Ιταλικό ραντάρ εντοπισμού νερού για μελλοντικές αποστολές στον Άρη

Ιταλοί επιστήμονες του Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF) του Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali και του Πανεπιστημίου της Περούτζια έχουν αναπτύξει μια ρυμουλκούμενη συσκευή ραντάρ που σχεδιάστηκε ειδικά για την αναζήτηση νερού στον Άρη.

 

Μοιάζοντας με ένα μικροσκοπικό έλκηθρο παιχνιδιών πάνω σε ένα ραβδί, το ραντάρ που διερευνά το υπέδαφος και φέρει το όνομα ScanMars δοκιμάστηκε σε έδαφος που παραπέμπει σε αυτό του Άρη στην περιοχή Ντοφάρ του Ομάν από ομάδα αναλογικών αστροναυτών (που είχαν περάσει ειδική εκπαίδευση) κατά την αναλογική αποστολή AMADEE-18 του Φεβρουαρίου του 2018, υπό την αιγίδα του OeWF (Αυστριακό Φόρουμ Διαστήματος). Σκοπός αυτή της αποστολής ήταν η προετοιμασία για εξερεύνηση του Άρη μέσω πειραμάτων σε διάφορους τομείς- από τη μηχανολογία μέχρι την αστροβιολογία και από τη γεωφυσική μέχρι τις επιστήμες ζωής.

 

Αυτό που κάνει το ραντάρ είναι να διερευνά το υπέδαφος εκπέμποντας και λαμβάνοντας παλμούς ραδιοκυμάτων. Περιοχές με διαφορετικά γεωλογικά χαρακτηριστικά αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στα ραδιοκύματα, κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία εικόνας για το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών στο Ομάν, συλλέχθηκαν 70.000 σήματα ραντάρ σε βάθος 5 μέτρων σύμφωνα με την Europlanet. Τα αποτελέσματα του πειράματος πρόκειται να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών (EPSC) του Βερολίνου.

 

'Η ποιότητα των δεδομένων είναι πολύ καλή- ακόμα και αν δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε χωρίς καμία αμφιβολία την ύπαρξη νερού, μπορούμε να βρίσκουμε δομές οι οποίες θα μπορούσαν να καθοδηγούν μελλοντικούς αστροναύτες έτσι ώστε να σκάβουν εκεί που είναι πιο πιθανό να βρουν" είπε ο Dr. Αλεσάντρο Φριτζέρι, ένας εκ των ερευνητών. "Δεδομένης της πρόσφατης ανακάλυψης νερού σε υγρή μορφή κάτω από την επιφάνεια του Άρη, είναι κατάλληλη στιγμή να επιδιώκουμε την ανάπτυξη τεχνικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μελλοντικοί εξερευνητές για την ανάλυση του αρειανού υπεδάφους", πρόσθεσε.

 

Σημειώνεται επίσης, ότι το ScanMars μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον πλανήτη μας- για την ακρίβεια, το ραντάρ έχει χρησιμοποιηθεί για αναλύσεις εδάφους στον σεισμό στο Αματρίτσε, τον Αύγουστο του 2016.


protoselida

World Business

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για Brexit χωρίς συμφωνία

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για…

Συστάσεις στους Βρετανούς εμπόρους που συνεργάζονται μαζί της να συγκεντρώσουν αποθέματα απηύθυνε η Amazon προκειμένου να...

Media

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη έκδοση

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη…

Η «Guardian» αποφάσισε να γίνει η πρώτη εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα αποστέλλει την...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Περιβάλλον

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική αλλαγή

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική…

H απουσία ορίων ταχύτητας στις φημισμένες Autobahns, τους αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας, ενδέχεται να αποτελέσει παρελθόν,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.