Εγκρίθηκε η παροχή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα το Σάββατο μετά από τηλεδιάσκεψη, τονίζοντας ότι τα 12 δισ. ευρώ θα πληρωθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου, μετά και την έγκριση από το ΔΝΤ., που συνεδριάζει στις 8 Ιουλίου.

 

"Οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν την εκταμίευση της 5ης δόσης από το δάνειο της Ελλάδας μέχρι τις 15 Ιουλίου" είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε δήλωση του μετά την τηλεδιάσκεψη.

 

Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το Ταμείο, για τη συζήτηση που γίνεται για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ζητά αυστηρά την εγγύηση της ευρωζώνης για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι και το 2012.

 

Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ότι δεν αναμένει εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την εκταμίευση του ποσού της δόσης που αναλογεί στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ θα υπάρχει "σημαντική εξωτερική επίβλεψη της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας".

 

Σε ό,τι αφορά το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να αποφευχθεί η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας", ενώ για το σχέδιο "ανακύκλωσης" ελληνικού χρέους, οι λεπτομέρειες της συμμετοχής των ιδιωτών θα συζητηθούν "τις επόμενες εβδομάδες".

 

Το νέο πακέτο , το οποίο αναμένεται να είναι περίπου στα επίπεδα του πρώτου (110 δις. ευρώ) , θα περιστραφεί γύρω από δομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις από την Αθήνα , οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν 30 δις. ευρώ από την πώληση δημόσιων ακινήτων σαν μέρος του πακέτου, αναφέρει το Reuters.

 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Το Eurogroup, σε σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε:

 

1. Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.

 

2. Την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

 

Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.

 

Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.