Διάσωση κόκκινων δανείων με εγγυητή το Δημόσιο

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το τραπεζικό σύστημα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση από το βράδυ της Τετάρτης όταν μετά τον καταποντισμό των τραπεζικών μετοχών, κορυφαία στελέχη συνεδρίασαν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς, ωστόσο, τη συμμετοχή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

 

Με τη λύση να δείχνει ως σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, φαίνεται πώς σε αρχικό στάδιο εντοπίζεται στη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να «ξεφορτώσουν» κόκκινα δάνεια. Το ζήτημα είναι ποιος θα βάλει τα κεφάλαια για να αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων.

 

Όπως φαίνεται το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυάται για τα δάνεια με κεφάλαια που υπάρχουν από το «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 30 δισ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία προέρχονται από το 3ο Μνημόνιο καθώς και από τα παρακρατημένα αποθεματικά των δημοσίων φορέων, κεφάλαια τα οποία υπάρχουν για να καλυφθούν μελλοντικές μεταμνημονιακές ανάγκες της χώρας όπως η πληρωμή κρατικού χρέους.

 

Η δυσκολία μιας τέτοιας λύσης είναι ότι μπορεί να τινάξει στον αέρα την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διότι τα 24 δισ. προέρχονται από τον ESM και η χρήση τους σημαίνει αλλαγή σύμβασης, ενώ τα 6 δισ. προέρχονται από τα παρακρατημένα αποθεματικά και η χρήση τους μπορεί να θεωρηθεί κρατική βοήθεια, ως εκ τούτου θα πρέπει να πείσουν την Κομισιόν για το αντίθετο.

 

Όπως και να έχει ένας τέτοιος μηχανισμός θα βοηθούσε τις τράπεζες να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τρύπες και να αποφύγουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου η κάλυψη των οποίων θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετοχών των τραπεζών.

 

Ουσιαστικά, το δημόσιο θα λειτουργήσει ως «εγγυητής» των κόκκινων δανείων μέχρι ένα ύψος της τάξεως των 10-15 δις. ευρώ. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αντί τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

Σημειώνεται ότι τα προβληματικά δάνεια που θα τεθούν υπό την προστασία της εταιρείας ειδικού σκοπού θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους.


protoselida

World Business

«Ξορκίζουν»  τις πρόωρες  κάλπες  στην Iταλία

«Ξορκίζουν» τις πρόωρες κάλπες στην…

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» στην Iταλία. H κεντρική...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Νικήτρια η Στεφανίδη στο Diamond League του Μπέρμιγχαμ

Νικήτρια η Στεφανίδη στο Diamond League του Μπέρμιγχαμ…

Έναν ακόμη αγώνα που επιβεβαιώνει την καλή αγωνιστική της κατάσταση πραγματοποίησε σήμερα (18/8) η Κατερίνα...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.