Ιταλία: Με κυρώσεις απειλεί η Κομισιόν - Αμετακίνητη η Ρώμη

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ συνεχίζεται καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν ξεπεράσει τις διαφορές τους όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ρώμης για το 2019.

 

Η ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδια δαπανών για την υπέρβαση των διαφορών τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στο CNBC την Τρίτη.

 

«Αναμένω ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί. Βέβαια, έχουμε κάποιες διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος, εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της Κομισιόν και της Ιταλίας» δήλωσε ο Τζιοβάνι Τρία.

 

Ο Τρία ανέφερε επίσης «πρέπει να εξηγήσουμε στην Κομισιόν τη θέση μας, δεν θέλω να προβλέψω την απάντηση».

 

Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο Τρία επανέλαβε ότι η Ρώμη δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία τροποποίηση του προϋπολογισμού, ισχυριζόμενος ότι η αύξηση του ελλείμματος δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ.

 

Μοσκοβισί: Θα υπάρξουν κυρώσεις

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της χώρας του 2019, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. «Θέλω τον διάλογο, αλλά οι κυρώσεις μπορεί τελικά να εφαρμοσθούν, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

 

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και πρέπει να αναθεωρηθεί έως τις 13 Νοεμβρίου. «Στις 13 Νοεμβρίου, αναμένουμε μία ισχυρή, λεπτομερή απάντηση από την ιταλική κυβέρνηση», είπε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Είμαι υπέρ μίας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής στην Ιταλία. Μία πολιτική με υψηλότερο δημόσιο χρέος δεν είναι φιλική στην ανάπτυξη».

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει στις 21 Νοεμβρίου τη γνωμοδότηση για όλα τα σχέδια προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ. Εάν δεν υπάρξει καμία αλλαγή στο σχέδιο προϋπολογισμού, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν τελικά να προβούν στην ενεργοποίηση της διαδικασίας «πειθαρχικού ελέγχου» (EDP) - ένα νομικό βήμα που αποσκοπεί να βοηθήσει τις χώρες να σέβονται τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και να επαναφέρουν τα οικονομικά τους στη σωστή κατεύθυνση.

 

Η Επιτροπή δύναται να επιβάλλει, στο πλαίσιο αυτό, μία σειρά μέτρων και προστίμων, συνολικού ύψους έως 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, αλλά και να προχωρήσει στην προσωρινή αναστολή της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων προς τη Ρώμη.

 

Επίσης, έχει τη δυνατότητα επιβολής στενότερου δημοσιονομικού ελέγχου, μέσω της τακτικής αποστολής ειδικής αντιπροσωπείας στην ιταλική πρωτεύουσα, όπως ακριβώς γινόταν στη μνημονιακή Ελλάδα.

 

Εφόσον και πάλι, η Ιταλία δεν συμμορφωθεί, η Κομισιόν δύναται να επιβάλλει ακόμη αυστηρότερες ποινές, οι οποίες θα μπορούσαν να αγγίξουν το 0,5% του ιταλικού ΑΕΠ.

 

Αυτές περιλαμβάνουν τη θέσπιση ενός προληπτικού εποπτικού πλαισίου στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, αλλά και τον περιορισμό ή την αναστολή των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ).

 

Ώθηση στο κόστος δανεισμού

 

Την ίδια ώρα, ώθηση παίρνουν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε στο 3,36%, με το spread (διαφορά της απόδοσης) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται στις 292 μονάδες βάσης (2,92 ποσοστιαίες μονάδες) από 289 αργά τη Δευτέρα. Αναλυτής της Schroeder δήλωσε ότι τα ιταλικά ομόλογα στηρίχθηκαν από την προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσφέρει φθηνά δάνεια στις ιταλικές τράπεζες με τις στοχευμένες πιο μακροχρόνιες συναλλαγές αναχρηματοδότησης.


protoselida

World Business

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για Brexit χωρίς συμφωνία

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για…

Συστάσεις στους Βρετανούς εμπόρους που συνεργάζονται μαζί της να συγκεντρώσουν αποθέματα απηύθυνε η Amazon προκειμένου να...

Media

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη έκδοση

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη…

Η «Guardian» αποφάσισε να γίνει η πρώτη εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα αποστέλλει την...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Περιβάλλον

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική αλλαγή

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική…

H απουσία ορίων ταχύτητας στις φημισμένες Autobahns, τους αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας, ενδέχεται να αποτελέσει παρελθόν,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.