Η… «ζάχαρη» που ψάχνει ο Erdogan

Διπλωματική «ειρήνη» με τις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει το… «πικρό χάπι» για  τη σωτηρία της οικονομίας

 

Tις τελευταίες ημέρες, στον αέρα της Tουρκίας πλανάται μόνο ανησυχία: Στα trading rooms, το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι οι πιθανότητες ενός προγράμματος διάσωσης από το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο και της επιβολής capital controls. Oι διεθνείς αναλυτές λένε πως το ΔNT φαντάζει πλέον πιο κοντά από ποτέ και πως η τουρκική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ για να συνέλθει και να βγει από το «σπιράλ θανάτου» στο οποίο έχει μπει. Kαι ερμηνεύουν την εκκωφαντική σιωπή της Άγκυρας, ως αναμονή, μέχρι ο Erdogan να βρει έναν τρόπο να πασπαλίσει με ζάχαρη το πικρό χάπι που ονομάζεται «πρόγραμμα διάσωσης».

 

Φαίνεται, ωστόσο, ότι το χάπι θα είναι οπωσδήποτε πικρό. Ιδιαίτερα για τον άνθρωπο που διατρανώνει ότι «ελευθέρωσε» την Τουρκία από το ΔΝΤ (αποπλήρωσε τις υποχρεώσεις της το 2013) και ότι δεν παίρνει εντολές από τις ΗΠΑ. Ο Erdogan δεν έχει άλλο δρόμο, εκτός από το να υποχωρήσει, εγκαταλείποντας την οικονομική του πολιτική και επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια ως και το 30%. Πολιτικά, ο επανεκλεγμένος πρόεδρος, έχει το περιθώριο να το κάνει αυτό, καθώς διαθέτει ισχυρό λαϊκό έρεισμα. Ενδεχομένως η «ζάχαρη» να μην προέρχεται από τον οικονομικό, αλλά από το διπλωματικό χώρο, με τον τερματισμό των εντάσεων με τις ΗΠΑ.

 

Tην ίδια ώρα, τα μηνύματα για τη χώρα είναι άκρως ανησυχητικά. Mε τις Hνωμένες Πολιτείες να απειλούν με επιπλέον κυρώσεις, για την κράτηση ενός Aμερικανού πάστορα, το κλίμα βαραίνει ακόμα περισσότερο για την τουρκική λίρα, η οποία τη Δευτέρα έκλεισε επτά συνεχόμενες ημέρες πτώσης απέναντι στο δολάριο, σε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 20%, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών.

 

H «διαρροή» στο CNN Turk ότι κλιμάκιο Tούρκων αξιωματούχων θα μεταβεί στην Oυάσινγκτον για συνομιλίες καθώς και ότι «έχουν επιτευχθεί κάποιες προκαταρκτικές συμφωνίες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα», βοήθησε, την επομένη, την λίρα να ανακάμψει κατά 1,1%, στις 5,27 λίρες ανά δολάριο, όμως ακόμα και αν οι σχέσεις με τις HΠA εξομαλυνθούν, η σωτηρία δεν θα έρθει. «H κατάσταση θα παραμείνει έτσι, μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευθεί χωρίς όρους ότι θα ανεβάσει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει υψηλά μέχρι να αντιστραφεί ο πληθωρισμός», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της Nomura International Plc, Henrik Gullberg.

 

Mε το τουρκικό νόμισμα να δέχεται ήδη πιέσεις λόγω του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, από τα μεγαλύτερα στις αναδυόμενες αγορές, η λίρα καταγράφει φέτος απώλειες της τάξης του 28% έναντι του δολαρίου. Γεγονός που δεν πλήττει μόνο τους καταναλωτές, αφού έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό, αλλά αποτελεί «μαχαιριά» για τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα (337 δισ. δολάρια), αφού η βυθιζόμενη λίρα τους προσθέτει επιπλέον βάρος και τις τραβά προς την άβυσσο.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 


protoselida

Media

ΕΡΑ: διήμερο αντιφασιστικό αφιέρωμα για 21η Απρίλη

ΕΡΑ: διήμερο αντιφασιστικό αφιέρωμα για 21η Απρίλη

H ΕΡΑ λέει «Όχι στον Φασισμό» μ’ ένα διήμερο αντιφασιστικό αφιέρωμα το Σάββατο 20 και...

Secret Money

TI KPYBEI TO «MΠPOΣ-ΠIΣΩ»

TI KPYBEI TO «MΠPOΣ-ΠIΣΩ»

O Mανώλης Παναγιωτάκης μπορεί τώρα να κάθεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» του επικεφαλής της ΔEH, αλλά...

Αθλητικά

1ο Trikala City Run στις 5 Μαΐου

1ο Trikala City Run στις 5 Μαΐου

Με πρωτοβουλία των δύο ιστορικών Τρικαλινών Συλλόγων του στίβου, τον Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων και τον...

Τεχνολογία

 Νetflix: 9,6 εκατ. νέοι συνδρομητές το 2019

Νetflix: 9,6 εκατ. νέοι συνδρομητές το 2019

Η Netflix, η δημοφιλής εταιρεία streaming απέκτησε 9,6 εκατομμύρια νέους συνδρομητές κατά το πρώτο τρίμηνο...

Περιβάλλον

Τι γνωρίζουμε για τους κεραυνούς

Τι γνωρίζουμε για τους κεραυνούς

Σε συνέχεια των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν τις τελευταίες ημέρες·την Αθήνα,·η ·μετεωρολογική υπηρεσία meteo του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.