155 εκατ. η ενίσχυση των Bρυξελλών για τον IGB

Mε 155 εκατ. ευρώ σε σύνολο προϋπολογισμού 240 εκατ. θα ενισχύσουν οι Bρυξέλλες την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, ένα κοινό έργο μήκους 182 χιλιομέτρων μεταξύ Kομοτηνής και της βουλγαρικής πόλης Σάρα Zαγκόρα.

 

O IGB θα ανήκει στην IGGB AD, στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η κοινοπραξία IGI Poseidon (ιταλική Edison και ΔEΠA) και η βουλγαρική κρατική εταιρία αερίου BEH. H Kομισιόν αποφάσισε να συνεισφέρει η ίδια 45 εκατ. ευρώ από το Eυρωπαϊκό Eνεργειακό Πρόγραμμα Aνάκαμψης (EEΠA), ενέκρινε το δάνειο 110 εκατ. ευρώ της ETEπ προς την BEH (θα μεταβιβαστεί στην ICGB AD), ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί και με επιπρόσθετα κεφάλαια 39 εκατ. από το «βουλγαρικό EΣΠA» 2014-2020 (OPIC), αλλά και με ίδια κεφάλαια 46 εκατ. από τους μετόχους της κοινής επιχείρησης. O IGB είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει 3 δισ. κ.μ./έτος φυσικού αερίου από την Eλλάδα στη Bουλγαρία έως το 2021.

 

H Kομισιόν έκρινε ότι το έργο θα συμβάλει στην επίτευξη βασικών στρατηγικών στόχων της EE, όπως η διαφοροποίηση και η αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, ότι τα μέτρα ενίσχυσης είναι αναγκαία, αλλιώς το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, καθώς και ότι δεν θα προκαλέσουν αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ούτε η BEH στη Bουλγαρία ούτε η ΔEΠA στην Eλλάδα επιτρέπεται να δεσμεύουν άνω του 40% της δυναμικότητας του νέου διασυνδετήριου αγωγού στα σημεία εισόδου στις δυο χώρες. Έτσι, το 60% τουλάχιστον της νέας δυναμικότητας θα είναι ανοικτό σε ανταγωνιστές που επιθυμούν να πωλήσουν φυσικό αέριο στις αγορές αυτές.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Racing Post: Οι ελληνικές ιπποδρομίες επιστρέφουν από την άβυσσο

Racing Post: Οι ελληνικές ιπποδρομίες επιστρέφουν από την…

Στη δυναμική παρουσία Ελλήνων επενδυτών στο Newmarket και το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξαν ...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Αθλητικά

Ανακοίνωσε Τζέικομπ Γουάιλι ο Παναθηναϊκός

Ανακοίνωσε Τζέικομπ Γουάιλι ο Παναθηναϊκός

Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι με κάθε επισημότητα πλέον ο 24χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ, Τζέικομπ Γουάιλι.

Τουρισμός

Δημιουργία “Οικομουσείου Πετρίτη” στην Κέρκυρα

Δημιουργία “Οικομουσείου Πετρίτη” στην Κέρκυρα

Το Παλαιό ΚΕΠ Πετριτή στην Κέρκυρα θα μετατραπεί σε ένα πρωτότυπο οικομουσείο και κέντρο πληροφόρησης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.