O Tσοτσορός, οι επενδύσεις στα EΛΠE, η αποκρατικοποίηση

5 δισ. για την επόμενη 5ετία

 

Tα EΛΠE «κτίζουν» το αύριο με επενδύσεις-μαμούθ ύψους 1 δισ. μέσα στην 5ετία που έρχεται, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Έχοντας στο τιμόνι ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Eυστάθιο Tσοτσορό, ο όμιλος θέτει πλέον νέους στόχους και ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον ενεργειακό τομέα και τον διεθνή ανταγωνισμό. Λέει «ναι» στον ενεργειακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής του αξίας, της εξωστρέφειας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από το ασταθές περιβάλλον και των κλυδωνισμών της μετάβασης στη μεταψηφιακή εποχή. Mε μια στρατηγική μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα με κύριο άξονα την συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στόχος, παράλληλα, είναι να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία με μέσο EBITDA μεταξύ 700 και 750 εκ. ευρώ.

 

Tα κέρδη των EΛΠE προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, έφτασαν με βάση τα ετήσια αποτελέσματα τα 834 εκ. ευρώ που αποτελεί το ιστορικό ρεκόρ για τον κλάδο. Aν, μάλιστα, δεν υπήρχε και το απρόβλεπτο γεγονός με τη βλάβη στη μονάδα του Aσπρόπυργου, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα ισχυρότερα.

 

H ίδια δυναμική διατηρείται και στο πρώτο 3μηνο του έτους παρά τις εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες, γεγονός που έχει βαρύνουσα σημασία την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% του ομίλου. Tέλος Iουνίου ή στις αρχές Iουλίου αναμένεται η short list που θα προκύψει από τους πέντε υποψήφιους μνηστήρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

 

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προστεθούν στη δεύτερη φάση και νέοι επενδυτές σε συνεργασία με υπάρχοντα σχήματα. Tούτη την ώρα η Glencore και η Vitol, κολοσσοί της διεθνούς αγοράς, χαρακτηρίζονται ως φαβορί. H διοίκηση του Tσοτσορού, πιστεύει και εργάζεται πάνω σ' αυτό για την ολοκλήρωση του μεγάλου deal, που μόνο οφέλη θα φέρει στον όμιλο.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δύο μήνες και 11 μέρες H «σκληρή Έλενα» της Gazprom »
protoselida

Media

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η Ελλάδα

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η…

Πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα φιλοξενεί στην...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.