Inditex: Η συνταγή της επιτυχίας

Zara, Pool&Bear και Massimo Dutti είναι μερικές μόνο από τις μάρκες που καθιστούν τον ισπανικό κολοσσό Inditex έναν από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας στον κόσμο. Η συνταγή της επιτυχίας είναι: ντιζάιν και ταχύτητα.

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, ο σχετικά μικρόσωμος και συνεσταλμένος Πάμπλο Ίσλα δεν διαθέτει την ακτινοβολία ενός Στιβ Τζομπς. Ο επικεφαλής της, πιθανότατα, πιο επιτυχημένης ισπανικής επιχείρησης μοιάζει με την πρώτη ματιά άχρωμος. Κι όμως, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ της Apple και της Inditex. Ο Στιβ Τζομπς συνειδητοποίησε γρήγορα ότι πρέπει να συνδυάσει το ντιζάιν και την τεχνολογία για να δημιουργήσει μια εταιρία όπως η Apple. Από την πλευρά του ο Πάμπλο Ίσλα δεν δίνει τόση σημασία στην χρηματιστηριακή αξία·όσο στην αποδοτικότητα. Η συνταγή της επιτυχίας παραμένει ωστόσο η ίδια: ντιζάιν και τεχνολογία.

 

Από κάθε ευρώ τζίρο η Inditex διασφαλίζει διπλάσιο κέρδος από τους ανταγωνιστές της. Το κέρδος το 2017 υπολογίζεται σε 3,4 δις σημειώνοντας 7% αύξηση σε σχέση με την προπερασμένη χρονιά. Προφανώς για αυτό το λόγο το περιοδικό Harvard Business Review ανέδειξε πέρυσι τον Πάμπλο Ίσλα ως διευθύνοντα·σύμβουλο της χρονιάς, ο οποίος ολοκλήρωσε αυτό που ξεκίνησε ο ιδρυτής της εταιρίας Αμάνσια Ορτέγκα. Η ισπανική εταιρία μόδας διαθέτει σήμερα 8 διαφορετικές μάρκες (Zara, Zara Home, Pool&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Uterqüe) και περισσότερα από 7.400 καταστήματα διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη γη.

 

Το επιχειρηματικό μοντέλο του ιδρυτή Ορτέγκα·αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου Ίσλα βασίζεται στην ταχύτητα. Σε χρόνο ρεκόρ ο ισπανικός κολοσσός παράγει ρούχα σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της μόδας και τα διαθέτει άμεσα στα καταστήματά του ή στο διαδίκτυο. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο πέρυσι η Inditex επένδυσε 1 δις ευρώ στην δικτύωση. Ήδη από το 2017 όλες οι μάρκες της εταιρίας διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων RFID, με τη βοήθεια του οποίου ταυτοποιούνται όλα τα προϊόντα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Για όλους αυτούς λόγους το οικονομικό περιοδικό Forbes, αναδεικνύει την Inditex ως τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία στον κόσμο μετά την γαλλική LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton), που συγκεντρώνει κάτω από την ίδια στέγη περίπου 70 μάρκες.

 

Το 2017 ο τζίρος της Inditex αυξήθηκε κατά 9% ξεπερνώντας τα 25 δις ευρώ. Λόγω της προσήλωσης της ισπανικής εταιρίας στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και της παραγωγής, η Inditex διασφαλίζει διπλάσια κέρδη από τους ανταγωνιστές της, Gap και H&M. Έτσι το περιθώριο κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκε πέρυσι το 20%.

 

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια έως ότου ο Πάμπλο Ίσλα πείσει τους αναλυτές χρηματαγορών για την αποδοτικότητα του συστήματός του, στο οποίοσυνολικά 7.210 μονάδες παραγωγής εφοδιάζουν ταχύτατα χιλιάδες καταστήματα σε 96 χώρες. Σήμερα η Zara θεωρείται υπόδειγμα παγκόσμιας επιχείρησης που στηρίζεται σε εξαιρετικά logistics. Παρόλα αυτά όμως η μετοχή του ομίλου καρκινοβατεί. Τα τελευταία πέντε χρόνια η μετοχή της Inditex αυξήθηκε μόλις κατά 2 ευρώ. Η εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν τον ισπανικό κολοσσό εταιρία τεχνολογίας. Ίσως αυτή να είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον διευθύνοντα σύμβουλο Πάμπλο Ίσλα, ο οποίος σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο έχει ετήσιο μισθό που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Ford ανακοίνωσε περίπου 200 απολύσεις στο εργοστάσιο στον Καναδά

Η Ford ανακοίνωσε περίπου 200 απολύσεις στο εργοστάσιο…

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα προχωρήσει σε περίπου 200 απολύσεις στην...

Media

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκίνης

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκίνης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο διευθυντής ειδήσεων και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Αθήνα 9,84...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.