"Ματώνουν" την Ελλάδα οι πιστωτές

Ακόμα κι αν η Ελλάδα εφαρμόσει κατά γράμμα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που ψηφίσθηκε προχθές από τη Βουλή μετά πολλών κόπων και βασάνων κι ακόμα κι αν το Μνημόνιο ΙΙ υλοποιηθεί μέχρι κεραίας, σε όσα προβλέπει, πάλι η ελληνική οικονομία θα εξακολουθεί να έχει ανάγκη από μια νέα "ανάσα" ύψους 80 δισ ευρώ, για την προσεχή διετία.

 

Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο θα γίνει την Κυριακή, με την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ ευρώ, δεν θα είναι παρά μια μικρή "ένεση", που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αν δεν συνοδευθεί από ένα 2ο δάνειο. Οπερ σημαίνει ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να είναι δέσμια των πιστωτών της κι ενδεχομένως ακόμα περισσότερο όσο περνάει ο καιρός.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχόμενο η χώρα να διασφαλίσει τα επιπλέον λεφτά που έχει ανάγκη, πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεν υπάρχει. Η τακτική των πιστωτών πλέον είναι προφανής: Πρώτα την αφήνουν και φτάνει στο όριο της και μετά της εγκρίνουν νέο δανεισμό, με επαχθέστερους κάθε φορά όρους.

 

Μόνο που έτσι, το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να την εξαντλούν ακόμα περισσότερο. Οπως είπε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν "ένα μεγάλο πρόβλημα χρέους, δεν το λύνει με επιπλέον χρέος".

 

Αυτό ακριβώς όμως κάνουν τώρα οι πιστωτές της Ελλάδας, η οποία ακόμα κι από τα 12 δισ ευρώ που θα πάρει την Κυριακή, ως δόση, θα πρέπει να δώσει τα 5 δισ για να πληρώσει τόκους από παλιά και νέα δάνεια.

 

Αν συνυπολογιστούν τα λεφτά που πρέπει να δώσει για μισθούς και συντάξεις αλλά και για να πληρώσει παλιές ομολογιακές λήξεις, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα λεφτά που απομένουν για να στηριχθεί η ανάπτυξη, είναι μηδενικά. Μόνο που έτσι, η χώρα είναι καταδικασμένη να μην βγει ποτέ από τον φαύλο κύκλος της ύφεσης, στον οποίο βουλιάζει κάθε


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Αυτοκίνητο

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars ανακαλεί 507.000 οχήματά της παγκοσμίως, λόγω ελαττωματικού εξαρτήματος στον...

Περιβάλλον

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση...

Τουρισμός

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Πλεόνασμα 1.361 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Μάιο του 2019, έναντι πλεονάσματος 1.262...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.