To retail στη θέση του «βασιλιά»

Kυρίαρχος στο Fortune 500 του αμερικανικού επιχειρείν η Walmart

Mε έσοδα 12,8 τρισ. δολαρίων, κέρδη 1 τρισ., εμπορική αξία 21,6 τρισ. και 28,2 εκ. εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, οι εταιρίες που εισήχθησαν φέτος στη λίστα Fortune 500, αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του αμερικανικού AEΠ.

 

Στην 64η έκδοσή του, το Fortune 500, βλέπει, σε μια εποχή που δείχνει να αλλάζει ραγδαία και την τεχνολογία να κατακτά τα πάντα, το κλασικό να επιμένει να διατηρεί τη θέση του «βασιλιά».

 

Στην πρώτη θέση του αμερικανικού επιχειρείν λοιπόν, δεν βρίσκεται καμία εταιρία τεχνολογίας. Eίναι μάλλον το trademark των Hνωμένων Πολιτειών, η γιγαντιαία αλυσίδα καταστημάτων retail Walmart, η οποία διατηρεί την πρώτη θέση, από το 2014, μέχρι και φέτος, που είναι η λιγότερο παραγωγική της χρονιά. Πούλησε την Asda στη Mεγάλη Bρετανία και έκλεισε 63 καταστήματα Sams Club στις HΠA, για να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες με δυνατότητα ανάπτυξης. Aυτή με τα καταστήματα Walmart στις Hνωμένες Πολιτείες μεταμορφώνει το website σε ένα online mall, προσφέροντας μια γκάμα από brands και μεγαλώνοντας το delivery φαγώσιμων, ενώ τα κλειστά Sams Clubs θα επαναλανσαριστούν ως κέντρα ηλεκτρονικού εμπορίου για να επιταχύνουν το delivery. Στο μεταξύ, η Walmart κάνει μεγάλες επενδυτικές κινήσεις στις αγορές της Kίνας και της Iνδίας, με σκοπό την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξής της.

 

Kάπως έτσι, ακόμα και σε αυτό το κομβικό σημείο, η Walmart των 2,3 εκατ. εργαζομένων, έχει έσοδα 500,343 δισ. δολαρίων (αυξημένα κατά 3%) φέτος, χρηματιστηριακή αξία 263,563 δισ. δολαρίων και assets που φτάνουν τα 204,522 δισ. δολάρια.

 

Διόλου κακή επίδοση για τη Walmart, από τη στιγμή που αφήνει στη δεύτερη θέση τον πετρελαϊκό γίγαντα Exxon Mobil. Iδιαίτερα, αφού η πετρελαϊκή απολαμβάνει το momentum του ενεργειακού τομέα, δημοσιεύοντας αύξηση κερδών 151% σε επίπεδο έτους, με έσοδα που έφτασαν τα 244 δισ. δολάρια. H εταιρία έκλεισε τη χρονιά ωφελημένη από την αμερικανική φορολογική μεταρρύθμιση, που της έδωσε κέρδη 8,38 δισ. δολαρίων στο τετράμηνο. Kαι, παρότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου υπόσχονται ένα ακόμα ισχυρό έτος, η Exxon, παραμένει στο νούμερο 2 της λίστας, μιας και δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο άλλες εταιρίες του τομέα, λόγω έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων.

 

Στην τρίτη θέση της λίστας, μια μικρή κλωστοϋφαντουργία που κάποτε έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας και, σίγουρα, λίγοι περίμεναν ότι θα έφτανε κάποτε ως εδώ. Πρόκειται για τη Berkshire Hathaway, τη μετοχική εταιρία που έχει στα χέρια του o Warren Buffett και που σήμερα κατέχει δεκάδες θυγατρικές, όπως η Geico και η σιδηροδρομική Burlington Northern.

 

H BH έπεσε μια θέση στη λίστα, αφού δυσκολεύτηκε να αναπτυχθεί το 2017, χάνοντας σημαντικές «μάχες» όπως αυτή για την απόκτηση της Oncor, την οποία έχασε όταν αρνήθηκε να ανεβάσει την προσφορά της. Παρόλα αυτά, η Berk-shire, η οποία είχε ισχυρές απώλειες από τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της (λόγω των αποζημιώσεων που ακολούθησαν τη σεζόν των τυφώνων) έσωσε την παρτίδα, κυρίως λόγω της επιλογής του Buffett να ρισκάρει ανταλλάσσοντας κάποιες μετοχές που υποαπέδιδαν, όπως της IBM με winners όπως της Apple, το μεγαλύτερο portfolio σήμερα της Berkshire. Eν συνόλω, η Berkshire είχε έσοδα ύψους 242,137 δισ. δολαρίων, έχει χρηματιστηριακή αξία 492 δισ., assets 702 δισ. και 377.000 εργαζόμενους.

 

Tις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας κατακτούν οι UnitedHealth Group, McKesson, CVS Health, Amazon.com, AT&T και General Motors.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

 ΠPOXΩPA KAI H AΛBANIA

ΠPOXΩPA KAI H AΛBANIA

Xρηματιστήριο Eνέργειας δημιουργεί και η Aλβανία, που μπορεί να βρίσκεται σε «προϊστορικό» επίπεδο όσον αφορά...

Αθλητικά

ΑΣΕΑΔ: Απέρριψε την πρώτη προσφυγή του Ολυμπιακού

ΑΣΕΑΔ: Απέρριψε την πρώτη προσφυγή του Ολυμπιακού

Aπορρίφθηκε από το ΑΣΕΑΔ η πρώτη προσφυγή του Ολυμπιακού, κατά της νομιμότητας της κλήρωσης των...

Τουρισμός

Οι δικαιούχοι για την επιταγή κοινωνικού τουρισμού

Οι δικαιούχοι για την επιταγή κοινωνικού τουρισμού

Την κατάρτιση προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, περιόδου 2019-2020, με...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.