NASA: Μεγαλόπνοο σχέδιο επιστροφής στη Σελήνη και αποστολής στον Άρη

Η NASA ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη το λεπτομερές “Εθνικό Σχέδιο Εξερεύνησης του Διαστήματος” (National Space Exploration Plan) για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του Προέδρου Τραμπ που καθορίστηκαν στην οδηγία του για τη διαστημική πολιτική (Space Policy Directive-1) τον Δεκεμβρίο του 2017.

 

Υπενθυμίζεται ότι με την Space Policy Directive-1, ο Αμερικάνος Πρόεδρος ζητούσε από τη NASA να “ηγηθεί ενός καινοτόμου και βιώσιμου προγράμματος εξερεύνησης, με ιδιώτες/εμπορικούς και διεθνείς εταίρους για να γίνει δυνατή η επέκταση της ανθρωπότητας ανά το ηλιακό σύστημα και να φέρει στη Γη νέα γνώση και ευκαιρίες”.

 

Για να εκπληρωθεί λοιπόν η νέα μεγάλη “έξοδος” της ανθρωπότητας από την Γη στα τολμηρά σχέδια που ανακοίνωσε η NASA περιλαμβάνονται: σχεδιασμός νέας προσεδάφισης στη Σελήνη, μακροπρόθεσμη ανθρώπινη ανάπτυξη πάνω και γύρω από τη Σελήνη, επαναβεβαίωση της ηγετικής θέσης της Αμερικής στο διάστημα, ενίσχυση ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών και υιοθέτηση εμπορικού τύπου δραστηριοτήτων και τέλος υπόδειξη/επίδειξη των δυνατοτήτων που απαιτούνται για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και αλλού.

 

Ειδικότερα η Σελήνη, θεωρείται από τη NASA θεμελιώδες κομμάτι του παρελθόντος και του παρόντος της Γης- μια “ήπειρος έξω από τον πλανήτη, που μπορεί να έχει πολύτιμους πόρους για να υποστηρίξει τη διαστημική δραστηριότητα, και επιστημονικούς θησαυρούς που μπορεί να μας πουν περισσότερα για τον ίδιο μας τον πλανήτη”. Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν πλάνα για αποστολή Αμερικανών αστροναυτών σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2023, και προσελήνωση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το Gateway, μια πλατφόρμα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη- ένας σταθμός που θα φιλοξενεί αστροναύτες, μακρύτερα από τη Γη από ποτέ άλλοτε. Εκεί θα γίνουν οι ετοιμασίες για τη μετάβαση στο βαθύ διάστημα, με δοκιμές τεχνολογιών και ανάπτυξη υποδομών εν όψει της αποστολής στον Άρη- καθώς και μελέτη των επιπτώσεων που έχει σε ζωντανούς οργανισμούς η μακροχρόνια παραμονή στο διάστημα. Σημειώνεται πως κάποια κομμάτια του Gateway είναι ήδη υπό κατασκευή σε κέντρα της NASA ανά τις ΗΠΑ, ενώ η πλήρη συναρμολόγηση του θα γίνει στο διάστημα, με το πρώτο του κομμάτι να εκτοξεύεται το 2022.

 

Τα “κενά σημεία” αυτού του μεγαλόπνοου πλάνου δεν είναι λίγα, με σημαντικότερο το αν οι επιστήμονες μπορούν να βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν τους αστροναύτες ασφαλείς από τους πολλούς κινδύνους του διαστήματος. Πράγματι, το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου η NASA αναμένει να φτάσει στα βασικά ορόσημα του πλάνου της περιλαμβάνει ημερομηνίες που η NASA αναμένει ότι θα είναι σε θέση να σκιαγραφήσει σε πρακτικό επίπεδο ορισμένα μέρη του σχεδίου. Ουσιαστικά η NASA μας λέει ότι θα μπορέσει να ενσωματώσει ό, τι μαθαίνει στην πορεία εκτέλεσης του πλάνου της.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, οποιοσδήποτε ισχυρισμός - όπως αυτός που δημοσιεύθηκε στη νέα έκθεση της NASA - ότι οι αστροναύτες θα περπατήσουν γύρω στον Άρη μέχρι τη δεκαετία του 2030, έχει αρκετά “ελαστικά” περιθώρια πραγματοποίησης και ενδεχομένως να αλλάξει εάν οι ερευνητές της NASA έρθουν μπροστά σε μια ή δυο αναποδιές σε αυτή την διαδικασία. Για παράδειγμα, η NASA σχεδιάζει να περιμένει μέχρι τα αποτελέσματα της αποστολής “Mars 2020”, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα διαστημικό σκάφος θα συλλέξει και θα αναλύσει δείγματα από την επιφάνεια του Άρη, προτού αρχίσει να συντάσσει προϋπολογισμό για μια επανδρωμένη αποστολή στον “κόκκινο πλανήτη” που υπολογίζεται για τη δεκαετία του 2030.

 

 

 

 


protoselida

World Business

SAS: Επενδύσεις 1 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη

SAS: Επενδύσεις 1 δισ. δολ. για την Τεχνητή…

Επενδύσεις ύψους ενός δις. Δολαρίων σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης τα επόμενα τρία χρόνια, μέσα από...

Media

DW: Οι ελληνικές ακτές κινδυνεύουν από τα σκουπίδια

DW: Οι ελληνικές ακτές κινδυνεύουν από τα σκουπίδια

H Eπανομή αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη μια από τις πιο κοντινές ακτές για μπάνιο. ...

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.