Διάσωση κόκκινων δανείων με εγγυητή το Δημόσιο

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το τραπεζικό σύστημα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση από το βράδυ της Τετάρτης όταν μετά τον καταποντισμό των τραπεζικών μετοχών, κορυφαία στελέχη συνεδρίασαν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς, ωστόσο, τη συμμετοχή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

 

Με τη λύση να δείχνει ως σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, φαίνεται πώς σε αρχικό στάδιο εντοπίζεται στη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να «ξεφορτώσουν» κόκκινα δάνεια. Το ζήτημα είναι ποιος θα βάλει τα κεφάλαια για να αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων.

 

Όπως φαίνεται το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυάται για τα δάνεια με κεφάλαια που υπάρχουν από το «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 30 δισ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία προέρχονται από το 3ο Μνημόνιο καθώς και από τα παρακρατημένα αποθεματικά των δημοσίων φορέων, κεφάλαια τα οποία υπάρχουν για να καλυφθούν μελλοντικές μεταμνημονιακές ανάγκες της χώρας όπως η πληρωμή κρατικού χρέους.

 

Η δυσκολία μιας τέτοιας λύσης είναι ότι μπορεί να τινάξει στον αέρα την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διότι τα 24 δισ. προέρχονται από τον ESM και η χρήση τους σημαίνει αλλαγή σύμβασης, ενώ τα 6 δισ. προέρχονται από τα παρακρατημένα αποθεματικά και η χρήση τους μπορεί να θεωρηθεί κρατική βοήθεια, ως εκ τούτου θα πρέπει να πείσουν την Κομισιόν για το αντίθετο.

 

Όπως και να έχει ένας τέτοιος μηχανισμός θα βοηθούσε τις τράπεζες να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τρύπες και να αποφύγουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου η κάλυψη των οποίων θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετοχών των τραπεζών.

 

Ουσιαστικά, το δημόσιο θα λειτουργήσει ως «εγγυητής» των κόκκινων δανείων μέχρι ένα ύψος της τάξεως των 10-15 δις. ευρώ. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αντί τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

Σημειώνεται ότι τα προβληματικά δάνεια που θα τεθούν υπό την προστασία της εταιρείας ειδικού σκοπού θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους.


protoselida

Media

WSJ: Ελλάδα και Ισπανία αυξάνουν τον κατώτατο μισθό παρά την υψηλή ανεργία

WSJ: Ελλάδα και Ισπανία αυξάνουν τον κατώτατο μισθό…

Για ανορθόδοξη οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν δύο χώρες του ευρωπαικού Νότου κάνει λόγο η...

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Αυτοκίνητο

Θρήνος στη Formula 1 - Πέθανε ο Τσάρλι Γουίτινγκ

Θρήνος στη Formula 1 - Πέθανε ο Τσάρλι…

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 66 ετών, ο ·εκτελεστικός διευθυντής της Formula 1, ·Βρετανός...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.