«Πράσινο φως» για την πέμπτη δόση

Ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή, καθώς εκπληρώθηκε ο όρος που είχε τεθεί για έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

 

Η "ανακούφιση" που προκάλεσε η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου στην κυβέρνηση και στους Eυρωπαίους, δεν επιτρέπει σε εφησυχασμό καθώς ακολουθεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο και σφιχτό χρονοδιάγραμμα με κρίσιμους σταθμούς για την εκταμίευση αρχικώς της 5ης δόσης αλλά και για την προετοιμασία της χώρας μας για τον επόμενο "έλεγχο" του φθινοπώρου.

 

Στο τέλος της εβδομάδας, το ΔΝΤ αναμένεται να λάβει απόφαση για την αποδέσμευση του ποσού των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί τη συνεισφορά του στην 5η δόση, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει καταβληθεί πριν από τις 15 Ιουλίου ώστε να ανταποκριθεί η χώρα μας στο ομόλογο, το οποίο λήγει, ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

 

Στο επόμενο Eurogroup, 11 Ιουλίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί (εφόσον κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατόν στη σημερινή συνεδρίαση) η διαμόρφωση των όρων του νέου δανείου και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, κάτι που είναι κρίσιμο για να διευκολυνθεί το ΔΝΤ να αποδεσμεύσει το μερίδιό του στον δανεισμό της χώρας, καθώς από το καταστατικό του υποχρεώνεται να έχει εξασφαλίσει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση μέχρι τον Μάρτιο του 2012.

 

Το επόμενο μεγάλο και κρίσιμο τεστ για την Ελλάδα θα είναι τον Σεπτέμβριο όταν η τρόικα θα ελέγξει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου για να δώσει το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης που περιλαμβάνει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. και 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ.

 

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, 12:22


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Αυτοκίνητο

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars ανακαλεί 507.000 οχήματά της παγκοσμίως, λόγω ελαττωματικού εξαρτήματος στον...

Περιβάλλον

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση...

Τουρισμός

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Πλεόνασμα 1.361 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Μάιο του 2019, έναντι πλεονάσματος 1.262...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.