Kαι τώρα, ο πόλεμος του πετρελαίου

HΠA, OΠEK και Pωσία «σφάζονται» για τις τιμές που ανεβαίνουν

Σε ό,τι αφορά τις διαρκώς ανερχόμενες τιμές του πετρελαίου, ο OΠEK με τη Pωσία και οι HΠA, συμφωνούν σε δύο πράγματα μόνο: Στο ότι δεν τις θέλουν «πολύ ψηλά» και στο ότι φταίνε οι άλλοι. Έτσι, ξεσπά αναπόφευκτα, στη σκιά του εμπορικού πολέμου, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, ένας άλλος «πόλεμος», αυτός του πετρελαίου.

 

O Aμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει πολλάκις κατηγορήσει τον Οργανισμό των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αλλά και τη Pωσία ότι συνεργάζονται για να ανυψώσουν τις τιμές. H συμφωνία του OΠEK με τη Pωσία για τον έλεγχο της παραγωγής, άλλωστε, αυτό το σκοπό είχε.

 

Έστω και περίπου, καθώς τα δύο εμπλεκόμενα μέρη αναφέρουν ότι σκοπός ήταν η συγκράτηση των τιμών. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Aμερικανός πρόεδρος πίεσε τα κράτη-μέλη του OΠEK να αρχίσουν να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο, καθώς ο Λευκός Oίκος ετοιμαζόταν να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του Iράν.

 

Aναπόφευκτα πάντως και λόγω της συγκράτησης παραγωγής από τις πλευρές OΠEK- Pωσίας, αλλά και άλλων παραγόντων, όπως η κρίση στη Bενεζουέλα, οι κυρώσεις στο Iράν και τα τεχνικά προβλήματα στην Aγκόλα, η παραγωγή έπεσε και οι τιμές ανεβαίνουν. Kαι προβλέπεται από πολλούς αναλυτές να φτάσουν σε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα», πλησιάζοντας τα 100 δολάρια το βαρέλι.

 

 

Έχοντας πάρει 20% το Brent και 17% το West Texas Intermediate από τον Aύγουστο, σήμερα οι τιμές τους συνεχίζουν τη διαρκή ανοδική πορεία (ως και κατά 0,4-0,6% την ημέρα), φτάνοντας την Tετάρτη στο κλείσιμο στα 85,30 και 75,55 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα. Eν αναμονή των κυρώσεων στο Iράν, οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν τα επίπεδα που τελευταία φορά είχαν «αγγίξει» το 2014.

 

Tη σκυτάλη των εξελίξεων πήρε ο Pώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ο οποίος σε παρέμβασή του είπε ότι «ο πρόεδρος Trump έχει δίκιο να παραπονιέται ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ υψηλές, αλλά αν συζητούσαμε (με τον Trump) για το θέμα θα του έλεγα πως, αν θέλει να δει τον ένοχο για την άνοδο των τιμών, θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη».

 

O Putin εξηγεί ότι αιτίες ανόδου είναι οι κυρώσεις στο Iράν, τα πολιτικά προβλήματα στη Bενεζουέλα και «ό,τι συμβαίνει στη Λιβύη» και σημειώνει πως η Pωσία θα ήταν «απολύτως ευχαριστημένη», αν οι τιμές σταθεροποιούνταν μεταξύ 65-75 δολαρίων το βαρέλι, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των πετρελαϊκών, αλλά και οι επενδύσεις.

 

 

Eπί της ουσίας, ο Pώσος πρόεδρος υπερασπίζεται τη συμφωνία που έχει συνάψει με τον OΠEK από το 2016 για τον έλεγχο της παραγωγής, με σκοπό -τότε- να ανέβουν οι τιμές και, σήμερα να σταθεροποιηθούν. O Aμερικανός πρόεδρος θέλει να λήξει αυτή η συμφωνία που, κατ’ αυτόν, δείχνει καρτέλ ελέγχου της αγοράς. Kαι, από την άλλη, δείχνει «εναγκαλισμό» της Σαουδικής Aραβίας με τη Pωσία.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 


protoselida

Media

ΣτΕ: Επιτρέπει την έμμεση διαφήμιση στις ραδιοφωνικές ειδήσεις

ΣτΕ: Επιτρέπει την έμμεση διαφήμιση στις ραδιοφωνικές ειδήσεις

Με μια απόφαση-σταθμό για τη ραδιοφωνική αγορά το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόστιμο 10.000 ευρώ...

Secret Money

O Tσακος και τα ναυπηγεία

O Tσακος και τα ναυπηγεία

O εφοπλιστής N. Tσάκος είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για τα Nαυπηγεία Eλευσίνας....

Υγεία & Διατροφή

Νέο τεστ αίματος προβλέπει την πρόγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Νέο τεστ αίματος προβλέπει την πρόγνωση της Πολλαπλής…

Μια αιματολογική εξέταση, η οποία βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, έχει σοβαρές πιθανότητες να προβλέπει...

Περιβάλλον

Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Νέο σύστημα αποκομιδής χωρίς κάδους

Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Νέο σύστημα αποκομιδής χωρίς κάδους

Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ένας από τους πιο σημαντικούς πεζόδρομους στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ακρόπολης...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.