Νάρκες στα πόδια της Τουρκίας

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ...

 

Η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Andrew Branson από την τουρκική κυβέρνηση, αποσυμφόρησε σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις που δεχόταν η Τουρκία, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι λένε ότι η χώρα δεν έχει ακόμα καταλάβει «στο πετσί της» τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης. Άλλωστε, στα πόδια της, η Τουρκία έχει τρεις νάρκες, οι οποίες φαίνονται έτοιμες να απασφαλίσουν ανά πάσα στιγμή: Τον πληθωρισμό, τα δάνεια των επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα και τις σχέσεις με ΗΠΑ και ΕΕ.

 

Το εμπορικό έλλειμμα έχει μειωθεί, η λίρα ανεβαίνει και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak υπόσχεται ότι θα κάνει «τα πάντα» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο ο Moody's προβλέπει διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού το 2019. Ήδη, τον Οκτώβριο βρέθηκε στο 25%, την υψηλότερη τιμή της τελευταίας 15ετίας. Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Κωνσταντινούπολη σημειώνει ότι «οι άνθρωποι στην Τουρκία αρχίζουν μόλις τώρα να αντιλαμβάνονται πραγματικά έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης. Τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 30%, τα φρούτα και λαχανικά κατά 50%, κάτι που πλήττει κατά κύριο λόγο τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα».

 

Την ίδια ώρα, ο συνδυασμός πληθωρισμού και ασθενούς λίρας κρατά «στην εντατική» χιλιάδες τουρκικές εταιρίες, οι οποίες έχουν λάβει δάνεια σε ευρώ και δολάρια και αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν. Τα «κανόνια», ως τώρα δεν είναι τόσα πολλά, όμως η ύπαρξή τους απειλείται ανοιχτά.

 

Έπειτα υπάρχει και ο «βραχνάς» των διεθνών σχέσεων. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι σε τέλμα, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Οι Αμερικανοί «γκρινιάζουν» για την αγορά των ρωσικών S-400, διαπιστώνοντας ότι «οι ρωσικοί πύραυλοι απειλούν τα F-35», πρόγραμμα στο οποίο η Τουρκία είναι συμπαραγωγός και δείχνουν έτοιμοι να εκραγούν εάν η χώρα απειλήσει τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

 

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει αναποτελεσματική διαχείριση τουλάχιστον στο 50% των πόρων που έχει διαθέσει η Ευρώπη στην Τουρκία για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία περιμένει 6 δισ. ευρώ για τα 3,6 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφός της. Με τη χώρα να κατευθύνεται προς ύφεση, τα περιθώρια χειρισμών της τουρκικής κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά περιορισμένα...

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια από τις μονάδες στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια…

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft αποφάσισε να περιορίσει για λόγους ασφαλείας του προσωπικού της, τις...

Media

ΕΣΗΕΑ: Ζητά συνάντηση για την “αξιολόγηση δημοσιογράφων”

ΕΣΗΕΑ: Ζητά συνάντηση για την “αξιολόγηση δημοσιογράφων”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζήτησε άμεση συνάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο,...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και Πελοπόννησο

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και…

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Κάτω Χωρών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.