Νάρκες στα πόδια της Τουρκίας

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ...

 

Η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Andrew Branson από την τουρκική κυβέρνηση, αποσυμφόρησε σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις που δεχόταν η Τουρκία, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι λένε ότι η χώρα δεν έχει ακόμα καταλάβει «στο πετσί της» τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης. Άλλωστε, στα πόδια της, η Τουρκία έχει τρεις νάρκες, οι οποίες φαίνονται έτοιμες να απασφαλίσουν ανά πάσα στιγμή: Τον πληθωρισμό, τα δάνεια των επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα και τις σχέσεις με ΗΠΑ και ΕΕ.

 

Το εμπορικό έλλειμμα έχει μειωθεί, η λίρα ανεβαίνει και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak υπόσχεται ότι θα κάνει «τα πάντα» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο ο Moody's προβλέπει διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού το 2019. Ήδη, τον Οκτώβριο βρέθηκε στο 25%, την υψηλότερη τιμή της τελευταίας 15ετίας. Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Κωνσταντινούπολη σημειώνει ότι «οι άνθρωποι στην Τουρκία αρχίζουν μόλις τώρα να αντιλαμβάνονται πραγματικά έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης. Τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 30%, τα φρούτα και λαχανικά κατά 50%, κάτι που πλήττει κατά κύριο λόγο τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα».

 

Την ίδια ώρα, ο συνδυασμός πληθωρισμού και ασθενούς λίρας κρατά «στην εντατική» χιλιάδες τουρκικές εταιρίες, οι οποίες έχουν λάβει δάνεια σε ευρώ και δολάρια και αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν. Τα «κανόνια», ως τώρα δεν είναι τόσα πολλά, όμως η ύπαρξή τους απειλείται ανοιχτά.

 

Έπειτα υπάρχει και ο «βραχνάς» των διεθνών σχέσεων. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι σε τέλμα, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Οι Αμερικανοί «γκρινιάζουν» για την αγορά των ρωσικών S-400, διαπιστώνοντας ότι «οι ρωσικοί πύραυλοι απειλούν τα F-35», πρόγραμμα στο οποίο η Τουρκία είναι συμπαραγωγός και δείχνουν έτοιμοι να εκραγούν εάν η χώρα απειλήσει τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

 

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει αναποτελεσματική διαχείριση τουλάχιστον στο 50% των πόρων που έχει διαθέσει η Ευρώπη στην Τουρκία για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία περιμένει 6 δισ. ευρώ για τα 3,6 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφός της. Με τη χώρα να κατευθύνεται προς ύφεση, τα περιθώρια χειρισμών της τουρκικής κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά περιορισμένα...

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διερευνάται από τις αμερικανικές αρχές η Deutsche Bank

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διερευνάται από τις αμερικανικές…

Για πιθανές παραβιάσεις της συμμόρφωσης με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηρίοτητες διερευνάται η Deutsche...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Αθλητικά

«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Μαυρίκης

«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Μαυρίκης

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Πανιωνίου και το ελληνικό ποδόσφαιρο, στην είδηση ότι...

Τεχνολογία

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών αεροσκαφών

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών…

Αντιγράφοντας την φύση, οι μηχανικοί της Airbus προχώρησαν σε δοκιμές πτήσης ενός μοντέλου αεροπλάνου που...

Περιβάλλον

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ Σου

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ…

Παρέμβαση εισαγγελέα υπάρχει πλέον στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.