Γιατί όλοι θέλουν να δουν τον Warren Buffett

ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ

 

To Woodstock των καπιταλιστών. Έτσι αποκαλούν την ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway. Στην Omaha, της Nebraska, στις ΗΠΑ, εκεί όπου διεξάγεται η συνάντηση, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί αποκαλείται έτσι. Περίπου 30.000 άνθρωποι, συγκεντρωμένοι έξω από τον χώρο του meet, περιμένουν τα αποτελέσματα μιας λοταρίας, η οποία θα επιτρέψει σε 30 τυχερούς να συμμετέχουν στη συνάντηση και να υποβάλλουν ερωτήματα στους μυθικούς επενδυτές και μετόχους της Berkshire, ανάμεσά τους τον ιδρυτή και πρόεδρό της, Warren Buffett και τον επί μακρόν αντιπρόεδρο, Charlie Munger.

 

Με τον 87χρονο «μάγο της Omaha», ο οποίος πήρε μια χρεοκοπημένη κλωστοϋφαντουργία και τη μετέτρεψε σε παντοδύναμο παγκόσμιο κολοσσό με μετοχές στις ισχυρότερες εταιρίες του πλανήτη και ρευστό που πλησιάζει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, να ιντριγκάρει το ενδιαφέρον των πολλών, δεν είναι να απορεί κανείς που ανώνυμος πλειοδότης συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των... 3.300.100 δολαρίων (2,8 εκατομμύρια ευρώ) σε μια δημοπρασία προκειμένου να γευματίσει τετ α τετ μαζί του.

 

Γιατί, είναι η προθυμία του να μοιραστεί με όλους τα «μυστικά» της επιτυχίας του, να δώσει συμβουλές και να παραδεχθεί τα λάθη του, όπως πολλές φορές έχει κάνει. Και, προς έκπληξη πολλών, είναι πολύ πιο απλός άνθρωπος απ' ότι θα νομίζαμε. Στην τελευταία συγκέντρωση των μετόχων, ένας από τους 30 τυχερούς που μπήκαν, ήταν ο 25χρονος συγγραφέας βιβλίων για ζάμπλουτους celebrities, Alex Banayan.

 

O Banayan, είχε γράψει αυτό που του είχε αποκαλύψει μια πηγή του, ότι ο Buffett συνηθίζει να κάνει μια λίστα με 25 επιθυμίες του, να βάζει σε προτεραιότητα τις 5 εξ αυτών και να τις συγκρίνει με τις προηγούμενες λίστες του, για να επιτύχει καλύτερο focus. Όταν τον ρώτησε επ' αυτού, εξεπλάγη: «Εγώ είμαι πιο περίεργος να μάθω πώς σου ήρθε κάτι τέτοιο», απάντησε ο μεγιστάνας, εξηγώντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Munger ζουν απλές ζωές και δεν είναι αρκετά πειθαρχημένοι ώστε να βάζουν... προτεραιότητες κάθε μήνα. «Δε θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου να έχω κάνει λίστα», είπε.

 

Ο Buffett, ο οποίος συνηθίζει να λέει ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις, αλλά να αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με πράγματα που δεν κατανοούμε (όπως ο ίδιος έκανε για αρκετά χρόνια με την τεχνολογία, παραδεχόμενος πως έσφαλλε) ζει έναν μάλλον πολύ απλό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, τρώει ένα συνηθισμένο πρωινό από τα McDonalds, το οποίο δεν ξεπερνά σε κόστος τα 3,17 δολάρια, πίνει τεράστιες ποσότητες Coca- Cola καθημερινά (γεγονός που τον οδήγησε να επενδύσει στην εταιρία) και, παρότι θεωρείται ο κορυφαίος επενδυτής του πλανήτη, τις περισσότερες ώρες της μέρας (το 80%) τις ξοδεύει στο γραφείο του, διαβάζοντας βιβλία και εφημερίδες. «Μαθαίνω νέα πράγματα, μαζεύω πληροφορίες και αυτό βοηθά στη δουλειά μου», εξηγεί ο ίδιος.

 

Αυτό είναι το μυστικό του. Ότι παρέμεινε απλός. Συνηθίζει να οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητό του και δίνει μεγάλη σημασία σε «μικρές χειρονομίες», όπως τις αποκαλεί, που κάνουν χαρούμενους τους ανθρώπους γύρω του. Όπως για παράδειγμα, συνηθίζει να πηγαίνει ο ίδιος στο αεροδρόμιο για να παραλάβει τους φίλους του, περιμένοντας στην έξοδο με νέα... ανέκδοτα για να τους υποδεχθεί. Ακόμα και για το προσωπικό του, κάθε μέρα είναι μια ήρεμη μέρα, χωρίς εντάσεις και εξωφρενικές απαιτήσεις, όπως θα περίμενε κανείς από έναν εκ των ισχυρότερων ανδρών του πλανήτη, αλλά σίγουρα, με ένα καινούριο αστείο.

 

Αυτόν τον Buffett, τον 87χρονο που συνηθίζει να διηγείται αστείες ιστορίες από το πόσο άτακτος ήταν στα εφηβικά του χρόνια, από το πώς ξεκίνησε μοιράζοντας εφημερίδες για την Washington Post, έναντι 175 δολαρίων το μήνα, θέλουν να γνωρίσουν όλοι και δίνουν «γη και ύδωρ» για να το καταφέρουν...

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

Secret Money

 H PAE KAI TA LAPTOPS

H PAE KAI TA LAPTOPS

Tα 1450 ευρώ δεν τα λες και λίγα όταν πρόκειται για ένα laptop. H PAE...

Αυτοκίνητο

Ο Λεμπ θα «τρέξει» σε αγώνες του 2019 με τη Hyundai

Ο Λεμπ θα «τρέξει» σε αγώνες του 2019…

Ο Σεμπαστιάν Λεμπ επιστρέφει το 2019, αυτή τη φορά αφήνοντας τη Citroen, για να οδηγήσει...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.