Πώς ωφελείται η Ελλάδα από τον νέο προϋπολογισμό της ευρωζώνης Προτεινόμενο


Γερμανία και Γαλλία θα προτείνουν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup, τη σύσταση ενός ξεχωριστού, κοινού προϋπολογισμού για τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.

 

Η πρόταση αφορά άμεσα και την Ελλάδα, καθώς ο νέος προϋπολογισμός στοχεύει στην πρόληψη μελλοντικών οικονομικών κρίσεων, αλλά και στη μείωση των οικονομικών αποκλίσεων ανάμεσα στα 19 κράτη - μέλη του ευρώ, χρηματοδοτώντας ως εκ τούτου επενδύσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από τη δισέλιδη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανιας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς, αντίστοιχα, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα αφορά αποκλειστικά τα κράτη-μέλη του ευρώ.

 

Παράλληλα όμως, θα αποτελεί τμήμα και του προϋπολογισμού της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλίζεται ότι είναι συμβατός με τα κριτήρια σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επιφυλάξεις της Ολλανδίας

 

Η γαλλο-γερμανική πρόταση προβλέπει επιπλέον, ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν προγράμματα προς χρηματοδότηση, στο πλαίσιο των «στρατηγικών προδιαγραφών» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Eurogroup. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση θα λαμβάνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

 

Χρήματα όμως, θα δικαιούνται μόνο τα κράτη, τα οποία θα τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας της Ε.Ε. Χώρες που δεν τα τηρούν, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, θα αποκλείονται.

 

Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο μέγεθος του προϋπολογισμού. Πριν από μερικούς μήνες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη η Κομισιόν έχει δώσει πράσινο φως στη γαλλο-γερμανική πρόταση. Χώρες όμως, όπως η Ολλανδία, διατηρούν επιφυλάξεις. Το ζητούμενο πάντως, είναι ποια στάση θα τηρήσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup.


protoselida

World Business

Oι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς εάν κατασκευάσουν μονάδες στις ΗΠΑ

Oι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς εάν…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν και...

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.