Η ΠΓΔΜ απορρίπτει τη δημιουργία κέντρων προσφύγων στα εδάφη της

Ρητά απορρίπτει η ΠΓΔΜ απορρίπτει τη δημιουργία κέντρων προσφύγων της ΕΕ στα εδάφη της όσο δεν είναι μέλος της Ένωσης, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

 

«Μέχρι στιγμής η ιδέα δημιουργίας τέτοιων κέντρων στην περιοχή μας είναι εικοτολογία. Δεν μας έχει υποβληθεί επισήμως κάποιο αίτημα. Τα Βαλκάνια είναι ένα νησί στη μέση της ΕΕ. Δεν μπορεί να ζητά κανείς από χώρες αυτού του νησιού να αναλάβουν ένα τέτοιο φορτίο, εφόσον δεν είναι μέρος της ΕΕ. Πιστεύω ότι θα μείνουμε σταθεροί σ' αυτό. Θα κάνουμε αυτό μας αναλογεί, θα δείξουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας όταν θα γίνουμε μέλος της ΕΕ. Δεν μπορούν να μας χρησιμοποιούν, τα Βαλκάνια, για να αποκρούουν πρόσφυγες. Όπως είπαμε, είμαστε ένα νησί, μια χώρα τράνζιτ. Όσοι φθάνουν σε εμάς προέρχονται από χώρα της ΕΕ», δήλωσε.

 

Στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο αυστριακός Χέρμπερτ Κίκλ φέρεται να πρότεινε στους ομολόγους του να δημιουργήσουν κράτη εκτός της Ένωσης «κέντρα επιστροφής προσφύγων» σε εθελοντική βάση. Η ιδέα δεν είναι νέα και κρύβει πολλά προβλήματα. Μέχρι στιγμής έχουν προταθεί μόνον κάποια πιθανά σημεία στη Βόρεια Αφρική, αλλά καμία χώρα δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση.

 

Μήνυμα στη Μόσχα

 

Στην ίδια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα ο Νίκολα Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως προκλητική ενέργεια από τη Μόσχα. «Είδαμε τις νέες εντάσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, όπως στην κρίση της Κριμαίας. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει εμείς οι Ευρωπαίοι να βρούμε έναν τρόπο επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη Ρωσία. Ο κόσμος έχει αλλάξει, το ΝΑΤΟ δεν πια αντίπαλος της Ρωσίας. Δεν αντιστρατεύεται τη Ρωσία, αλλά τάσσεται υπέρ της σταθερότητας και υπέρ των χωρών με δημοκρατική διακυβέρνηση. Τις δημοκρατίες δεν τις ενδιαφέρει να απειλούν άλλους».

 

Ο υπ Εξ των Σκοπίων απέφυγε να απαντήσει στο σχόλιο περί αξιόπιστων πληροφοριών ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στη χώρα του απείλησε τον πρωθυπουργό Ζάεφ ότι ΠΓΔΜ θα το πληρώσει ακριβά αν μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ερωτηθείς δε αν φοβάται έναν υβριδικό πόλεμο από τη Μόσχα ενόψει του δημοψηφίσματος του ερχόμενου φθινοπώρου στα Σκόπια κατέληξε: «Θα αγρυπνούμε και θα είμαστε προσεκτικοί. Η απόφαση για το θέμα του ονόματος πρέπει να είναι δική μας και μόνον δική μας. Κανείς δεν μας ανάγκασε να ακολουθήσουμε την πορεία ενσωμάτωσης με τη Δύση. Το 70% με 80% των πολιτών μας τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Και τώρα πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει μακροπρόθεσμα στη σταθερότητα στα Βαλκάνια».


protoselida

World Business

 Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Τα αποθέματα χρυσού της χώρας έφθασαν τους 2000 τόνους

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Τα αποθέματα χρυσού της…

Ο όγκος των αποθεμάτων του νομισματικού χρυσού στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα την 1η Σεπτεμβρίου έφθασε...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 47 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (20 Σεπτεμβρίου...

Secret Money

 Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Θορυβημένο από την επενδυτική νωχελικότητα το υπουργείο Oικονομίας και Aνάπτυξης ετοιμάζει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο...

Αυτοκίνητο

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2 από την Peugeot

Η καρδιά του λιονταριού: Νέοι κινητήρες Euro 6.2…

Εναρμονιζόμενη πλήρως με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των...

Τεχνολογία

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης αναμένει για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια η eBay...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.