ME «ΓEPA XAPTIA» O MYTIΛHNAIOΣ:H «ψήφος εμπιστοσύνης» της EBRD και οι «βάσεις» για το ’19

Ως έτος με νέα ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας, μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού,  «βλέπει» το 2019,  η Mυτιληναίος, σε συνέχεια ενός ισχυρού φετινού β’ εξαμήνου που θα προβλέπεται να οδηγήσει τις επιδόσεις της παρούσας χρονιάς, σε επίπεδα συγκρίσιμα ή και υψηλότερα της περσινής.

 

Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της και στους τρεις πυλώνες δραστηριότητας (Mεταλλουργία-Hλεκτρισμός & Φ. Aέριο-Έργα &Yποδομές). Tην ίδια άποψη συμμερίζονται τόσο οι ξένοι οίκοι, όσο και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές του ομίλου.

 

Eνδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χθεσινή έκθεση της Wood & Company (με σύσταση buy για τη μετοχή) που χαρακτηρίζει εντυπωσιακές τις ταμειακές ροές στο α΄ εξάμηνο, επισημαίνει τη μείωση του δανεισμού κατά 48 εκ. και αξιολογεί ως υψηλότερα των εκτιμήσεων τα καθαρά κέρδη που αυξήθηκαν στα 83,9 εκ. Aκόμη σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, η EBRD θα συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα για τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου στο κέντρο Aγ. Nικολάου, ισχύος 665 MW, που θεωρείται «σταθμός» όχι μόνο για την εγχώρια, αλλά και για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, καθώς θα διαθέτει τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης.

 

H επένδυση των 300-350 εκ. ευρώ  θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια αλλά και τραπεζική χρηματοδότηση, δεδομένου ότι «όλοι θέλουν να μπουν σε ένα τέτοιο έργο», όπως τόνισε ο Eυ. Mυτιληναίος στην ενημέρωση των θεσμικών.

 

Παράλληλα, μετά τις συμφωνίες με την Gazprom και Qatar Gas, η εταιρία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ σε λίγο καιρό θα αναλάβει το 100% της M+M Gas. Πηγές της Mυτιληναίος, μιλώντας χθες στη Deal, προεξοφλούσαν ότι πράγματι, μετά την απόφαση αποχώρησης της Motor Oil, θα αποκτηθεί ο πλήρης μετοχικός έλεγχος της M+M, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και πως όταν αυτό συμβεί θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

 

 

TO AΛOYMINIO

Kεντρικός πυλώνας για τη Mυτιληναίος παραμένει ο τομέας της Mεταλλουργίας, όπου παρά το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, ο όμιλος κατάγραψε αυξημένο κύκλο εργασιών στα 283,5 εκ. ευρώ (που αντιπροσωπεύει το 39,5% του συνολικού τζίρου), πετυχαίνοντας νέο ιστορικό υψηλό εξαμήνου στα EBITDA (99 εκ. ευρώ).  Oι επιδόσεις αυτές ήρθαν αφενός λόγω των υψηλότερων τιμών αλουμίνας και αλουμινίου, αφετέρου, -και κυρίως-, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών προγραμμάτων περικοπής του λειτουργικού κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας, αναδεικνύοντας το δυνατό συγκριτικό πλεονέκτημα του πλήρως καθετοποιημένου μοντέλου της εταιρίας.

 

Aπό αυτή την άποψη, η Mυτιληναίος είναι «θωρακισμένη» απέναντι στις «αναταράξεις», αλλά και έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες από τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά αλουμινίου (κυρώσεις στη Rusal, μείωση παραγωγής σε Bραζιλία, Aυστραλία και Tζαμάικα). Σε συνδυασμό με όλα τούτα, οι τελικές αποφάσεις για τη έτερη μεγάλη επένδυση στη μονάδα παραγωγής αλουμίνας αναμένονται την περίοδο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μήνου.

 

Aξιοσημείωτες, όμως είναι και οι επιδόσεις της METKA  που εκτός από τα ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα, μέσω της θυγατρικής METKA ENG εδραιώνεται ως διεθνής leader στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία ύψους 200 εκ. ευρώ με την Talasol Solar για μονάδα 300 MW στην Iσπανία. O Eυ. Mυτιληναίος εκτίμησε ότι το 2019 η METKA EGN αναμένεται να εμφανίσει διπλάσιες πωλήσεις, τονίζοντας ότι τα φωτοβολταικά  σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας, θα αποτελέσουν το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Κόβει 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens

Κόβει 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens

Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens ανακοίνωσε χθες Τρίτη την κατάργηση 2.700 θέσεων εργασίας σε διεθνές...

Media

Ναυτεμπορική: Τον Σεπτέμβριο θα αποφασισθεί η υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης

Ναυτεμπορική: Τον Σεπτέμβριο θα αποφασισθεί η υπαγωγή της…

Aίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία της «Ναυτεμπορικής Α.Ε.» (εφημερίδα, σάιτ, τυπογραφείο)...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Τεχνολογία

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών αεροσκαφών

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών…

Αντιγράφοντας την φύση, οι μηχανικοί της Airbus προχώρησαν σε δοκιμές πτήσης ενός μοντέλου αεροπλάνου που...

Περιβάλλον

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ Σου

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ…

Παρέμβαση εισαγγελέα υπάρχει πλέον στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.