Ryanair: Εξαπλώνονται οι απεργίες σε Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία

Η “σκληρή γραμμή” της Ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας απέναντι στο απεργιακό κύμα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα από διάφορες κατηγορίες και εθνικότητας εργαζομένους, απ' ότι φαίνεται οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση των απεργιών, με τους πιλότους σε Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία να ακολουθούν τα πληρώματα καμπίνας που είχαν προχωρήσει σε διήμερη απεργία πριν λίγες εβδομάδες.

 

Την Δευτέρα το γερμανικό σωματείο πιλότων Vereiningung Cockpit (VC) ανακοίνωσε ότι το 96% των πιλότων του αερομεταφορέα στη Γερμανία ψήφισαν υπέρ της απεργίας, για λόγους αμοιβών. Το σωματείο έχει δώσει διορία στη Ryanair μέχρι τις 6 Αυγούστου ώστε να προτείνει μια λύση και να αποφευχθεί η απεργία. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, το σωματείο θα προβεί σε απεργία με ειδοποίηση μόλις ένα 24ωρο πριν την έναρξή της.

 

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι διαπραγματεύονται με τη διοίκηση από τον Ιανουάριο, και εάν η απόφασή τους, με ψηφοφορία, για απεργία δεν ληφθεί σοβαρά υπόψη τότε οι κινητοποιήσεις είναι αναπόφευκτες. “Ζητάμε από τη Ryanair να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς της ως προς τα συνδικάτα πιλότων και τα πληρώματα καμπίνας σε όλη την Ευρώπη που βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση”, δήλωσε ο Ingolf Schumacher, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του VC.


Η Ryanair απάντησε με αξιοσημείωτα πιο συμφιλιωτικό τρόπο απ' ότι σε προηγούμενες δηλώσεις σχετικά με το VC, με τους οποίους βρισκόταν σε εμπόδια μέχρι να αρχίσει διαπραγματεύσεις νωρίτερα αυτό το έτος. “Απαντήσαμε γραπτώς σήμερα στο VC και τους προσκαλέσαμε σε μαι ακόμα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα”, ανέφερε η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωση της.

 

“Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους πιλότους μας στη Γερμανία”, προσθέτει. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των πιλότων της Ryanair που εδρεύουν στη Γερμανία είναι άμεσοι υπάλληλοι της, αντίθετα με την κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες, και θεωρητικά, μια ευρεία απεργία γερμανών πιλότων θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις δραστηριότητες της αεροπορικής εταιρείας.

 

Παίρνοντας την σκυτάλη από τους Γερμανούς συναδέλφους τους, η ολλανδική ένωση πιλότων VNV ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στηρίξει την απεργία των ολλανδών πιλότων που εργάζονται για την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία. Σε μια ανακοίνωση της, η ένωση ανέφερε ότι το 99,5% των μελών της Ολλανδικής Ένωσης Πιλοτικών Αεροπορικών Εταιρειών (ALPA) ψήφισαν υπέρ της απεργιακής δράσης στη Ryanair στις Κάτω Χώρες.

 

“Οι διαπραγματεύσεις για την ολλανδική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Ryanair και της ALPA συνεχίζονται, αλλά χάνουμε την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα. “Η Ryanair χρειάζεται μια “κλήση αφύπνισης” και μια απεργία στις Κάτω Χώρες μπορεί να είναι η μόνη λύση”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα της ALPA κινούνται σε μίνιμουμ πλαίσια: να εφαρμοστεί η ολλανδική νομοθεσία, όχι στην “ψεύτικη” αυτοαπασχόληση και επαρκείς παροχές ασθενείας και σύνταξης”.

 

Αλλά και στην Σουηδία οι πιλότοι που εργάζονται για την Ryanair ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προχωρήσουν σε 24ώρη απεργία στις 10 Αυγούστου. Αιτία μια διαφωνία μεταξύ της Σουηδικής Ένωσης Πιλότων (SPF) και της Ryanair κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για συλλογικές συμβάσεις. “Φυσικά ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι η Ryanair θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν δεν έχει αποτέλεσμα, θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα”, δήλωσε ο πρόεδρος του SPF Martin Lindgren στο πρακτορείο ειδήσεων TT.

 

Η απεργία αυτή ωστόσο  δεν είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τους πελάτες της εταιρείας. “Περίπου 15 με 20 αναχωρήσεις ξεκινούν από τη Σουηδία κατά μέσον όρο την Παρασκευή απ' όσο γνωρίζω. Και η Ryanair έχει υπάρξει αρκετά έμπειρη στη μετακίνηση πιλότων από άλλες χώρες σε περιοχές που πλήττονται από απεργίες και πιθανότατα θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο κι εδώ”, δήλωσε ο Lindgren.

 

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 100.000 επιβάτες της Ryanair επηρεάστηκαν από την ακύρωση 600 πτήσεων λόγω απεργίας των πληρωμάτων στην Ιρλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο αερομεταφορέας έχει επίσης ακυρώσει άλλες 20 πτήσεις για την Παρασκευή λόγω απεργιακής προειδοποίησης των πιλότων στο Δουβλίνο.

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Ford ανακοίνωσε περίπου 200 απολύσεις στο εργοστάσιο στον Καναδά

Η Ford ανακοίνωσε περίπου 200 απολύσεις στο εργοστάσιο…

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα προχωρήσει σε περίπου 200 απολύσεις στην...

Media

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκίνης

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκίνης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο διευθυντής ειδήσεων και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Αθήνα 9,84...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.