Πως η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την παγκόσμια πείνα

Για τρίτη συνεχή χρονιά η παγκόσμια πείνα έχει χειροτερέψει και φέτος οι “αριθμοί της ντροπής” για την ανθρωπότητα έχουν φτάσει το υψηλότερο επίπεδο τους από το 2009, με τα Ηνωμένα Έθνη να καταδεικνύουν ως βασικό αίτιο την αλλαγή του κλίματος.Σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το προηγούμενο έτος ο αριθμός των πεινασμένων παγκοσμίως ανήλθε σε 821 εκατομμύρια. Ο απόλυτος αριθμός ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνια στέρηση τροφίμων ήταν 804 εκατομμύρια άτομα το 2016 και 784 άτομα το 2015 - νούμερα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά πριν από μια δεκαετία.

 

Με άλλα λόγια, ένας στους εννέα ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχει αρκετά χρήματα για να φάει. Ακόμη χειρότερα, το 22,2% των παιδιών κάτω των πέντε ετών επηρεάστηκαν από στασιμότητα ανάπτυξης το 2017 εξαιτίας της πείνας.


Τι προκαλεί αυτά τα τρομακτικά νούμερα; Ο κύριος ένοχος είναι η αλλαγή του κλίματος και οι στατιστικές αυτές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο τρομακτικές εάν η παγκόσμια κοινότητα αποτύχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να εργαστεί για να δημιουργήσει αναχώματα στις αναπόφευκτες συνέπειές του, προειδοποιεί η έκθεση.

 

Ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχει διπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90, με μέσο όρο 213 ετησίως από το 1990 έως το 2016, γεγονός που βλάπτει την παραγωγικότητα της γεωργίας και οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων σε συνδυασμό με απώλειες εισοδήματος. Είναι απλά μαθηματικά που μειώνουν την πρόσβαση στα τρόφιμα.

 

Η επισιτιστική ανασφάλεια διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικά χειρότερη στις χώρες όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται από τη γεωργία για την επιβίωσή τους, ειδικά όταν δεν διαθέτουν συστήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των κλιματικών κρίσεων. Από τις 51 χώρες που αντιμετώπισαν κρίσεις στον τομέα των τροφίμων το 2017, 34 είχαν κλιματολογικές διαταραχές, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ. Η απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια εντάθηκε στις 14 χώρες που αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα συγκρούσεις και περιφερειακή αστάθεια, εκτός από τις κλιματικές κρίσεις.

 

Καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν όλο και περισσότερες κοινωνικές κρίσεις ανά τον κόσμο, η κλιματική αλλαγή έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει τα θετικά βήματα που έγιναν ως προς την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας κατά την τελευταία δεκαετία, τα οποία οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία στον αναπτυσσόμενο κόσμο,

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του καταστροφικού συνδυασμού συγκρούσεων και κλιματικής αλλαγής είναι η Υεμένη, όπου 22 από τους 27 εκατομμύρια πολίτες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς η αφρικάνικη χώρα αντιμετωπίζει το συνδυασμό ενός συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου και ενός σοβαρού λιμού.

Χωρίς σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μερικοί από τους πιο ευάλωτους πολίτες του κόσμου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξανόμενο κίνδυνο από την παγκόσμια πείνα, η οποία είχε εμφανώς καθοδική τάση μόλις πριν από πέντε χρόνια, και ο ΟΗΕ ήλπιζε ότι θα εξαλειφθεί πλήρως μέχρι το 2030.

“Αν θέλουμε να επιτύχουμε έναν κόσμο χωρίς πείνα και υποσιτισμό σε όλες τις μορφές του έως το 2030, είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε τις ενέργειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικής ικανότητας των συστημάτων διατροφής και του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων σε απάντηση στις κλιματική μεταβολή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα”,  προειδοποιεί η έκθεση.

 

 

 


protoselida

World Business

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1 δισ.

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1…

Ντιλ ύψους 3,1 δισ.δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία διαμοιρασμού αυτοκινήτων Uber Technologies, ακόμη και...

Media

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η Ελλάδα

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η…

Πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα φιλοξενεί στην...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.