Handelsblatt: Οι δανειστές συνεχίζουν να μαθαίνουν Προτεινόμενο

«Σε ομιλία του την Τετάρτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε ημιτελή την ευρωζώνη, όσο οι χώρες που βιώνουν κρίση δεν έχουν στο πλευρό τους το κατάλληλο εργαλείο στήριξης, όσο δεν προωθείται η ενιαία τραπεζική αγορά και όσο δεν δημιουργείται ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF), γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Οι δανειστές συνεχίζουν να μαθαίνουν».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης καθώς και το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας θα κοστίσουν τελικά πολύ περισσότερα χρήματα από ότι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

 

Στο επίκεντρο των σχεδίων βρίσκεται η διεύρυνση του ΕΜΣ, ο οποίος σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ θα λειτουργεί μελλοντικά και ως δίχτυ ασφαλείας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών SRF. Σε περίπτωση που δεν αρκέσουν τα χρήματα τα χρήματα του Ενιαίου Ταμείου για να τεθεί υπό έλεγχο μια τραπεζική κρίση τότε θα παρεμβαίνει ο ΕΜΣ.

 

Επικαλούμενη έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει στη διάθεσή της, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην Τραπεζική Ένωση θα συνεισφέρουν στο Ταμείο το 1% των διασφαλισμένων καταθέσεων.

 

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, το Ταμείο Εξυγίανσης θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του όχι 55 δισ., όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά από 59 μέχρι και 71 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν στο τελευταίο συμβούλιο στη Βιέννη πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι, αντίστοιχα, και το δίχτυ ασφαλείας του ΕΜΣ. Πάντως οι χώρες το ευρωπαϊκού νότου ωστόσο τάσσονται υπέρ ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού.

 

Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα στο μέλλον ο ΕΜΣ θα στηρίζει χώρες σε κρίση με πιο συνοπτικές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό προωθείται μια μεταρρύθμιση της λεγόμενης προληπτικής γραμμής στήριξης. Παράλληλα πρόσβαση στον Μηχανισμό αποκτούν και οικονομικά εύρωστες χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση που χωρίς δική τους υπαιτιότητα αντιμετωπίσουν ένα οικονομικό σοκ.

 

Όπως όλα δείχνουν πάντως στο νέο διευρυμένο EΜΣ θα καταργηθεί η επιβολή όρων για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως έγινε στην Ελλάδα με τα λεγόμενα μνημόνια (MoU). Σε έγγραφο της αρμόδιας ομάδας εργασίας αναφέρεται ότι από εδώ και στο εξής το μνημόνιο θα μπορούσε απλά να αναφέρει ότι η χώρα σε πρόγραμμα εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ευρωζώνη.

 

Έμπειροι διαπραγματευτές δεν αναμένουν μια συμφωνία των υπ. Οικονομικών μέχρι τα τέλη του έτους για τον νέο διευρυμένο ΕΜΣ προφανώς επειδή ο γερμανός υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς και άλλοι βορειοευρωπαίοι συνάδελφοί του εμμένουν σε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την πρόσβαση στους μηχανισμούς στήριξης για να αποφύγουν ενδεχόμενη κατάχρηση της οικονομικής βοήθειας».


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Ένας ακόμη αναλυτής περικόπτει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla, αφότου η μετοχής της κατασκευάστριας ηλεκτροκίνητων...

Media

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή υποκινούν μίσος ενόψει Ευρωεκλογών

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις…

Η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε το Facebook για περισσότερες από...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Περιβάλλον

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2…

Βρετανοί επιστήμονες κρίνουν ως συντηρητικές τις ως τώρα προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,...

Τουρισμός

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData. η προσφορά ποικιλίας γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί το "χρυσό κλειδί" προσέλκυσης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.