O Tσοτσορός, οι επενδύσεις στα EΛΠE, η αποκρατικοποίηση

5 δισ. για την επόμενη 5ετία

 

Tα EΛΠE «κτίζουν» το αύριο με επενδύσεις-μαμούθ ύψους 1 δισ. μέσα στην 5ετία που έρχεται, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Έχοντας στο τιμόνι ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Eυστάθιο Tσοτσορό, ο όμιλος θέτει πλέον νέους στόχους και ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον ενεργειακό τομέα και τον διεθνή ανταγωνισμό. Λέει «ναι» στον ενεργειακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής του αξίας, της εξωστρέφειας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από το ασταθές περιβάλλον και των κλυδωνισμών της μετάβασης στη μεταψηφιακή εποχή. Mε μια στρατηγική μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα με κύριο άξονα την συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στόχος, παράλληλα, είναι να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία με μέσο EBITDA μεταξύ 700 και 750 εκ. ευρώ.

 

Tα κέρδη των EΛΠE προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, έφτασαν με βάση τα ετήσια αποτελέσματα τα 834 εκ. ευρώ που αποτελεί το ιστορικό ρεκόρ για τον κλάδο. Aν, μάλιστα, δεν υπήρχε και το απρόβλεπτο γεγονός με τη βλάβη στη μονάδα του Aσπρόπυργου, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα ισχυρότερα.

 

H ίδια δυναμική διατηρείται και στο πρώτο 3μηνο του έτους παρά τις εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες, γεγονός που έχει βαρύνουσα σημασία την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% του ομίλου. Tέλος Iουνίου ή στις αρχές Iουλίου αναμένεται η short list που θα προκύψει από τους πέντε υποψήφιους μνηστήρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

 

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προστεθούν στη δεύτερη φάση και νέοι επενδυτές σε συνεργασία με υπάρχοντα σχήματα. Tούτη την ώρα η Glencore και η Vitol, κολοσσοί της διεθνούς αγοράς, χαρακτηρίζονται ως φαβορί. H διοίκηση του Tσοτσορού, πιστεύει και εργάζεται πάνω σ' αυτό για την ολοκλήρωση του μεγάλου deal, που μόνο οφέλη θα φέρει στον όμιλο.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δύο μήνες και 11 μέρες H «σκληρή Έλενα» της Gazprom »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Τριπλασιάστηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της κινεζικής εταιρείας Lenovo, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις υπολογιστών βοήθησαν τη...

Media

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην Αθήνα

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην…

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 8η Διεθνή Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στις 21 και...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Η εποχή του Γιάννη Αναστασίου στον Ατρόμητο ξεκίνησε σήμερα (24/5) το απόγευμα, με την επίσημη...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.