Deal News Online

undefined

Η Fraport δίνει «άδεια πτήσης» στο αεροδρόμιο της Ανάφης

Τα εμπόδια στην κατασκευή του διαδρόμου προσγείωσης και η συμβολή του Στρατού Ξηράς

 

Ως μάνα εξ ουρανού είχε «σκάσει» στους κατοίκους της Ανάφης η είδηση της υπογραφής συμφωνίας (τον περασμένο Σεπτέμβριο) για την κατασκευή μικρού διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης, ο οποίος με την ολοκλήρωσή του θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για υγειονομικούς σκοπούς και εν συνεχεία για την προσγείωση μικρών τουριστικών αεροσκαφών, συμβάλλοντας έτσι και στην οικονομική ανάπτυξη του μικρού νησιού των Κυκλάδων.

 

Δέκα μήνες αργότερα οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο πνοής, όπως έχει χαρακτηριστεί, βρίσκονται σε «βρεφικό» στάδιο, με βασικότερο εμπόδιο το υψηλό οικονομικό κόστος με το οποίο έχει επιφορτιστεί ο Δήμος Ανάφης για την υλοποίηση του έργου. «Έχουν ολοκληρωθεί μόνο ο χωματουργικές εργασίες καθώς το οικονομικό κόστος είναι αρκετά υψηλό και οι πόροι του δήμου χαμηλοί» σημειώνει ο δήμαρχος του νησιού κ Ισίδωρος Ρούσσος.

 

Η στήριξη της Fraport

 

Το 800 μέτρων πεδίο προσγείωσης θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μικρά αεροσκάφη έως 36 θέσεων, ενώ με τη δυνατότητα που του δίνουν οι προδιαγραφές, για επέκταση επιπλέον 300 μέτρων, θα μπορεί να δέχεται και μεγαλύτερα αεροσκάφη, γεγονός το οποίο ενισχύει τις προσδοκίες για τουριστική χρήση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

 

«Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις με εταιρείες ωστόσο όλα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Ρούσσος, ενώ σημειώνει ότι στο όλο εγχείρημα ο Δήμος έχει και την στήριξη της Fraport.

 

Θυμίζουμε ότι ένα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν περιέλθει στην κυριότητα της Fraport είναι και αυτό της Σαντορίνης, γεγονός το οποίο –όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ανάφης- της έδινε το δικαίωμα να φρενάρει την κατασκευή του διαδρόμου, λόγω της απόστασης των δύο νησιών. Αντιθέτως η εταιρεία άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή της πίστας χωρίς να προβάλει αντιρρήσεις.

 

Η συμβολή του Στρατού Ξηράς και η αναγκαιότητα του διαδρόμου

 

Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των εργασιών παίζει ο Στρατός Ξηράς καθώς από την πρώτη στιγμή που υπεγράφη και ανακοινώθηκε η κατασκευή του πεδίου προσγείωσης, στο νησί αποβιβάστηκε ειδικό κλιμάκιο της ΜΟ.Μ.ΚΑ. αποτελούμενο από έναν αξιωματικό και 9 οπλίτες.

 

Στις «αποσκευές» τους είχαν ένα μηχάνημα φόρτωσης και τρία ανατρεπόμενα φορτηγά οχήματα. Έμψυχο δυναμικό και μηχανές δόθηκαν στην διάθεση του δημάρχου, με τον κ Ρούσσο να επισημαίνει ότι χάρη στη συμβολή του στρατού το έργο έχει καταφέρει να φτάσει στο στάδιο που βρίσκεται τώρα, έχοντας ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των χωματουργικών εργασιών της πίστας.

 

Μάλιστα ο δήμαρχος ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή-πρόσκληση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να επισκεφθεί την Ανάφη. «Σημασία έχει ότι η βάση για την κατασκευή μπήκε και ευελπιστούμε σύντομα να μας επισκεφθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος μας στηρίζει στην προσπάθεια αυτή. Ετοιμάζουμε και μια επιστολή προς τον κ. υπουργό για το θέμα αυτό» σημειώνει ο κ Ρούσσος.

 

«Οι καιροί είναι δύσκολοι και το κόστος αρκετά υψηλό για τον δήμο μας και παλεύουμε με όσα έχουμε να ολοκληρωθεί σύντομα ο διάδρομος, η συμβολή του οποίου θα παίξει σημαντικό ρόλο στις ζωές των κατοίκων του νησιού μας. Ο διάδρομος προσγείωσης απογείωσης εκτός από την οικονομική ανάπτυξη θα συμβάλλει στον τομέα της υγείας και κυρίως στην αεροδιακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία, καθώς οι συνθήκες επιβίωσης στο νησί είναι πολύ δύσκολες ιδιαίτερα το χειμώνα για τους λίγους κατοίκους» καταλήγει.

 

 

 

 


Media

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Η πρώτη μελέτη για την ανάλυση της δομής του κορωνοϊού από δύο κύματα μόλυνσης σε...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Τεχνολογία

Πλατφόρμα για τον κορωνοϊό ανά δήμο

Πλατφόρμα για τον κορωνοϊό ανά δήμο

Μέσω ειδικής πλατφόρμας θα μπορούν να ενημερώνονται, οι πολίτες για τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής...

Περιβάλλον

Εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στην Τασμανία

Εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στην Τασμανία

Περίπου 380 φάλαινες έχουν πεθάνει σε ένα τραγικό συμβάν που δεν φαίνεται να έχει ξανακαταγραφθεί στην Αυστραλία, αναφέρουν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.