Διάσωση κόκκινων δανείων με εγγυητή το Δημόσιο

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το τραπεζικό σύστημα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση από το βράδυ της Τετάρτης όταν μετά τον καταποντισμό των τραπεζικών μετοχών, κορυφαία στελέχη συνεδρίασαν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς, ωστόσο, τη συμμετοχή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

 

Με τη λύση να δείχνει ως σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, φαίνεται πώς σε αρχικό στάδιο εντοπίζεται στη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να «ξεφορτώσουν» κόκκινα δάνεια. Το ζήτημα είναι ποιος θα βάλει τα κεφάλαια για να αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων.

 

Όπως φαίνεται το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυάται για τα δάνεια με κεφάλαια που υπάρχουν από το «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 30 δισ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία προέρχονται από το 3ο Μνημόνιο καθώς και από τα παρακρατημένα αποθεματικά των δημοσίων φορέων, κεφάλαια τα οποία υπάρχουν για να καλυφθούν μελλοντικές μεταμνημονιακές ανάγκες της χώρας όπως η πληρωμή κρατικού χρέους.

 

Η δυσκολία μιας τέτοιας λύσης είναι ότι μπορεί να τινάξει στον αέρα την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διότι τα 24 δισ. προέρχονται από τον ESM και η χρήση τους σημαίνει αλλαγή σύμβασης, ενώ τα 6 δισ. προέρχονται από τα παρακρατημένα αποθεματικά και η χρήση τους μπορεί να θεωρηθεί κρατική βοήθεια, ως εκ τούτου θα πρέπει να πείσουν την Κομισιόν για το αντίθετο.

 

Όπως και να έχει ένας τέτοιος μηχανισμός θα βοηθούσε τις τράπεζες να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τρύπες και να αποφύγουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου η κάλυψη των οποίων θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετοχών των τραπεζών.

 

Ουσιαστικά, το δημόσιο θα λειτουργήσει ως «εγγυητής» των κόκκινων δανείων μέχρι ένα ύψος της τάξεως των 10-15 δις. ευρώ. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αντί τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

Σημειώνεται ότι τα προβληματικά δάνεια που θα τεθούν υπό την προστασία της εταιρείας ειδικού σκοπού θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους.


protoselida

World Business

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για Brexit χωρίς συμφωνία

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για…

Συστάσεις στους Βρετανούς εμπόρους που συνεργάζονται μαζί της να συγκεντρώσουν αποθέματα απηύθυνε η Amazon προκειμένου να...

Media

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη έκδοση

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη…

Η «Guardian» αποφάσισε να γίνει η πρώτη εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα αποστέλλει την...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Περιβάλλον

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική αλλαγή

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική…

H απουσία ορίων ταχύτητας στις φημισμένες Autobahns, τους αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας, ενδέχεται να αποτελέσει παρελθόν,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.