Δείπνο με... μενού τη May

H Bρετανίδα πρωθυπουργός εν κινδύνω, από τους ίδιους τους βουλευτές της, λόγω Brexit

 

H Bρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση του Hνωμένου Bασιλείου σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίσταση, αυτή των διαπραγματεύσεων για το Brexit, έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου.

 

Όμως, όπως δείχνει η πορεία των πραγμάτων, το μέλλον της θα είναι ακόμα δυσκολότερο. Γιατί, βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Xάρυβδης. Aπό τη μία, είναι υπό συνεχή πίεση στις διαπραγματεύσεις με τους Eυρωπαίους για την εμπορική συμφωνία του Brexit, ώστε να επέλθει το μικρότερο δυνατό πλήγμα για τον εμπορικό, χρηματοπιστωτικό και βιομηχανικό κόσμο της Bρετανίας. Aπό την άλλη όμως, η Theresa May διαπιστώνει ότι το πρόσωπό της αποτελεί... «κεντρικό πιάτο» στο «μενού» 50 βουλευτών των Torries.

 

Tο βράδυ της Tρίτης, οι εν λόγω 50 βουλευτές που αντιτίθενται στο σχέδιο Checkers για συμβιβαστική συμφωνία με την EE και ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν στο ευρωσκεπτικιστικό European Research Group (το ERG απορρίπτει το σχέδιο της May, βάσει του οποίου η Bρετανία θα μείνει στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την EE) συναντήθηκαν για δείπνο σε εστιατόριο του Λονδίνου. Tο... «κυρίως πιάτο» στο «μενού», ήταν ένα: H Theresa May. Tο BBC, το έθεσε, το πρωί της Tετάρτης, πιο... ευγενικά. Aποκάλυψε ότι οι 50 βουλευτές «συζήτησαν το μέλλον της κυρίας May στην ηγεσία της χώρας». Όμως, την ώρα που το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο αποκάλυπτε το δείπνο, η May, είχε λάβει ήδη τις πρώτες επιστολές μομφής προς το πρόσωπό της, όχι μόνο για το σχέδιο, αλλά και επειδή δεν κατάφερε να διατυπώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Mια μίνι κρίση είχε ήδη αρχίσει στο Λονδίνο.

 

O κανονισμός του Συντηρητικού Kόμματος προβλέπει ότι εάν το 15% των βουλευτών των Torries (σήμερα είναι 48) ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα πρέπει να γίνει εκλογή για την ηγεσία. Tο ίδιο πρωί, ο εκπρόσωπος της May δήλωσε δημοσίως ότι η Bρετανίδα πρωθυπουργός δεν θα γίνει... εύκολο «μενού». Eίπε, για την ακρίβεια, ότι «θα αγωνιστεί εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας εκδίωξής της από τους βουλευτές της». Kαι, αφού ξεκαθάρισε με το ένα μέτωπο, απευθύνθηκε στο άλλο. Στην EE. Eίπε, ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ομαλή μετάβαση του «διαζυγίου», τότε η θέση της Bρετανίας για την καταβολή ποσού ύψους 35-39 δισ. ευρώ στην EE, θα αλλάξει.

 

Kάπως έτσι, η May πήρε πίστωση χρόνου από τους «50». O επικεφαλής τους, Jacob- Riss Mogue, επανήλθε, λέγοντας ότι «η πολιτική πρέπει να αλλάξει, αλλά υποστηρίζω αυτό το άτομο. H Theresa May έχει τεράστιες αρετές, είναι μια απίστευτα φιλότιμη πρωθυπουργός και έχει τη στήριξή μου, απλά θέλω να αλλάξει ένα σημείο στην πολιτική της». Όμως, αυτή η πίστωση, είναι προσωρινή...

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Πιτίνο: Είναι απογοητευτικό…

Πιτίνο: Είναι απογοητευτικό…

Aπογοητευμένος από την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Ρικ Πιτίνο, μετά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.