Ο κομήτης “Απίστευτος Χαλκ” πλησιάζει σήμερα την γη

Ο "Απίστευτος Χαλκ" ('Incredible Hulk), ένας γιγάντιος πρασινωπής απόχρωσης κομήτης -που έχει βαφτιστεί έτσι λόγω χρώματος και μεγέθους  θα κάνει σήμερα την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη, περνώντας σε απόσταση ασφαλείας περίπου 113 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, αν και δεν λείπουν και οι φωνές που προειδοποιούν για ενδεχόμενες ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές λόγω της "περατζάδας" του.

 

Ο κομήτης, με την άχαρη επίσημη ονομασία C/2017 S3, διασχίζει αυτό τον καιρό τον ουρανό, πλησιάζοντας συνεχώς τον Ήλιο. Είχε ανακαλυφθεί από το τηλεσκόπιο PanSTARRS στη Χαβάη το Δεκέμβριο του 2017 και η πράσινη απόχρωση του κομήτη αποδίδεται στα μόρια κυανίου και άνθρακα, τα οποία ιοντίζονται, όταν θερμαίνονται από τον Ήλιο, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνιά τους να διαχωρίζονται.

 

Πιθανότατα είναι η πρώτη φορά που "κάνει την βόλτα του" στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), o κομήτης θα κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο στα μέσα Αυγούστου και μετά θα αρχίσει να απομακρύνεται ξανά προς τις παγωμένες εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

 

Με βάση τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις, φαίνονται δύο φωτεινές απροσδιόριστης αιτίας εκρήξεις πάνω στον κομήτη (μία στις 30 Ιουνίου και η δεύτερη μετά από δύο εβδομάδες), οι οποίες τον έκαναν ξαφνικά πολύ πιο φωτεινό. Η δεύτερη έκρηξη δημιούργησε ένα τεράστιο νέφος αερίων γύρω από τον κομήτη, το οποίο έχει μέγεθος σχεδόν διπλάσιο του Δία, φθάνοντας σε έκταση έως 260.000 χιλιομέτρων.

 

Κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν πως  το τεράστιο νέφος του αερίων θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές στην ατμόσφαιρα της Γης. "Όταν η Γη περνάει μέσα από το περιβάλλον σκόνης αερίου ενός φωτεινού κομήτη, μπορεί να συμβεί μια τεράστια αστραπή που δημιουργεί έναν πανίσχυρο ηλεκτρομαγνητικό παλμό που μπορεί να λειτουργήσει απειλητικά για τον πολιτισμό", δήλωσε ο ερευνητής του κομήτη και του μετεωρίτη Yevgeniy Dmitriyev.

 

Ωστόσο, ο Ρώσος αστρονόμος Stanislav Short δήλωσε ότι ο απίστευτος Hulk, παρά την "απειλητική προσέγγισή του" προς τη Γη και την αποτελούμενη από "γιγάντιο ηλεκτροφόρο σύννεφο αερίου" ουρά του, δεν αποτελεί κίνδυνο, καθώς ο κομήτης διαλύθηκε τον περασμένο μήνα. Πρόσθεσε ότι τέτοια διαστημικά αντικείμενα έχουν περάσει από τον πλανήτη μας πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς αποκαλυπτικές συνέπειες.

 

Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι οι καλύτερες στιγμές για να παρατηρηθεί ο πράσινος κομήτης στο βόρειο ημισφαίριο είναι στις πρώτες ημέρες του μήνα, ιδιαίτερα στις 7 και 8 Αυγούστου. Στο νότιο ημισφαίριο, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα να εντοπιστεί ο κομήτης, αν και μπορεί να είναι ορατός για μια σύντομη περίοδο πριν από την ανατολή στις 15 Αυγούστου μετά την απομάκρυνσή του από το αστέρι μας, ανέφερε το The Tech Times, επικαλούμενο τον αυστριακό αστρονόμο Michael Jaeger.


protoselida

Media

ΕΡΑ: διήμερο αντιφασιστικό αφιέρωμα για 21η Απρίλη

ΕΡΑ: διήμερο αντιφασιστικό αφιέρωμα για 21η Απρίλη

H ΕΡΑ λέει «Όχι στον Φασισμό» μ’ ένα διήμερο αντιφασιστικό αφιέρωμα το Σάββατο 20 και...

Secret Money

TI KPYBEI TO «MΠPOΣ-ΠIΣΩ»

TI KPYBEI TO «MΠPOΣ-ΠIΣΩ»

O Mανώλης Παναγιωτάκης μπορεί τώρα να κάθεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» του επικεφαλής της ΔEH, αλλά...

Αθλητικά

1ο Trikala City Run στις 5 Μαΐου

1ο Trikala City Run στις 5 Μαΐου

Με πρωτοβουλία των δύο ιστορικών Τρικαλινών Συλλόγων του στίβου, τον Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων και τον...

Τεχνολογία

 Νetflix: 9,6 εκατ. νέοι συνδρομητές το 2019

Νetflix: 9,6 εκατ. νέοι συνδρομητές το 2019

Η Netflix, η δημοφιλής εταιρεία streaming απέκτησε 9,6 εκατομμύρια νέους συνδρομητές κατά το πρώτο τρίμηνο...

Περιβάλλον

Τι γνωρίζουμε για τους κεραυνούς

Τι γνωρίζουμε για τους κεραυνούς

Σε συνέχεια των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν τις τελευταίες ημέρες·την Αθήνα,·η ·μετεωρολογική υπηρεσία meteo του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.