Διάσωση κόκκινων δανείων με εγγυητή το Δημόσιο

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το τραπεζικό σύστημα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση από το βράδυ της Τετάρτης όταν μετά τον καταποντισμό των τραπεζικών μετοχών, κορυφαία στελέχη συνεδρίασαν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς, ωστόσο, τη συμμετοχή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

 

Με τη λύση να δείχνει ως σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, φαίνεται πώς σε αρχικό στάδιο εντοπίζεται στη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να «ξεφορτώσουν» κόκκινα δάνεια. Το ζήτημα είναι ποιος θα βάλει τα κεφάλαια για να αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων.

 

Όπως φαίνεται το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυάται για τα δάνεια με κεφάλαια που υπάρχουν από το «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 30 δισ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία προέρχονται από το 3ο Μνημόνιο καθώς και από τα παρακρατημένα αποθεματικά των δημοσίων φορέων, κεφάλαια τα οποία υπάρχουν για να καλυφθούν μελλοντικές μεταμνημονιακές ανάγκες της χώρας όπως η πληρωμή κρατικού χρέους.

 

Η δυσκολία μιας τέτοιας λύσης είναι ότι μπορεί να τινάξει στον αέρα την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διότι τα 24 δισ. προέρχονται από τον ESM και η χρήση τους σημαίνει αλλαγή σύμβασης, ενώ τα 6 δισ. προέρχονται από τα παρακρατημένα αποθεματικά και η χρήση τους μπορεί να θεωρηθεί κρατική βοήθεια, ως εκ τούτου θα πρέπει να πείσουν την Κομισιόν για το αντίθετο.

 

Όπως και να έχει ένας τέτοιος μηχανισμός θα βοηθούσε τις τράπεζες να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τρύπες και να αποφύγουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου η κάλυψη των οποίων θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετοχών των τραπεζών.

 

Ουσιαστικά, το δημόσιο θα λειτουργήσει ως «εγγυητής» των κόκκινων δανείων μέχρι ένα ύψος της τάξεως των 10-15 δις. ευρώ. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αντί τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

Σημειώνεται ότι τα προβληματικά δάνεια που θα τεθούν υπό την προστασία της εταιρείας ειδικού σκοπού θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους.


protoselida

World Business

Λεμέρ: Ο Γκοσν δεν μπορεί πλέον να ηγείται της Renault

Λεμέρ: Ο Γκοσν δεν μπορεί πλέον να ηγείται…

Ο Κάρλος Γκοσν δεν θα πρέπει να παραμείνει επικεφαλής της Renault ύστερα από τη σύλληψή...

Τεχνολογία

Προβλήματα στη λειτουργία του Facebook

Προβλήματα στη λειτουργία του Facebook

Προβλήματα παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες η λειτουργία του Facebook, σύμφωνα με αναφορές χρηστών από όλο...

Τουρισμός

Handelsblatt: Θα έχει ο ελληνικός τουρισμός την τύχη του Ίκαρου;

Handelsblatt: Θα έχει ο ελληνικός τουρισμός την τύχη…

Εκτιμήσεις ότι ο ελληνικός τουρισμός ενδέχεται να σημειώσει πτώση την επόμενη χρονιά δημοσιεύει η εφημερίδα...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.