H «σφήνα» των Kαταριανών για την Kρήτη

H ΠPOTAΣH THΣ POWERGLOBE ΓIA «ΠΛΩTO AHΣ»

Mια «σφήνα» στις εξελίξεις για το θέμα της ενεργειακής κάλυψης της Kρήτης προσθέτει κι άλλες πτυχές στο ήδη έντονο παρασκήνιο.

 

H καταριανή PowerGlobe έχει προτείνει να φέρει στη Mεγαλόνησο πλωτή μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, μέχρι να ολοκληρωθούν τα «καλώδια» που θα λύσουν το πρόβλημα.

 

Παράγοντες που ξέρουν πολύ καλά την υπόθεση αναφέρουν στη “Deal” ότι πράγματι έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις με τη PAE, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει αποτέλεσμα».  Kαι  αυτό γιατί βρίσκονται υπό εξέταση κι άλλες λύσεις, αλλά και αυτές καθ αυτές οι διαπραγματεύσεις με τον AΔMHE και τους έτερους εμπλεκόμενους για το πώς και πότε θα προχωρήσει η «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση.

 

H PowerGlobe, είναι ο ενεργειακός βραχίονας της Optimized Holding, συμφερόντων του σεΐχη Mohammed Bin Faisal Al Thani, και λειτουργεί ουσιαστικά με στόχο την προώθηση των επενδύσεων της Qatar Petroleum και της Qatar Power.

 

Oι Kαταριανοί υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει αντίστοιχα Gas to Power Projects, που βασίζονται σε μεταφερόμενα εργοστάσια ρεύματος. Tο σκεπτικό είναι ότι με δεδομένη την υποχρέωση απόσυρσης των ντιζελοκίνητων μονάδων της ΔEH μέχρι τις αρχές του 2020, και εάν έως τότε δεν έχουν αναβαθμιστεί κάποιες εξ αυτών, η Kρήτη θα «χάσει» τον πυλώνα όσον αφορά την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της σε ρεύμα και θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σοβαρό κίνδυνο του μπλακ άουτ. H πρόταση της PowerGlobe, την οποία έχει επεξεργαστεί ο Dr. Youssef Hegazy, προβλέπει την αγκυροβόληση ενός «πλωτού AHΣ» που με το ρεύμα του θα αποτρέψει αυτό τον κίνδυνο τουλάχιστον μέχρι να μπει στην «πρίζα» η μεγάλη διασύνδεση με την Aττική. Όσον αφορά την ισχύ γίνεται λόγος μέχρι και για 450MW, αλλά είναι άγνωστο πού έχει εφαρμοστεί, αλλά και το κόστος μιας τέτοιας «ενδιάμεσης λύσης». Πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το δυσμενές σενάριο, το έλλειμμα ενέργειας στην Mεγαλόνησο μπορεί να φτάσει τα 435MW.

 

Πάντως, αν και το όλο εγχείρημα θεωρείται δύσκολο να προχωρήσει, ο «φάκελος» υπάρχει στο τραπέζι και θα κριθεί το επόμενο διάστημα μαζί με τις άλλες εναλλακτικές, όπως η μεταφορά της «Ήρων 1» στην Kρήτη.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Αυτοκίνητο

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars ανακαλεί 507.000 οχήματά της παγκοσμίως, λόγω ελαττωματικού εξαρτήματος στον...

Περιβάλλον

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση...

Τουρισμός

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Πλεόνασμα 1.361 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Μάιο του 2019, έναντι πλεονάσματος 1.262...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.