Πολιτική

Σταθάκης: Διαφανής η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ Προτεινόμενο

Απόλυτα καθαρή χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας προμήθειας ενέργειας EDS από τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες έγιναν με απόλυτη διαφάνεια.

 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία για τη σύμβαση, ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι «όλα έγιναν με ομόφωνες αποφάσεις του δ.σ. της ΔΕΗ, ακολουθήθηκαν όλα τα νόμιμα και όλες οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και γνωστές».

 

«Τηρώ επακριβώς τον νόμο που ισχύει. Στη Βουλή έρχονται συναλλαγές του Δημοσίου άνω των 20 εκατ. ευρώ. Κάτω των 20 εκατ. ευρώ δεν αποτελούν αρμοδιότητα της. Συνεπώς δεν χρειάζεται καμία γνωστοποίηση», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

 

Τόνισε, δε, πως «μάλλον η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση όταν ανασύρουν θέματα που έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και ομόφωνες αποφάσεις της ΔΕΗ».

 

Σε παρέμβασή του, ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι ο νόμος δεν υποχρεώνει πράγματι κάτω από 20 εκατ, ευρώ να έρθει στη βουλή μια σύμβαση, αλλά και δεν το απαγορεύει.

 

«Ό,τι χαρτιά θέλετε είναι στη διάθεση σας», απάντησε ο κ. Σταθάκης.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης κάλεσε τον κ. Σταθάκη να απαντήσει, μεταξύ άλλων, γιατί εξαγοράστηκε η συγκεκριμένη σκοπιανή εταιρεία έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίαζε ζημιές ύψους 5,5 εκ ευρώ.

 

Την αντίδραση του κ. Σταθάκη προκάλεσαν οι αιχμές του κ. Μανιάτη ότι η εξαγορά της εταιρείας που είναι ιδιοκτησίας, όπως είπε, του αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ, έγινε στη κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ και τη συμφωνία των Πρεσπών.


επιστροφή στην αρχή