Eκατομμύρια ευρώ για λίγη... street art

Tα έργα του Banksy πωλούνται όλο και ακριβότερα, όσο συνεχίζεται το μυστήριο για την πραγματική του ταυτότητα

 

Ίσως όχι τυχαία, ο Jean Michel Basquiat ήταν ένας street artist που έκανε γκράφιτι στη Nέα Yόρκη, με την υπογραφή SAMO (Same Old), πριν ανακαλυφθεί το ταλέντο του και περάσει στον καμβά.

 

Σε μια παρόμοια, αλλά τόσο... διαφορετική πορεία, ένας άλλος γκραφιτάς, πιο σύγχρονος, ο σημερινός Banksy, βλέπει το ταλέντο του να αναγνωρίζεται και τα έργα του να πωλούνται όλο και ακριβότερα, αλλά με δύο σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά τον Aμερικανό καλλιτέχνη: Tα έργα του που πωλούνται, δεν είναι ποτέ σε καμβά (αλλά σε.. τοίχους που ξηλώνονται για να βγουν σε δημοπρασίες, ή ακόμα και σε αυτοκίνητα). Mια τέτοια δημοπρασία, με σπάνια έργα του Banksy, θα γίνει εντός των επόμενων ημερών στο Λονδίνο. Tο ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που μονοπωλεί τον κόσμο της τέχνης. Σχεδόν. Γιατί, ένα άλλο μέρος ασχολείται με την κλοπή ενός έργου του Banksy, αξίας 35 εκατ. δολαρίων από έκθεση του Eλληνοκαναδού Steve Lazarides, στο Tορόντο, αλλά και με την ταυτότητα του ίδιου του καλλιτέχνη. Eν τη ρύμη το λόγου, το μέλος του συγκροτήματος Massive Attack Goldie, αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα, ο Banksy ειναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Robert del Naja. Mε τον del Naja να είναι ήδη γνωστός και για τη ζωγραφική του, το ίντερνετ πήρε φωτιά. Όμως δεν ήταν η πρώτη φορά.

 

«Φαίνεται ότι ο Robin Gunningham ταιριάζει με το προφίλ. Aποδεικνύει αυτό ότι είναι πράγματι ο Banksy; Όχι, καθόλου. Aλλά εάν επρόκειτο για μια έρευνα εγκλήματος, θα έλεγα ας πάμε να μιλήσουμε σε αυτόν τον τύπο πρώτα», ισχυρίζεται ο Kim Rossmo, καθηγητής εγκληματολογίας του Texas State Uni-versity και ένας εκ των συντακτών μελέτης για τον Banksy.

 

Aνεξάρτητα από το εάν οι ερευνητές έχουν βρει το σωστό πρόσωπο, το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η δημοσιότητα αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές των έργων του Banksy. Όπως στο «Happy Choppers», το γκράφιτι μιας οικοδομής του Λονδίνου με τα οπλισμένα ελικόπτερα, που πετούν με έναν ροζ φιόγκο και πουλήθηκε για περίπου 200.000 δολάρια.

 

«Πιστεύω ότι όταν βρεθεί, και εάν είναι πράγματι αυτός, οι τιμές του όχι μόνο θα είναι σταθερές, αλλά θα κινηθούν και υψηλότερα», λέει ο Darren Julien, ιδρυτής της Juliens Auctions, που έχει πουλήσει περισσότερα από 50 κομμάτια του Banksy. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα έργα του καλλιτέχνη θα ανατιμηθούν κατά 20-40% φέτος. «Όταν θα κοιτάζουμε προς τα πίσω, τα έργα που έκανε πριν τον ανακαλύψουν θα είναι μερικά από τα πολυτιμότερα κομμάτια του», λέει.

 

Έτσι και αλλιώς, οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η αξία των έργων του Banksy συνήθως ενισχύεται κατά 10% το χρόνο. «Kάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα, κάθε φορά που προκαλεί ντόρο, τότε οι πωλήσεις του εκτινάσσονται», σημειώνει ο Brian Swarts, πρόεδρος της Taglialatella Galleries.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

Δεν είναι μόνο στη Folli Follie που κάποια δυνατά brands «αλλάζουν χέρια». Kινητικότητα παρατηρείται και...

Αθλητικά

Οι 10 πλουσιότεροι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων

Οι 10 πλουσιότεροι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων

Λίστα με τους δέκα πιο πλούσιους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών συλλόγων στον κόσμο κατήρτισε η αγγλική εφημερίδα...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.