Υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων εν ώρα εργασιών σε Ραφήνα-Μάτι

Ιδιαίτερη προσοχή και προστατευτικά μέσα χρειάζονται όσοι διαμένουν στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που έπληξαν οι φονικές πυρκαγιές, την ώρα που εκτελούνται εργασίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων στις οποίες προχώρησε η ομάδα του rpsos.gr ("Ραφήνα-Πικέρμι SOS").

 

Η μετρήσεις της ομάδας που ιδρύθηκε στις 6 Αυγούστου με σκοπό την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας μετά τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν σε 3 διαφορετικά στάδια. Στην περίπτωση άπνοιας, έντονων ανέμων και εν ώρα εργασιών. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων για την ποιότητα του αέρα που εισπνέουν όλοι όσοι μένουν και εργάζονται στην περιοχή δείχνουν χαμηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος, της τάξης των 19,6μgr/m3 (PM 10) και 6,72 μgr/m3 (PM 2,5). Στην περιοχή της Διασταύρωσης Ραφήνας, οι τιμές ήταν κάπως πιο αυξημένες της τάξης των 24,0 μgr/m3 (PM 10) και 9,2μgr/m3 (PM 2,5). Την Δευτέρα θα υπάρχουν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων (σειρά τριών 24ώρων) από τους σταθμούς μέτρησης στο Κόκκινο Λιμανάκι καθώς η εγκατάσταση αυτού του σταθμού έγινε μετά την ρευματοδότηση της περιοχής που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου.

 

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε όταν επικρατούσαν άνεμοι 5 μποφόρ και πάνω. Πιο συγκεκριμένα οι μετρήσεις που λήφθηκαν εντός των ρεμάτων, αλλά και σε σημεία όπου ο άνεμος ανέπτυσσε υψηλές ταχύτητες έφτασαν τα 55 μgr/m3 (PM 10) και 28 μgr/m3 (PM 2,5). Είναι προφανές ότι η επιβάρυνση αφορά στις οικίες που κατά τη διεύθυνση του ανέμου βρίσκονται μετά τις καμένες εκτάσεις. Είναι επίσης λογικό ότι σε ημέρες και ώρες νηνεμίας, τα μικροσωματίδια κατακρημνίζονται στο έδαφος και η ατμόσφαιρα καθαρίζει. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει εντελώς όταν σημειωθούν βροχοπτώσεις.

 

Τα ανησυχητικά στοιχεία προέρχονται από τις μετρήσεις τις ώρες που εργάτες έκοβαν και κλάδευαν δέντρα, όπως και τις ώρες που φορτηγά μάζευαν από το δρόμο τους όγκους των κλαδιών. Οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν έως και 10 φορές υψηλότερες των αποδεκτών ορίων, της τάξεως δηλαδή των 336μgr/m3 (PM 10) και 141 μgr/m3 (PM 2,5). Αυτό σημαίνει ότι όταν γίνονται εργασίες τα παιδιά θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να απομακρύνονται, ενώ οι ενήλικες θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να φορούν μάσκες.

 

Η ομάδα του RPSOS μ' επικεφαλής της τον κ. Ανδρέα Βασιλόπουλο έχει ως στόχο να στηρίξει εθελοντικά με όλα τα μέσα τις πυρόπληκτες περιοχές και τις οικογένειες που επλήγησαν παρέχοντας από ψυχολογική στήριξη μέχρι βοήθεια στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δωρεάν μικροεπισκευές και μετρήσεις της ποιότητας του νερού. Γι' αυτό το λόγο, άμεσα, ανταποκρινόμενοι στην πραγματική ανάγκη των πολιτών να γνωρίζουν την ποιότητα του αέρα που εισπνέουν, έστησαν δίκτυο σταθμών μέτρησης μικροσωματιδίων αέρα, ενώ προμηθευτήκαν και ένα ψηφιακό φορητό όργανο μέτρησης.


protoselida

Media

Επαφές Κουάνη σε Λος Άντζελες και Μεξικό

Επαφές Κουάνη σε Λος Άντζελες και Μεξικό

Παρουσιάσεις και σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, κινηματογραφικών στούντιο και επαγγελματιών της τηλεοπτικής και...

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Αθλητικά

Σισέ: «Πολλά ευχαριστώ»

Σισέ: «Πολλά ευχαριστώ»

Το χτεσινό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακού, με όλα τα αρνητικά για το ποδόσφαιρο,...

Αυτοκίνητο

Θρήνος στη Formula 1 - Πέθανε ο Τσάρλι Γουίτινγκ

Θρήνος στη Formula 1 - Πέθανε ο Τσάρλι…

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 66 ετών, ο ·εκτελεστικός διευθυντής της Formula 1, ·Βρετανός...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.