Αύξηση 44% στις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα το 2018

Αύξηση 44% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να επιτύχουν φέτος οι εξαγωγές μας προς την Κίνα, όπως ανέφερε σε ομιλία του στο φόρουμ "Η Ελλάδα συναντάει την Κίνα" ο προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη Δημήτρης Μίχας.

 

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου- China International EXPO που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Σαγκάη (5-10 Νοεμβρίου 2018).

 

Ο ίδιος σημείωσε στην ομιλία του ότι σχεδιάζεται να γίνουν στο άμεσο μέλλον στοχευμένες προωθητικές δράσεις για τα ελληνικά προϊόντα εντός πολυκαταστημάτων και μεγάλων καταστημάτων και σημείωσε: "η Κίνα θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια μια σημαντική βιώσιμη αγορά για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων της χώρας μας, παρότι η κινεζική αγόρια καθίσταται ολοένα και πιο ανταγωνιστική καθώς λόγω μεγέθους κα ρυθμών ανάπτυξης αποτελεί στόχο για τις παγκόσμιες εξαγωγές".

 

Στο μεταξύ με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το προξενείο μας στη Σαγκάη φαίνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα έχουν σαφή αυξητική τάση την τελευταία τριετία, αν και υπολείπονται σημαντικά των εισαγωγών. Αντίθετα, το ισοζύγιο με το Χονγκ Κονγκ είναι ελαφρά θετικό με τις ελληνικές εξαγωγές να υπερτερούν των εισαγωγών.

 

Για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία, βασικά προϊόντα εξαγωγών μας στην Κίνα ήταν η κατηγορία "αλάτι, θείο, γαίες και πέτρες, γύψος, ασβέστης και τσιμέντα" -αντιστοιχεί σε μάρμαρο και προϊόντα μαρμάρου και αποτελεί το 47% των εξαγωγών μας για το 2017-, ενώ ακολουθούν τα ορυκτά καύσιμα και λάδια (24,1%) οι πολτοί από ξύλο και χαρτί-χαρτόνι για ανακύκλωση (5,1%) οι μηχανές- συσκευές- ηλεκτρικά και τα μέρη τους, ο χαλκός και το βαμβάκι.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου τα προϊόντα που παρουσιάζουν δυνατότητα διείσδυσης στην αγορά της Κίνας είναι τα αγροτικά προϊόντα, τα τρόφιμα και ποτά, το βαμβάκι ως πρώτη ύλη για εριουργίας και κλωστοϋφαντουργία και τα προϊόντα αλουμινίου.

 

Όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του προξενείου που υπογράφει ο κ. Μίχας, από την έως σήμερα εμπειρία προκύπτουν περιθώρια συνεργασίας με επιχειρήσεις στους τομείς: τρόφιμα, ποτά, τεχνολογία, δομικά υλικά, έπιπλο και εσωτερική διακόσμηση, επαγγελματικός εξοπλισμός (HORECA), καλλυντικά και υπηρεσίες από τον κλάδο της υγείας (e-health).

 

Η Σαγκάη αποτελεί πύλη εισόδου των προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της Κίνας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

 

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο: "Παρά τις δυσκολίες και την υψηλή ανταγωνιστικότητα της κινεζικής αγοράς που αντικατοπτρίζονται στο έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου στην περιοχή της Σαγκάης δραστηριοποιούνται σήμερα αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις στους εξής τομείς:

 

Οκτώ βιομηχανικές εταιρείες μεταξύ των οποίων τα Πλαστικά Κρήτης, η KLEEMAN κλπ, 13 εμπορικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η Κορρές, η Profex (ασχολείται με προϊόντα περιποίησης δέρματος) και 5 εταιρείες που ασχολούνται με τρόφιμα και ποτά.

 

Η ναυτιλία είναι ο κατεξοχήν τομέας ελληνοκινεζικής συνεργασίας καθώς στην περιοχή της Σαγκάης δραστηριοποιούνται 22 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ενώ τέλος και ο τουρισμός παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια".


protoselida

World Business

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για Brexit χωρίς συμφωνία

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για…

Συστάσεις στους Βρετανούς εμπόρους που συνεργάζονται μαζί της να συγκεντρώσουν αποθέματα απηύθυνε η Amazon προκειμένου να...

Media

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη έκδοση

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη…

Η «Guardian» αποφάσισε να γίνει η πρώτη εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα αποστέλλει την...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Περιβάλλον

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική αλλαγή

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική…

H απουσία ορίων ταχύτητας στις φημισμένες Autobahns, τους αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας, ενδέχεται να αποτελέσει παρελθόν,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.