Η μπύρα θα γίνει πανάκριβη με την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να προκαλέσει παγκόσμια κρίση στην προσφορά μπύρας, προειδοποιούν επιστήμονες που πραγματοποίησαν μια έρευνα με σκοπό να καταστήσουν πιο απτό στο κοινό το πώς κλιματική η αλλαγή θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, ξεκινώντας από το αγαπημένο αλκοολούχο εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απότομη πτώση των παγκόσμιων καλλιεργειών κριθαριού - ένα βασικό συστατικό της μπύρας. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ξηρασίες και οι καταιγίδες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση του κριθαριού από 3% έως και 17% σε μέρη της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Ασίας και των ΗΠΑ όπου τα σιτηρά μεγαλώνουν περισσότερο.

 

Οι τροπικές περιοχές όπως η Κεντρική και Νότια Αμερική θα δεχτούν τις χειρότερες συνέπειες, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα αυξηθούν σε ορισμένες εύκρατες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών θα παρουσιάσουν αύξηση της απόδοσης έως και 90%, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την παγκόσμια μείωση.

 

Ο οικονομολόγος Ντέιμπο Γκουάν του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και οι συνεργάτες του,  αναπτύσοοντας πολλαπλά σενάρια βασισμένα σε διάφορα κλιματικά και οικονομικά μοντέλα, πέρασαν αυτές τις αλλαγές στην απόδοση του κριθαριού σε ένα υπάρχον οικονομικό μοντέλο που μπορεί να εξηγήσει τις αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά. Αυτό τους επέτρεψε να εξετάσουν πώς η μειωμένη παραγωγή κριθαριού θα επηρεάσει την τιμολόγηση και την κατανάλωση μπύρας στις διάφορες χώρες, καθώς και το διακρατικό εμπόριο.

 

Ως αποτέλεσμα, το κόστος της μπύρας θα μπορούσε να αυξηθεί. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Nature Plants, τα πιο σοβαρά φαινόμενα κλιματικής αλλαγής θα προκαλέσουν διπλασιασμό των ποινών. Η τιμή έξι πακέτων μπύρας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά πάνω από 15 ευρώ σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

 

"Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οπότε τ΄ ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξοδέψουν λίγο περισσότερα για να πιουν μπύρα μπορεί να φαίνεται τετριμμένο", δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων, ο ερευνητής Δρ Steven Davis, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. "Αλλά υπάρχει σίγουρα μια διαπολιτισμική έλξη προς την μπύρα, και το να μην έχεις μια δροσερή μπύρα στο τέλος μιας ολοένα και πιο συνηθισμένης ζεστής μέρας, απλά μεγεθύνει το μέγεθος της ζημιάς", προσθέτει.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 17% των παγκόσμιων καλλιεργειών κριθαριού χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλκοόλ - το μεγαλύτερο μέρος της συγκομίζεται ως ζωοτροφή για ζώα. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι τα πεινασμένα ζώα θα προηγηθούν στην εξυπηρέτηση για το διαθέσιμο κριθάρι στις επόμενες δεκαετίες, σε αντίθεση με τους διψασμένους για οινόπνευμα ανθρώπους.

 

Σύμφωνα με τον Γκουαν, η αλλαγή του κλίματος μπορεί να υπονομεύσει τη διαθεσιμότητα των "πολυτελών" αγαθών όπως η μπύρα περισσότερο από τα βασικά τρόφιμα. Και αυτό σηματοδοτεί ένα ακόμα πλήγμα για τους λάτρεις της μπύρας, καθώς οι τιμές της προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο στις πλούσιες χώρες που αγαπούν τη μπύρα όπως το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία και η Πολωνία.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Τριπλασιάστηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της κινεζικής εταιρείας Lenovo, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις υπολογιστών βοήθησαν τη...

Media

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην Αθήνα

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην…

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 8η Διεθνή Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στις 21 και...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Η εποχή του Γιάννη Αναστασίου στον Ατρόμητο ξεκίνησε σήμερα (24/5) το απόγευμα, με την επίσημη...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.