«Ακραίο έτος» το 2018 για το λιώσιμο των ελβετικών πάγων

Παρ' ότι πέρασαν έναν εξαιρετικά χιονισμένο χειμώνα, οι παγετώνες της Ελβετίας έχουν χάσει το 2,5% του όγκου τους φέτος, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και η οποία χαρακτηρίζει το 2018 ως "ένα έτος των άκρων".

 

Οι φετινές θερμοκρασίες ρεκορ συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια του "ενός πέμπτου των όγκου (των παγετώνων) την τελευταία δεκαετία", σύμφωνα με την ετήσια μελέτη για την κατάσταση των παγετώνων που δημοσίευσαν οι Ελβετικές Ακαδημίες Επιστημών. Και αυτό παρά τους σωρούς του χιονιού που έπεσαν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου 2017-18, μετά από τρία συναπτά έτη μικρών χιονοπτώσεων στην αλπική χώρα.

 

Το χιόνι λειτουργεί σαν προστατευτικό κάλυμμα που εμποδίζει την τήξη των παγετώνων. "Μέχρι το τέλος του Μαρτίου, υπήρχε ακόμα πάνω από το διπλάσιο χιόνι απ' ότι συνήθως, σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων", ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης. Αλλά η ακραία χιονόπτωση στην αρχή του έτους συνδυάστηκε με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες ως καθόλου βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις μετά το Μάρτιο.

 

Σύμφωνα με το Ελβετικό Γραφείο Μετεωρολογίας, η περίοδος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο κατατάσσεται μεταξύ των πιο καυτών που καταγράφηκαν μετά το 2003 και το 2015. Και η περίοδος από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν "μακράν η πιο καυτή καταγεγραμμένη ποτέ" στην Ελβετία, ανέφερε η έκθεση.

 

Ως ενδεικτική καταγράφεται η ερίπτωση της κορυφής Weissfluhjoch (2.540 μέτρα), η οποία φιλοξενεί το Ελβετικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Χιόνι και την Βροχή. Η κορυφή δεν αντιμετώπισε χιονοπτώσεις μεγαλύτερες τους ενός εκατοστού μεταξύ 17 Μαΐου και 4 Σεπτεμβρίου - ένα ρεκορ στα 81 χρόνια της τήρησης αρχείων, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Η θερμότητα και η έλλειψη βροχοπτώσεων "όχι μόνο έλιωσαν μεγάλες ποσότητες χειμωνιάτικου χιονιού (έως και πέντε μέτρα σε μερικούς παγετώνες), αλλά επίσης έλιωσαν τον πάγο", δήλωσε ο Matthias Huss, υπεύθυνος του Glacier Monitoring Network (GLAMOS). Οι Ελβετοί παγετώνες δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με τέτοιες συνθήκες τήξης, με εξαίρεση το 2003 οπότε η Ευρώπη χτυπήθηκε από ένα μαζικό κύμα καύσωνα. "Εάν είχε υπάρξει το ίδιο χαμηλό επίπεδο χιονοπτώσεων όπως το 2017, το 2018 θα είχε σίγουρα σπάσει το συνολικό ρεκόρ", πρόσθεσε ο επιστήμονας.

 

Τα πορίσματα της έκθεσης αυτής δεν μπορεί παρά να έχουν σχέση με αυτά της έκθεσης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται δραστικά μέτρα για την αποτροπή της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της Γης προς μια αφόρητη αύξηση της θερμοκρασίας.

 

"Η συρρίκνωση των παγετώνων συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή", ανέφερε ο Huss. Αν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως σήμερα, προειδοποίησε ότι "πολλοί από τους μικρότερους παγετώνες της Ελβετίας θα εξαφανιστούν τελείως".


protoselida

World Business

Η British American Tobacco καταργεί 2.300 θέσεις εργασίας

Η British American Tobacco καταργεί 2.300 θέσεις εργασίας

Η βρετανική καπνοβιομηχανία British American Tobacco (ΒΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση 2.300 θέσεων εργασίας σε όλον τον...

Media

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής, σε ηλικία 83 χρονών, ο πρώην εκδότης και δημοσιογράφος...

Secret Money

H ΠAPATAΣH

H ΠAPATAΣH

H παράταση που δόθηκε στο συμβόλαιο της κρατικής λοταρίας στην Tουρκία, μέχρι το τέλος της...

Αθλητικά

Μαρτίνς: Απαιτητική εβδομάδα με Τότεναμ και Παναθηναϊκό

Μαρτίνς: Απαιτητική εβδομάδα με Τότεναμ και Παναθηναϊκό

Ο Πέδρο Μαρτίνς στην καθιερωμένη συνέντευξή του στο συνδρομητικό κανάλι στάθηκε κυρίως στο παιχνίδι με τον Βόλο,...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.