«Πράσινο φως» για την πέμπτη δόση

Ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή, καθώς εκπληρώθηκε ο όρος που είχε τεθεί για έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

 

Η "ανακούφιση" που προκάλεσε η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου στην κυβέρνηση και στους Eυρωπαίους, δεν επιτρέπει σε εφησυχασμό καθώς ακολουθεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο και σφιχτό χρονοδιάγραμμα με κρίσιμους σταθμούς για την εκταμίευση αρχικώς της 5ης δόσης αλλά και για την προετοιμασία της χώρας μας για τον επόμενο "έλεγχο" του φθινοπώρου.

 

Στο τέλος της εβδομάδας, το ΔΝΤ αναμένεται να λάβει απόφαση για την αποδέσμευση του ποσού των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί τη συνεισφορά του στην 5η δόση, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει καταβληθεί πριν από τις 15 Ιουλίου ώστε να ανταποκριθεί η χώρα μας στο ομόλογο, το οποίο λήγει, ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

 

Στο επόμενο Eurogroup, 11 Ιουλίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί (εφόσον κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατόν στη σημερινή συνεδρίαση) η διαμόρφωση των όρων του νέου δανείου και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, κάτι που είναι κρίσιμο για να διευκολυνθεί το ΔΝΤ να αποδεσμεύσει το μερίδιό του στον δανεισμό της χώρας, καθώς από το καταστατικό του υποχρεώνεται να έχει εξασφαλίσει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση μέχρι τον Μάρτιο του 2012.

 

Το επόμενο μεγάλο και κρίσιμο τεστ για την Ελλάδα θα είναι τον Σεπτέμβριο όταν η τρόικα θα ελέγξει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου για να δώσει το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης που περιλαμβάνει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. και 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ.

 

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, 12:22


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.