Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα διάβρωσης του εδάφους - πλημμυρών

Η γη που πατάμε δεν είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, μια μελέτη από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Ρίβερσαϊντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ προβλέπει μια προκληθείσα από την κλιματική αλλαγη μείωση των μακροπόρων του εδάφους, που μπορεί να εντείνει τον κύκλο του νερού και να συμβάλει σε μεγαλύτερη αύξηση των πλημμυρών και διάβρωση του εδάφους μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

 

Σε άρθρο με τίτλο “Οι αλλαγές που προκαλούνται στους μακροπόρους του ηπειρωτικής κλίμακας εδάφους μπορεί να εντείνουν τον κύκλο του νερού”, που δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους μακροπόρους - την ποσότητα των μεγάλων πόρων στο έδαφος. Οι μακροπόροι, οι οποίοι έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 0,08 mm, επιτρέπουν στο νερό να απορροφάται εύκολα στο περιβάλλον έδαφος, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά, τα θρεπτικά συστατικά των μεταφορών και τελικά να επιστρέψει στους υπόγειους υδροφορείς.

 

“Είναι σημαντικό να προβλέψουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κύκλο του ύδατος που θα επιδεινώσουν τη λειψυδρία, την επισιτιστική ασφάλεια, την ανθρώπινη υγεία και την απώλεια της βιοποικιλότητας”, δήλωσε ο Ντάνιελ Χίρμας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών και επικεφαλής της μελέτης.

 

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων για δείγματα εδάφους που συλλέχθηκαν σε μία 50ετή περίοδο από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, και αντιπαραθέτοντάς την με ατμοσφαιρικά δεδομένα από ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, οι ερευνητές εξέτασαν τις μεταβολές των μακροπόρων λόγω βροχόπτωσης, θερμοκρασίας και υγρασίας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μακροπόροι ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε ξηρότερα κλίματα από ό,τι σε υγρά, και ότι οι μεταβολές από την κλιματική αλλαγή εμφανίζονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

 

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κλιματολογικές προβλέψεις για το τέλος του 21ου αιώνα για να προβλέψουν ότι η αύξηση της υγρασίας από το 2080 έως το 2100 θα μειώσει τους μακροπόρους του εδάφους στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ. Οι συνέπειες θα είναι η μικρότερη διείσδυση του νερού στο έδαφος, η επιφανειακή απορροή και η διάβρωση, καθώς και περισσότερες πλημμύρες.

 

“Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η ανάπτυξη των μακροπόρων επηρεάζεται από το κλίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο Χίρμας. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο τομέας αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κύκλο του νερού, να προβλέψουμε τις αλλαγές και να προετοιμαστούμε για το μέλλον”, πρόσθεσε.

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Ένας ακόμη αναλυτής περικόπτει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla, αφότου η μετοχής της κατασκευάστριας ηλεκτροκίνητων...

Media

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή υποκινούν μίσος ενόψει Ευρωεκλογών

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις…

Η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε το Facebook για περισσότερες από...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Περιβάλλον

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2…

Βρετανοί επιστήμονες κρίνουν ως συντηρητικές τις ως τώρα προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,...

Τουρισμός

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData. η προσφορά ποικιλίας γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί το "χρυσό κλειδί" προσέλκυσης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.