«Ορίζοντας 2020» το νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα

Το μέγεθος και οι στόχοι του βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση, αλλά το επόμενο επταετούς διάρκειας Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της Έρευνας ήδη πήρε -μετά από διαγωνισμό- το όνομα «Ορίζοντας 2020», όπως έκανε γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Το νέο Πρόγραμμα θα διαδεχτεί το ισχύον 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2014.

 

Οι Ευρωπαϊκές Αρχές είχαν καταλάβει ότι οι τεχνοκρατικές ονομασίες όπως 6ο ή 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο δεν πρόσφεραν ιδιαίτερη έμπνευση στους επιστήμονες, ούτε μετέφεραν το «μήνυμα» του οραματισμού και της καινοτομίας που θέλει να μεταφέρει η ΕΕ στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό.

 

Έτσι, τον Μάρτιο, ξεκίνησε ένας διαγωνισμός για το καλύτερο όνομα του επόμενου χρηματοδοτικού Προγράμματος και τελικά επελέγη το «Ορίζοντας 2020», το οποίο πήρε το 37% (3.055 ψήφοι) των συνολικά 8.318 ψήφων και επικράτησε των άλλων δύο επικρατέστερων ονομασιών «Φανταστείτε 2020» (2.785 ψήφοι) και «Ανακαλύψτε 2020» (2.478).

 

Το όνομα που επελέγη, πρότειναν δύο δασκάλες, η Μαρτσέλα Έντλοβα από την Τσεχία και η Μπεάτα Ζινγκίερ από την Πολωνία. Συνολικά, υποβλήθηκαν πάνω από 1.600 προτάσεις για ονόματα.

 

Για να υπάρχει πάντως μια αίσθηση συνέχειας με τις προηγούμενες ονομασίες των Προγραμμάτων Πλαισίων, το πλήρες και επίσημο όνομα θα είναι «Ορίζοντας 2020 – Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία».

 

Το νέο Πρόγραμμα υπόσχεται ένα πιο «έξυπνο» τρόπο ενίσχυσης των Ευρωπαίων ερευνητών, ώστε περισσότερες καινοτομικές ιδέες να υλοποιούνται και να βρίσκουν το δρόμο της αγοράς, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης. Η ΕΕ φιλοδοξεί να περιορίσει περαιτέρω τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να καταστήσει ευκολότερη τη συμμετοχή των επιστημόνων και ερευνητών.


protoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.