Αχτσιόγλου: Τον Αύγουστο στο τραπέζι των θέμα των συντάξεων Προτεινόμενο

"Θα εξετάσουμε αν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του 18% του ορίου της προσωπικής διαφοράς" δήλωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στις Βρυξέλλες σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι "κατά την άποψή μας η περικοπή των συντάξεων δεν ήταν απαραίτητη. Δε θα διακινδυνεύσουμε όμως τη συμφωνία με τους θεσμούς από τον Ιούνιο του 2017". Εξήγησε ότι είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή να ολοκληρώσει επιτυχώς τη συμφωνία - πακέτο για την 4η αξιολόγηση, για το χρέος και για την επόμενη ημέρα.

 

Η υπουργός παραδέχθηκε ότι οι συντάξεις είναι χαμηλές. Εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα οι δαπάνες για τις συντάξεις θα προσεγγίσουν τον μέσο όρο της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι η δαπάνη διαμορφώθηκε στο 17,3% του ΑΕΠ το 2016, και υπολογίζεται να μειωθεί στο 13,4% το 2020 και στο 12% το 2030.

 

Υπό αυτό το πρίσμα δήλωσε ότι "μετά τον Αύγουστο του 2018 θα δούμε πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που πλήττονται ή να περιορίσουμε το μέτρο".

 

Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο επανεπιβεβαιώνει τη δραματική μείωση των συντάξεων κατά 3,1 δισ. ευρώ.

 

Βασικός μοχλός για τη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις θα είναι η εφαρμογή της περικοπής έως 18% επί του καταβαλλόμενου ποσού τους μέσω του περιορισμού της "προσωπικής διαφοράς" που θα προκύψει μετά τον επανϋπολογισμού τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες για τις συντάξεις θα πέσουν στα 26,757 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 29,873 δισ. ευρώ φέτος. Με άλλα λόγια, θα μειωθούν κατά 3,1 δισ. ευρώ ή 10%.

 

Η μείωση αυτή θα προέλθει από τον περιορισμό της "προσωπικής διαφοράς" στις συντάξεις οι οποίες μετά τον επανϋπολογισμό τους βάσει των διατάξεων Κατρούγκαλου, θα υποχωρήσουν σε επίπεδο κάτω από εκείνο που βρίσκονταν κατά τη 12η Μαΐου 2016. Σε κάθε περίπτωση η σχετική μείωση δεν θα ξεπεράσει το 18%.

 

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, δεν θα δοθεί καμία ονομαστική αύξηση σε όλες τις κύριες συντάξεις την περίοδο 2018 -2021 με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού και του ΑΕΠ.


protoselida

World Business

Άρχισε τα δοκιμαστικά δρομολόγια το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο τραμ

Άρχισε τα δοκιμαστικά δρομολόγια το πρώτο στον κόσμο…

Μετά το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο τρένο που έπιασε δουλειά στη Γερμανία προ ημερών, άρχισε...

Secret Money

H ΠPΩTH «MAXH THΣ KPHTHΣ»

H ΠPΩTH «MAXH THΣ KPHTHΣ»

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο της “Deal” για το θησαυρό 1,2 δισ. στα σκουπίδια και το...

Τεχνολογία

 Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία τα δύο μικρά ρομποτικά «ρόβερ»

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία…

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2, αφού άγγιξε σχεδόν τον αστεροειδή Ριούγκου, πλησιάζοντας σε απόσταση μόνο 55...

Τουρισμός

Όλυμπος: Το Παραπέντε πόλος έλξης Ασιατών τουριστών

Όλυμπος: Το Παραπέντε πόλος έλξης Ασιατών τουριστών

Ο Όλυμπος είναι γνωστό ότι προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, με κορυφαία την ορειβασία. Αυτό...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.