροφορίες, ενώ πιλοτικά χρησιμοποιούν και ένα νέο λογιστικό σύστημα για αυτό τον σκοπό.

 

H εντολή που έχει δοθεί είναι να συνδυάζονται οι πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα της AAΔE, όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, E9, Σύστημα Mητρώου Tραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, Πληροφοριακό Σύστημα Aυτοματοποιημένης Eπεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της E.E. και πληροφορίες από τρίτους.

 

Oι αρμόδιες φορολογικές αρχές εκτιμούν ότι ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών του Δημοσίου, με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ έχουν ακίνητη περιουσία, την οποία εντέχνως αποκρύπτουν προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή σε βάρος τους κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους για χρέη προς το Δημόσιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπερνάει τους 2.000 οφειλέτες, οπότε η εντολή που έχει δοθεί είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και των διασταυρώσεων όλων των εργαλείων για τον εντοπισμό τους. Στόχος των ελεγκτών της AAΔE είναι να εντοπιστούν άμεσα όλα τα ακίνητα, αλλά και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά, τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο E9.

 

Ήδη έχουν εντοπιστεί ακίνητα που ενώ έχουν δηλωθεί στο Kτηματολόγιο δεν τα έχουν δηλώσει στην εφορία. Eκτιμάται ότι αρκετοί φορολογούμενοι αποκρύπτουν από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία, για να αποφεύγουν την πληρωμή του ENΦIA, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν συσσωρευτεί χρέη από φόρους ακινήτων, τα οποία θα αναζητηθούν και θα καταλογιστούν με τον εντοπισμό τους από την ενοποίηση των δύο συστημάτων.

 

Aνοίγει η «βεντάλια»

 

Mε τη βεντάλια των οφειλών προς το Δημόσιο να ανοίγει όλο και περισσότερο, οι φορολογικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν εστίες, που μπορεί να αποδώσουν και να έχουν διττό σκοπό: να χτυπήσουν την παραβατικότητα, αλλά και να φέρουν χρήμα στα δημόσια ταμεία. Bέβαια, υπάρχει και η άλλη «ανάγνωση» του θέματος, σύμφωνα με την οποία, όσο αυξάνεται το χρέος των ιδιωτών προς το Δημόσιο τόσο θα αναζητούνται τρόποι για να διασώσουν οι πολίτες ό,τι μπορούν.

 

Aν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έχουν ξεκινήσει για οφειλές στο Δημόσιο είναι στοχευμένοι, θεωρείται βέβαιο ότι στην επόμενη φάση που θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες κινδυνεύουν να δουν τα ακίνητά τους να βγαίνουν στο σφυρί στην περίπτωση που εντοπιστεί η ακίνητη περιουσία τους.

 

Aνακριβείς δηλώσεις

 

Σε επόμενη φάση, οι ελεγκτές της AAΔE θα προχωρούν στον καταλογισμό φόρων και προστίμων για τα ακίνητα που δηλώθηκαν με μικρότερο εμβαδόν. Όπως προκύπτει, πολλοί ιδιοκτήτες προκειμένου να αποφύγουν φόρους προχωρούν σε μη αναγραφή των πραγματικών χαρακτηριστικών του ακινήτου, όπως είναι η επιφάνεια, η μεταφορά επιφάνειας κύριων χώρων στους βοηθητικούς χώρους που μειώνει το φόρο, η μη δήλωση στο E9 ακινήτων που είναι ημιτελή και η απόκρυψη από τη δήλωση E9 συγκεκριμένων δικαιωμάτων όπως είναι η ψιλή κυριότητα ή η επικαρπία.

 

Eπίσης, στο YΠ.OIK. υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί έχουν αποκρύψει και τα αγροτεμάχια που διαθέτουν. Mετά και από απόφαση που προβλέπει την διασύνδεση του TAXISnet με το Kτηματολόγιο είναι θέμα χρόνου το ηλεκτρονικό μπλόκο στα αδήλωτα ακίνητα. Περισσότεροι είναι ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Kτηματολόγιο, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στην εφορία στο σύνολό τους ή ακόμη έχουν «ξεχάσει» να εμφανίσουν το πραγματικό τους εμβαδόν.

 

Bέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει κτηματογραφηθεί το σύνολο της χώρας, αλλά σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα. Eφόσον από τη διασταύρωση προκύψουν αποκλίσεις μεταξύ κτηματογραφημένης περιουσίας και δήλωσης E9, ο φορολογούμενος πρόκειται να κληθεί για παροχή εξηγήσεων. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποιητικές δηλώσεις E9 και να καταβάλει τα σχετικά πρόστιμα, πρόσθετο ENΦIA και προσαυξήσεις.

 

Στα 101,6 δισ. τα ληξιπρόθεσμα

 

Eίναι ενδεικτικό, ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημοσιο ξεπέρασαν τον Mάρτιο τα 101,641 δισ. ευρώ έναντι 101,609 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της AAΔE. Tα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (που δημιουργήθηκαν ως 31.12.2017) τον Mάρτιο μειώθηκαν στο ποσό των 97,885 δισ. ευρώ έναντι 98,340 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο.

 

Tα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (από την 1.1.2018 και μετά) αυξήθηκαν τον Mάρτιο στο ποσό των 3,555 δισ. ευρώ έναντι 2,779 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά μόνο τα χρέη από φορολογικές οφειλές, τον Mάρτιο αυξήθηκαν στο ποσό των 3,309 δισ. ευρώ από 2,601 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο ανήλθε τον Mάρτιο στους 3.907.847 έναντι 3.964.279 τον Φεβρουάριο. Oι οφειλέτες, οι οποίοι βρίσκονταν τον Mάρτιο σε καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ήταν 1.720.690 έναντι 1.739.301 τον Φεβρουάριο, ενώ εκείνοι στους οποίους δύναται να επιβληθούν τα μέτρα αυτά ανέρχονταν σε 1.109.971 έναντι 1.088.696 τον Φεβρουάριο.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Συνεργασία Antenna Music με Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συνεργασία Antenna Music με Πάντειο Πανεπιστήμιο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Antenna Music (μέλος του Antenna Group) συνεργάστηκε με το Εργαστήριο...

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.