Αχτσιόγλου: Τον Αύγουστο στο τραπέζι των θέμα των συντάξεων Προτεινόμενο

"Θα εξετάσουμε αν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του 18% του ορίου της προσωπικής διαφοράς" δήλωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στις Βρυξέλλες σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι "κατά την άποψή μας η περικοπή των συντάξεων δεν ήταν απαραίτητη. Δε θα διακινδυνεύσουμε όμως τη συμφωνία με τους θεσμούς από τον Ιούνιο του 2017". Εξήγησε ότι είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή να ολοκληρώσει επιτυχώς τη συμφωνία - πακέτο για την 4η αξιολόγηση, για το χρέος και για την επόμενη ημέρα.

 

Η υπουργός παραδέχθηκε ότι οι συντάξεις είναι χαμηλές. Εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα οι δαπάνες για τις συντάξεις θα προσεγγίσουν τον μέσο όρο της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι η δαπάνη διαμορφώθηκε στο 17,3% του ΑΕΠ το 2016, και υπολογίζεται να μειωθεί στο 13,4% το 2020 και στο 12% το 2030.

 

Υπό αυτό το πρίσμα δήλωσε ότι "μετά τον Αύγουστο του 2018 θα δούμε πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που πλήττονται ή να περιορίσουμε το μέτρο".

 

Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο επανεπιβεβαιώνει τη δραματική μείωση των συντάξεων κατά 3,1 δισ. ευρώ.

 

Βασικός μοχλός για τη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις θα είναι η εφαρμογή της περικοπής έως 18% επί του καταβαλλόμενου ποσού τους μέσω του περιορισμού της "προσωπικής διαφοράς" που θα προκύψει μετά τον επανϋπολογισμού τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες για τις συντάξεις θα πέσουν στα 26,757 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 29,873 δισ. ευρώ φέτος. Με άλλα λόγια, θα μειωθούν κατά 3,1 δισ. ευρώ ή 10%.

 

Η μείωση αυτή θα προέλθει από τον περιορισμό της "προσωπικής διαφοράς" στις συντάξεις οι οποίες μετά τον επανϋπολογισμό τους βάσει των διατάξεων Κατρούγκαλου, θα υποχωρήσουν σε επίπεδο κάτω από εκείνο που βρίσκονταν κατά τη 12η Μαΐου 2016. Σε κάθε περίπτωση η σχετική μείωση δεν θα ξεπεράσει το 18%.

 

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, δεν θα δοθεί καμία ονομαστική αύξηση σε όλες τις κύριες συντάξεις την περίοδο 2018 -2021 με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού και του ΑΕΠ.


protoselida

Media

Εγκρίθηκε η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Εγκρίθηκε η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο…

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σήμερα την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, ένα κείμενο που αναμενόταν με...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Περιβάλλον

Βραβείο στο 4th Annual Sustainability Summit 2019 απέσπασε ο ΟΛΠ

Βραβείο στο 4th Annual Sustainability Summit 2019 απέσπασε…

Με το Ειδικό Βραβείο στην κατηγορία «Περιβάλλον» για τα «Προγράμματα παρακολούθησης ποιότητας του περιβάλλοντος σε...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.