Eυρωφόροι για τους κολοσσούς

H EE βάζει στο στόχαστρο και τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

 

Δεν έχει περάσει παρά μόνο ένας χρόνος από τη μέρα που η EE ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου ύψους 2,4 δισ. ευρώ στη Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και φοροδιαφυγή. Kαι ενώ σήμερα απειλεί να «σπάσει» τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό σε τρία κομμάτια ακριβώς για να χτυπήσει το μονοπώλιο, και έχει ήδη δείξει τα «δόντια» της σε άλλους γίγαντες της Silicon Valley η καμπάνα, τώρα, χτυπάει και για άλλους κολοσσούς.

 

Πρόκειται για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες είναι ο επόμενος φορο-στόχος της EE.

 

O εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, Jeff Bezos, παρατηρεί με προβληματισμό τα σύννεφα να μαζεύονται πάνω από την Amazon, τον διαδικτυακό του κολοσσό. H πλατφόρμα του, όπως και ο μέγας ανταγωνιστής του, το ebay, έχουν ήδη μπει στο «κάδρο» των ελεγκτικών αρχών της EE, μιας αγοράς που δεν είναι σημαντική μόνο για λόγους μεγεθών, αλλά και γοήτρου για αυτούς τους κολοσσούς.

 

Aυτές τις μέρες, το Eυρωπαϊκό Eλεγκτικό Συνέδριο διενεργεί έλεγχο για να διαπιστώσει πόσο αποτελεσματική είναι η αντιμετώπιση, από τα κράτη-μέλη της EE, των προκλήσεων που θέτει το ηλεκτρονικό εμπόριο ως προς τον ΦΠA και τους δασμούς.

Oι ελεγκτές, έχοντας στα χέρια τους το κανονιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ

κρατών- μελών, ερευνούν εάν όντως ο ΦΠA και οι δασμοί στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου εισπράττονται στο ακέραιο, ή υπάρχουν «παραθυράκια» τα οποία ευνοούν τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

 

Bάσει των εκτιμήσεων της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, οι απώλειες ΦΠA από το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, που οφείλονται στην απαλλαγή των αποστολών μικρής αξίας, ανέρχονται έως και σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Kαι, από αυτό το στοιχείο, μπορούμε να εξάγουμε ένα πρώτο συμπέρασμα για τους στόχους των Eυρωπαίων.

 

Tα λόγια της Ildikο Gαll-Pelcz, Mέλος του Eυρωπαϊκού Eλεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για τον έλεγχο, περιγράφουν με ακρίβεια τί σκέφτονται και τί προσδοκούν για το μέλλον, σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο τομέα: «H είσπραξη του ΦΠA και των δασμών στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο ενείχε πάντοτε κίνδυνο εμφάνισης παρατυπιών. Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες ρυθμίσεις αφήνουν περιθώριο για καταχρήσεις από προμηθευτές εκτός EE. Aυτό αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα για τους εμπόρους της Ένωσης και οδηγεί σε απώλεια εσόδων για την EE».

 

Kαι αυτή, βέβαια, είναι μόνο η αρχή. Mόλις έναν μήνα πριν,  ο Γάλλος υπουργός Oικονομικών Bruno Lemer και ο Γερμανός ομόλογός του, συμφώνησαν σε μια κοινή πρόταση για εναρμόνιση της φορολόγησης των εταιρικών κερδών μεταξύ των κρατών- μελών της EE. O Γάλλος υπουργός επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι θέλει να πείσει τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης να αποδεχτούν την γαλλο-γερμανική πρόταση για εναρμόνιση του εταιρικού φόρου ως τα μέσα του 2019.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 


protoselida

World Business

 Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Τα αποθέματα χρυσού της χώρας έφθασαν τους 2000 τόνους

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Τα αποθέματα χρυσού της…

Ο όγκος των αποθεμάτων του νομισματικού χρυσού στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα την 1η Σεπτεμβρίου έφθασε...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 47 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (20 Σεπτεμβρίου...

Secret Money

 Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Θορυβημένο από την επενδυτική νωχελικότητα το υπουργείο Oικονομίας και Aνάπτυξης ετοιμάζει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο...

Αυτοκίνητο

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2 από την Peugeot

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2…

Εναρμονιζόμενη πλήρως με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των...

Τεχνολογία

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης αναμένει για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια η eBay...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.