Η γερμανική κυβέρνηση σε αδιέξοδο

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εμμένουν στις θέσεις τους για την πολιτική ασύλου. Δύσκολα θα γεφυρωθεί το χάσμα. Κίνδυνος αποχώρησης των Χριστιανοκοινωνιστών από την κυβέρνηση.

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, διάσταση απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ επιβεβαιώθηκε σήμερα και σε κυβερνητικό επίπεδο. Στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Παρασκευής στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παραδέχτηκε ότι η διαφορά της καγκελαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών εξακολουθεί να υφίσταται και ότι αφορά ένα «ουσιαστικό» ζήτημα. Ο κ. Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές ότι η Άγκ. Μέρκελ πρεσβεύει στο προσφυγικό τη θέση ότι οι όποιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να παίρνονται με μονομερείς ενέργειες μεμονομένων κρατών, χωρίς συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους και σε βάρος άλλων χωρών.

 

Η Άγκελα Μέρκελ επιμένει σε μια «ευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ. Όπως ενδεικτικά δήλωσε «δεν θα πρέπει με τη συμβολή μας να αποδυναμώνουμε την ΕΕ και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε καθαρά εθνικοί χειρισμοί να δίνουν ξανά τον τόνο στην Ευρώπη.» Έμμεσα μεν αλλά σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι η καγκελάριος δεν σκοπεύει να ενδώσει στις πιέσεις του υπουργού Εσωτερικών και του αδελφού κόμματος (CSU).

 

Εθνική ή ευρωπαϊκή λύση – αυτή είναι η ουσία της διένεξης. Επειδή μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική ασύλου ο κ. Ζεεχόφερ σκοπεύει να εφαρμόσει μονομερώς μέτρα που θα ισχύουν μόνο για τη Γερμανία. Μεταξύ αυτών και την απαγόρευση εισόδου σε αιτούντες άσυλο, τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, για παράδειγμα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Μάλτα.

 

Το μετρό αυτό βρίσκεται όμως σε αντίθεση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ η Γερμανία όπως και κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ υποχρεούται να υποδεχθεί τον καθένα που αιτείται άσυλο στα σύνορά της. Σε περίπτωση που τα προσωπικά του στοιχεία πράγματι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος η Γερμανία έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την επαναπροώθησή του. Αυτή πραγματοποιείται εφόσον το κράτος εισόδου στην ΕΕ αποδεχτεί το γερμανικό αίτημα. Διαφορετικά ο αιτών παραμένει στη Γερμανια.

 

Ο κ. Ζεεχόφερ απειλεί πάντως να δώσει εντολή στη συνοριακή αστυνομία να εφαρμόσει το μέτρο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση η καγκελάριος θα πρέπει να τον απολύσει, πράγμα που θα είχε ως συνέπεια την αποχώρηση του CSU από την κυβέρνηση και πιθανώς την προκήρυξη εκλογών. Η κατάσταση θεωρείται σοβαρή. Σε σημερινή της επιστολή προς τα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) η ΓΓ του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ζητεί την υποστήριξη των μελών για την καγκελάριο.

 

Την θέση της καγκελαρίου για αναζήτηση μιας λύσης στο προσφυγικό μαζί με όλους τους ευρωπαίους εταίρους στηρίζει και η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες. Ένας μονομερής χειρισμός «δεν είναι ούτε νοητός και ούτε σκόπιμος», δήλωσε την Παρασκευή η κ. Νάλες. Με την κρίση που έχει ξεσπάσει στα χριστιανικά κόμματα θα ασχοληθούν σε έκτατη κοινή συνεδρίαση οι ηγεσίες του κόμματος και της Κ.Ο. του SPD το βράδυ της Δευτέρας.


protoselida

World Business

 Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Τα αποθέματα χρυσού της χώρας έφθασαν τους 2000 τόνους

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Τα αποθέματα χρυσού της…

Ο όγκος των αποθεμάτων του νομισματικού χρυσού στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα την 1η Σεπτεμβρίου έφθασε...

Secret Money

 Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Θορυβημένο από την επενδυτική νωχελικότητα το υπουργείο Oικονομίας και Aνάπτυξης ετοιμάζει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο...

Αυτοκίνητο

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2 από την Peugeot

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2…

Εναρμονιζόμενη πλήρως με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των...

Τεχνολογία

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης αναμένει για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια η eBay...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.