Ιταλικό ραντάρ εντοπισμού νερού για μελλοντικές αποστολές στον Άρη

Ιταλοί επιστήμονες του Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF) του Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali και του Πανεπιστημίου της Περούτζια έχουν αναπτύξει μια ρυμουλκούμενη συσκευή ραντάρ που σχεδιάστηκε ειδικά για την αναζήτηση νερού στον Άρη.

 

Μοιάζοντας με ένα μικροσκοπικό έλκηθρο παιχνιδιών πάνω σε ένα ραβδί, το ραντάρ που διερευνά το υπέδαφος και φέρει το όνομα ScanMars δοκιμάστηκε σε έδαφος που παραπέμπει σε αυτό του Άρη στην περιοχή Ντοφάρ του Ομάν από ομάδα αναλογικών αστροναυτών (που είχαν περάσει ειδική εκπαίδευση) κατά την αναλογική αποστολή AMADEE-18 του Φεβρουαρίου του 2018, υπό την αιγίδα του OeWF (Αυστριακό Φόρουμ Διαστήματος). Σκοπός αυτή της αποστολής ήταν η προετοιμασία για εξερεύνηση του Άρη μέσω πειραμάτων σε διάφορους τομείς- από τη μηχανολογία μέχρι την αστροβιολογία και από τη γεωφυσική μέχρι τις επιστήμες ζωής.

 

Αυτό που κάνει το ραντάρ είναι να διερευνά το υπέδαφος εκπέμποντας και λαμβάνοντας παλμούς ραδιοκυμάτων. Περιοχές με διαφορετικά γεωλογικά χαρακτηριστικά αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στα ραδιοκύματα, κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία εικόνας για το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών στο Ομάν, συλλέχθηκαν 70.000 σήματα ραντάρ σε βάθος 5 μέτρων σύμφωνα με την Europlanet. Τα αποτελέσματα του πειράματος πρόκειται να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών (EPSC) του Βερολίνου.

 

'Η ποιότητα των δεδομένων είναι πολύ καλή- ακόμα και αν δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε χωρίς καμία αμφιβολία την ύπαρξη νερού, μπορούμε να βρίσκουμε δομές οι οποίες θα μπορούσαν να καθοδηγούν μελλοντικούς αστροναύτες έτσι ώστε να σκάβουν εκεί που είναι πιο πιθανό να βρουν" είπε ο Dr. Αλεσάντρο Φριτζέρι, ένας εκ των ερευνητών. "Δεδομένης της πρόσφατης ανακάλυψης νερού σε υγρή μορφή κάτω από την επιφάνεια του Άρη, είναι κατάλληλη στιγμή να επιδιώκουμε την ανάπτυξη τεχνικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μελλοντικοί εξερευνητές για την ανάλυση του αρειανού υπεδάφους", πρόσθεσε.

 

Σημειώνεται επίσης, ότι το ScanMars μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον πλανήτη μας- για την ακρίβεια, το ραντάρ έχει χρησιμοποιηθεί για αναλύσεις εδάφους στον σεισμό στο Αματρίτσε, τον Αύγουστο του 2016.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Αθλητικά

Λύθηκε η συνεργασία με Τίμα

Λύθηκε η συνεργασία με Τίμα

Παρελθόν αποτελεί από τον Ολυμπιακό ο Γιάνις Τίμα. Οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν τη λύση της συνεργασίας...

Υγεία & Διατροφή

Νέο χαράτσι στους Οδοντιάτρους από την ΕΕΑΕ

Νέο χαράτσι στους Οδοντιάτρους από την ΕΕΑΕ

Την έντονη αντίδραση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής προκάλεσε η επιβολή αναδρομικού  "χαρατσιού" προς τους Οδοντιάτρους...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.