78 ακόμα υποψήφιοι εξωπλανήτες στο φως του Κέπλερ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler πρόσθεσε στο “βλέμμα” της ανθρωπότητας 78 ακόμα ουράνια σώματα εκτός του ηλιακού μας συστήματος, που διαθέτουν τα χαρακτηριστικά για να θεωρηθούν εξωπλανήτες.

 

Στα πλαίσια της σχετικής αποστολής K2, με την εξερεύνηση από το Kepler εκατοντάδες χιλιάδων μακρινών άστρων, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 3,700 πλανήτες, ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη περίπου δύο χιλιάδων ακόμη για τους οποίους γίνεται προσπάθεια επιβεβαίωσης της παρουσίας τους. Η διαδικασία του εντοπισμού γίνεται μέσω του υπολογισμού της ποσότητας φωτός από ένα άστρο το οποίο ένας πλανήτης εμποδίζει να φτάσει στο τηλεσκόπιο.

 

Την επεξεργασία των καινούριων δεδομένων έκανε μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση “The Astronomical Journal” οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα ίχνη 78 εξωπλανητών και πρέπει τώρα να γίνουν νέες παρατηρήσεις για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τους.

 

Μάλιστα ένας εξωπλανήτης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ευρισκόμενος σε απόσταση 115 ετών φωτός από την Γη και κινούμεος σε τροχιά γύρω από το άστρο HD 73344. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα πλανήτη αερίων με μέγεθος 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και θερμοκρασίες περίπου 1,300 βαθμών Κελσίου.

 

“Πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια μικρότερη αλλά πιο καυτή εκδοχή ενός πλανήτη σαν τον Ουρανό ή τον Ποσειδώνα” αναφέρει ο Ιαν Κρόσφιλντ, καθηγητής φυσικής στο MIT εκ των επικεφαλής της έρευνας. Ο πλανήτης αυτός φαίνεται να είναι από τους πιο φωτεινούς αν όχι ο πιο φωτεινός εξωπλανήτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η παρατήρηση του θα είναι ευκολότερη και θα αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για αυτόν όσο και για το πλανητικό σύστημα στο οποίο ανήκει.

 

‘Η φωτεινότητα αυτού του αστεριού, σε συνδυασμό με την ταχύτητα με την οποία εντοπίστηκε ο υποψήφιος εξωπλανήτης, μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να ‘ζουμάρουν’ γρήγορα σε ακόμα πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος’, δήλωσε ο Δρ Κρόσφιλντ.

 

 

 


protoselida

World Business

 Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Τα αποθέματα χρυσού της χώρας έφθασαν τους 2000 τόνους

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Τα αποθέματα χρυσού της…

Ο όγκος των αποθεμάτων του νομισματικού χρυσού στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα την 1η Σεπτεμβρίου έφθασε...

Secret Money

 Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Θορυβημένο από την επενδυτική νωχελικότητα το υπουργείο Oικονομίας και Aνάπτυξης ετοιμάζει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο...

Αυτοκίνητο

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2 από την Peugeot

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2…

Εναρμονιζόμενη πλήρως με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των...

Τεχνολογία

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης αναμένει για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια η eBay...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.